34-vuotias suomalaismies sai Britanniassa kahdeksan vuoden vankeustuomion äärioikeistolaisesta radikalismista

Helsinki
13.11.2018, 10:18

Kotimaa

34-vuotias suomalaismies on tuomittu Britanniassa kahdeksaksi vuodeksi vankilaan äärioikeistolaisesta radikalismista, kertoo maan poliisi. Britannian armeijassa palvellut mies sai tuomionsa jo aiemmin tänä vuonna, mutta siitä kerrottiin julkisuuteen vasta nyt.
Länsi-Midlandsin poliisin terrorismiyksikön mukaan Mikko Vehviläinen, 34, oli keskeinen toimija kielletyssä National Action -äärijärjestössä ja pyrki armeijassa värväämään nuoria äärijärjestöön mukaan.
– Vehviläisen rooli kuvaa National Actionin tavoitetta: hän oli Britannian armeijan aliupseeri, joka toimi nuorten miesten parissa ja jolla oli mahdollisuus radikalisoida ja rekrytoida heitä ryhmään. Hän oli äärimmäisen vaarallinen henkilö ja olennainen osa National Actionin strategiaa, sanoo terrorismiyksikön tutkinnanjohtaja Matt Ward poliisin tiedotteessa.
Suomessa syntynyt mies pidätettiin Walesissa syyskuussa 2017.
Guardianin mukaan mies uskoi ”rotusotaan” ja pyrki muodostamaan Walesiin ”valkoisten tukikohdan”.
Mies on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Järjestö kiellettiin vuonna 2016

National Action on brittiläinen uusnatsijärjestö, joka kiellettiin Britannian sisäministeriön määräyksellä 2016. Liike on määritelty terrorismilakien nojalla terroristiseksi järjestöksi, johon kuuluminen tai jonka toiminnan tukeminen voi johtaa enimmillään 10 vuoden vankeustuomioon.
Valkoista ylivaltaa julistavan National Action -liikkeen kieltäminen sai lisävauhtia työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin murhasta kesällä 2016. National Action iloitsi brexitiä vastustaneen Coxin tappamisesta.

https://www.west-midlands.police.uk/news/7025/six-people-convicted-national-action-membership
https://www.theguardian.com/uk-news/2018/nov/12/british-army-solider-recruited-far-right-group-national-action

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic