Lounais-Häme

35–20 Tammelan uudelle kirjastolle

Tammelan kirjaston työntekijät ovat valitelleet pitkään kirjaston ahtautta. Lukuisia vuosia on myös fundeerattu toimivampia tiloja. Selvitystöitäkin on tehty mutta toistaiseksi Tammelan kirjasto nököttää Kirkkoahteentie 1:ssä.

Forssan Lehden vaalikoneeseen vastanneet olivat uuden kirjaston kannalla. Vastanneista 35 eli 61 prosenttia oli sitä mieltä, että Tammelan kirjasto ansaitsee asianmukaisemmat tilat. 20 eli 35 prosenttia katsoi, että nykyiset tilat kelpaavat myös jatkossa.

Kun kantoja tarkastellaan puolueittain, käy ilmi, että ainoastaan keskustan ehdokkaista yli puolet sanoi ei uudelle kirjastolle. Keskustan piirissäkin ei-kanta voitti vain niukasti äänin 9–8. Kaksi keskustan ehdokasta ei ottanut kantaa suuntaan eikä toiseen, yksi ei vastannut tähän kysymykseen.

Jos vastauksia tarkastellaan perinteisellä vasemmisto-oikeisto -akselilla, erot ovat selvät. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaista 87 prosenttia oli uusien kirjastotilojen kannalla ja vain 13 prosenttia vastaan.

Oikeistopuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset puolsivat uutta kirjastoa prosenteilla 51 puolesta 43 vastaan. Perussuomalaisten kaksi vastaajaa onnistuvat olemaan äärilaidoilla: toinen on täysin uutta kirjastoa vastaan, toinen täysin rakentamisen puolella.

Meidän Tammela -ryhmässä viidestä vastaajasta kolme puolsi uutta kirjastoa, kaksi vastusti. Kristillisdemokraattien ja piraattipuolueen ehdokkaista kukaan ei ollut vastannut vaalikoneeseen tiistaihin 29.3. mennessä, jolloin vastaukset kerättiin.

Kun vastauksia ruotii tarkemmin, kirjaston sijoittaminen toimivampiin tiloihin saa jopa suuremman suosion kuin ei- ja kyllä-vastauksista voi päätellä.

Esimerkiksi Minna Nissilä (kesk.) ei kannata uuden kirjaston rakentamista mutta ei kommentin perusteella nykyistäkään paikkaa.

-Ei uutta tarvitse rakentaa, voi käyttää olemassa oleviakin tiloja, Nissilä kommentoi.

Erittäin moni uuden kirjaston kannattaja puoluetaustasta riippumatta totesi, että tilaratkaisu ratkeaa ilman lisärakentamista. Vaihtoehdoiksi nostettiin erityisesti FAI:n vanhat tilat sekä kunnantalon vapaat ja vapautumassa olevat tilat.

Kommenttiosiossa kukaan ei ehdottanut täysin uusien tilojen rakentamista.

Nykyiset luottamushenkilöt eivät enää pureudu Tammelan kirjaston tulevaisuuteen. Vapaa-ajanlautakunta esitti viime syksynä työryhmän perustamista kirjaston tilavaihtoehtoja miettimään. Kunnanhallitus siirsi työryhmän perustamisen kuitenkin seuraavalle valtuustokaudelle.

Asia pyritään saamaan uudestaan kunnanhallituksen listoille heti syksyllä, Tammelan kirjastonjohtaja Soili Ojanen kertoo.

Tammelan kirjaston väki pyrkii myös osallistamaan kuntalaisia.

-Haluamme kehittää palvelujamme tämän vuoden aikana yhdessä kuntalaisten kanssa. Samassa yhteydessä saamme luultavasti kannanottoja myös kirjastorakennuksen sijainnista, Ojanen ennakoi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic