Lounais-Häme

Jokioisilla kirjattiin viime kesänä 36 hellepäivää - Vuosi muistetaan myös kuivuudesta ja lämpösummaennätyksistä

Päättynyt vuosi jää ennätyssäillään historiaan Forssan seudulla.
Helteet alkoivat Forssan seudulla toukokuussa ja jatkuivat pätkittäin elokuulle asti. Pisin hellekausi oli heinäkuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Päättynyt vuosi 2018 oli harvinaisen lämmin ja kuiva Jokioisten observatorion mittausten mukaan. Kuivuutta korosti kuuman kesän haihdunta.

Koko viime kesältä Jokioisilla kirjattiin yhteensä 36 hellepäivää eli 25 asteen ylitystä, kun tavallisesti hellepäiviä on seudulla kesällä 14. Hellepäivien määrä on suurin Jokioisten observatorion 60-vuotisessa historiassa.

Hellepäiviä oli etenkin heinäkuussa. 30 astettakin ylittyi muutaman kerran.

Koko Suomen alueella hellepäiviä oli kesäkautena vähän yli 60. Pitkä maa mahdollistaa sen, että kun toisaalla värjötellään sateessa, toisella puolella maata hikoillaan helteessä.

 

Sademäärä Jokioisten Ilmalassa oli viime vuonna 429 millimetriä eli liki 200 milliä alle pitkän ajan keskiarvon, 626 millimetrin.

– Poikkeama menee luokkaan harvinainen, eli korkeintaan kerran kymmeneen vuoteen on näin kuivaa, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Kuivinta oli vuonna 1976, jolloin satoi vain 372 millimetriä.

 

Kasvukaudelle kirjattiin myös uudet ennätyslämpösummat lähes kautta Suomen. Jokioisilla lämpösummaksi kertyi viime vuonna peräti 1747 astetta. Pitkän ajan keskiarvolämpösumma Jokioisilla on 1329 asetta.

– Kesän kasvukauden lämpösumma oli koko Suomessa ennätyskorkea Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, Hannu Valta summaa.

 

Tehoisa lämpösumma koostuu kasvukauden vuorokausien keskilämpötilojen summista niiltä päiviltä, jolloin keskilämpötila ylittää viisi plusastetta. Summaan lasketaan viiden asteen ylittävä osuus. Näin ollen yhden päivän 9 asteen keskilämpötilasta lämpösummaa kertyy 4 astetta.

Eri kasvit ja kasvilajikkeet vaativat kasvuunsa ja sadon muodostumiseen erisuuruisia lämpösummia. Kasvukauden sato ei jäänytkään tällä kertaa lämmöstä kiinni, vaan pikemminkin liiasta kuivuudesta.

 

Koko Suomessa päättynyt vuosi oli mittaushistorian kymmenen lämpimimmän vuoden joukossa. Touko-heinäkuussa oli eri puolilla Suomea ennätyslämmintä.

Kylmiä kuukausia olivat helmikuu ja maaliskuu, kun muut kuukaudet olivat tavallista lämpimämpiä tai lähellä normaalia.

Koko vuoden keskilämpötila oli Jokioisilla viime vuonna 5,9 astetta, kun observatorion pitkän ajan keskilämpötila on 4,6 asetta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic