Lounais-Häme

Äiti imppasi deodoranttia ja isä käytti lääkkeitä: "Menneisyyttä ei voi muuttaa mutta virheistä voi oppia"

Isä ja äiti ovat kasvaneet vanhemmuuteen päästyään irti huumeista. Puhtaudesta on seurannut paljon muutakin hyvää: herkkyys on kasvanut ja rehellisyys lisääntynyt. Kuvituskuva.

Forssalaispariskunta haluaa tulla kutsutuksi tässä jutussa äidiksi ja isäksi. He ovat kasvaneet vanhemmuuteen päihteiden käytön lopettamisen jälkeen.

– Olen kiitollinen lapsista ja terveistä elintavoista. Ennen en pystynyt pitämään sääntöjä ja olemaan hyvä äiti.

Äiti on itsekin huostaanotettu lapsena ja asunut kouluvuotensa lastenkodissa. Rikkinäisen lapsuuden lisäksi äiti ja isä uskovat kaveripiirillä olleen suuri vaikutus siihen, että he alkoivat käyttää päihteitä.

– Piti näyttää, että mäkin pystyn, kun kaveritkin pystyivät, äiti sanoo.

Kummankin alkoholikokeilut alkoivat yläasteiässä. Äiti imppasi deodoranttia ja lakkoja ja poltteli pilveä. Kun alkoholi ei riittänyt, isä siirtyi kannabikseen ja lääkkeisiin.

Armeijassa, ammattikoulussa ja työelämän alkuvaiheessa oli kausia, jolloin päihteidenkäyttö oli vähäisempää.

– Olen ollut katkaisuissa ja neljä kertaa vankilassa. Sekään ei suojaa tai anna ajatusta, että ilmankin pärjäisi. Kun portti takana on mennyt kiinni, päihteiden käyttö on jatkunut heti, isä kertoo.

 

”Oli ihme, että joku kiinnostui minusta”

He tapasivat vajaa kymmenen vuotta sitten bileissä.

– Olin pitkällä sairauslomalla. Otin kipuihin kirkasta enkä vain viikonloppua vaan jokusia kuukausia. Oli ihme, että joku kiinnostui minusta, isä naurahtaa.

Hän oli saanut töissä neljä varoitusta päihteidenkäytöstä, mutta kun potkuja ei alkanut kuulua, hän otti itse lopputilin. Fysiikka ei kestänyt työssäkäyntiä ilman päihteiden käytön lisäämistä. Hän sai lääkäriltä rauhoittavia ja vahvoja kipulääkkeitä.

Päihteet ja vieroitusoireet vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Äiti kuvailee tunteneensa noina aikoina olonsa voimattomaksi, apaattiseksi ja jopa ylirauhoittuneeksi.

Vasta puhtaana oloaikana he ovat ymmärtäneet addiktoitumisen vaikutuksia.

– Jo ennen huumeiden käyttöä oli huomionhakuisuutta ja hyväksynnän hakua, mikä on sidoksissa addiktiosairauteen. Sairaus on kytenyt koko ajan.

– Olin niin erkaantunut itsestä, että vasta nyt tietoisuus itsestä on herännyt, isä sanoo.

 

Onko tämä totta ollenkaan?

Heillä on sekä omia että yhteisiä lapsia. Kulissien ylläpitäminen oli tärkeää, sillä lastensuojelun palavereissa piti näyttää freesiltä. Todellista halua päihteiden käytön lopettamiseen kummallakaan ei kuitenkaan ollut pitkään aikaan.

– En ajatellut, paljonko puhtaaksi tuleminen voi muuttaa, isä sanoo.

Vasta kun maksa-arvot nousivat huippulukemiin, isä suostui kuntoutukseen, jonne perhe tuli mukaan. Isän jo lähdettyä pois äiti jäi vielä kasvattamaan luottamustaan vanhemmuuteen.

– Ensin ajattelin, että käytän päihteitä silloin tällöin, mutta tulin siihen tulokseen, että huumeet saavat jäädä kokonaan. Vieläkin sitä miettii, onko tämä totta ollenkaan.

 

Kahvipannu on huuhdeltava kolme kertaa

Neljään vuoteen äiti ei ole käyttänyt muuta kuin kahvia ja tupakkaa. Isä on jo päässyt eroon röökistäkin, muttei vielä kaikista pakonomaisuuksista.

Isä saattaa pestä lattian neljä kertaa, jos lemmikki ehtii välillä tassutella siinä. Kahvipannun hän huuhtelee kolme kertaa. Hän kertoo joskus pystyneensä kahteenkin kertaan, mutta se vaatii paljon.

– Välillä ihmettelen tunnereaktioita. Pienet asiat voivat herkästi ärsyttää.

Puhtaana oloaikana tärkeimmäksi rutiiniksi ovat muodostuneet viikoittaiset käynnit toveriseurassa.

– Siellä on huomannut, ettei olekaan ainut. Kun halitaan tervetulleeksi, tulee heti turvallinen olo, äiti sanoo.

 

Lue myös: ”Nyt pystyn olemaan mies vaimolleni ja isä lapselleni” – Tommi on pysynyt erossa huumeista Forssaan perustamansa NA-ryhmän ansiosta

 

Samanlainen tausta on kaksiteräinen miekka

Tuttavapiiristä he ovat nähneet, ettei vuosien määrä yksistään takaa puhtaana pysymistä. Ajatuksia päihteiden käyttämisestä heilläkin on ollut ja vuosipäivien alla sekavia unia muttei mielihaluja.

Samanlainen tausta on kaksiteräinen miekka: he voivat tukea toisiaan tai vetää toisen mukanaan käyttämään. He kertovat puhuneensa paljon siitä, mitä sitten, jos toinen retkahtaa taas päihteisiin.

– Sitten lähdetään heti eri suuntiin, jotta lapsille jäisi edes toinen puhdas vanhempi, isä sanoo.

Isä epäilee, että ulosottojen hinnalla hänellä voisi olla kivitalo. Päihteiden vuoksi äiti on joutunut antamaan lapsiaan huostaan ja jäänyt nuoruudessaan ilman koulutusta ja ammattia.

He suhtautuvat menneisyyteen hyväksyen, sillä sitä ei voi muuttaa, mutta virheistä voi oppia.

Isä ajattelee, että päihteiden käyttäjän on käytävä pohjalla ennen kuin hän voi päästä ylös. Toipuminen ei ala, jos lähipiiri kantaa ruokakasseja kotiin.

– Hyljeksiä ei tarvitse mutta huumeiden käyttämiseen tulisi suhtautua kuin sairauteen.

 

Puhtaudesta on seurannut hyviä asioita

Puhtaana oloaikana heille on tapahtunut hyviä asioita: äiti on opiskellut ammatin ja saanut töitä, isälläkin on uusi työ ja heidän perheensä on kasvanut.

Itsekunnioitus ja rehellisyys ovat nousseet ja herkkyys lisääntynyt. Haaveet ovat samanlaisia kuin monella muullakin perheellä: omakotitalo ja etelänmatka.

– Elämän vapaus tuntuu ihmeelliseltä, äiti hymyilee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic