Lounais-Häme Forssa

3G eli UMTS toi mokkulat suomalaisten koteihin ja netin taskuun- Nyt kaikki operaattorit ovat sammuttamassa verkkonsa

Kirjainyhdistelmä UMTS puhutti suomalaisia 2000-luvun alussa, kun Sonera osti Saksasta ilmaa miljardeilla ja mobiili-internet tuli puhelimiin ja mokkuloiden kautta koteihinkin. Parin vuoden päästä 3G-verkot sammutetaan lopullisesti.
2000-luvun alussa 3G-verkkojen avautuessa moni piti aina mukana kulkevaa nettiyhteyttä turhana, mutta pian mokkulat ja älypuhelimet tulivat tutuiksi isolle osalle suomalaisista. Kuva: Kuvakooste: Soile Toivonen / Häsa
2000-luvun alussa 3G-verkkojen avautuessa moni piti aina mukana kulkevaa nettiyhteyttä turhana, mutta pian mokkulat ja älypuhelimet tulivat tutuiksi isolle osalle suomalaisista. Uutisotsikko on vuodelta 2004. Kuvakooste: Soile Toivonen / FL

Suurella kohulla 2000-luvun alkuvuosina Suomeen rakennettu matkapuhelimien 3G-verkko on tulossa tiensä päähän.

Telia ja Elisa ovat jo ilmoittaneet sulkevansa 3G-verkon vuoden 2023 lopussa. DNA ei ole asiaa vielä virallisesti julkistanut, mutta viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilhelmiina Wahlbeckin mukaan sama vuoden 2023 loppu on heidänkin tähtäimessään.

Käyttö laskenut nopeasti

Suurin osa tavallisista matkapuhelimien käyttäjistä tulee verkon sulkemista tuskin huomaamaan, sillä nykyaikaiset 4G ja 5G-puhelimet käyttävät uudempia verkkotekniikoita.

Elisan mukaan sen asiakkaiden 3G:n käyttö on jo nyt hyvin vähäistä ja se laskee entisestään. DNA:n mukaan yli 95 prosenttia sen mobiilidatavolyymista liikkuu uudemmissa verkoissa.

Telian mukaan 3G-liittymien osuus liittymäkannasta on tällä hetkellä enää ”joitakin prosentteja” ja niiden määrä on vahvasti laskeva.

2G ei katoa mihinkään

Vanhan Nokian puhelimen kanssa edelleen pärjäävän puhelimenkäyttäjän ei tarvitse pelästyä tästä uutisesta: puhelut kulkevat jatkossakin.

Jos puhelut ja tekstiviestit riittävät mobiiliverkon palveluiksi, niin vanhatkin peruspuhelimet aina GSM-verkkojen alkuajoilta 1990-luvulta asti toimivat kaikilla kolmella operaattorilla kuten ennenkin.

– Meillä on edelleen vahva vanhan liiton asiakaskunta, joka sitkeästi polkee menemään vanhojen puhelimien kanssa, Timo Saxén Telian viestinnästä kuvailee.

2G-puhelimia on nykyisin käytössä Telian verkossa hieman yli kymmenesosa 4G/5G-puhelimien määrästä.

GSM-verkot ovat myös edelleen ainoat käytännössä koko maan joka kolkan kattavat verkot, joten uudetkin puhelimet käyttävät niitä muiden verkkojen katvealueilla puheeseen ja hitaaseen tietoliikenteeseen.

3G-laitteita enemmän kuin puhelimia

Vaikka 3G onkin nopeasti katoavaa teknologiaa puhelimissa, niin käytössä on edelleen iso määrä 3G-yhteyksiä käyttäviä erilaisia koneita valvontakameroista aina korttipäätteisiin asti.

Telian mukaan sen verkossa olevista 3G-laitteista noin puolet on puhelimia ja loput erilaisia nettilaitteita (modeemeja eli mokkuloita) sekä mobiiliverkkoa käyttäviä koneita.

3G-verkossa kulkee myös puheluita, mutta suurin osa puhelimista osaa käyttää myös vanhempaa 2G-verkkoa puheluihin, joten pelkkää puhe- ja tekstiviestipalvelua käyttävä 3G-asiakas ei välttämättä edes huomaa verkon sulkemista.

Mobiililaajakaistaa ja muita datapalveluita käyttäville kaikki operaattorit suosittelevat laitteiden ja liittymien päivittämistä.

Verkkoja suljetaan muuallakin

2G- ja 3G-verkkoja on jo suljettu useissa Euroopan ja Aasian maissa taajuuksien vapauttamiseksi uudemmille verkkotekniikoille. FL

 

Lue myös: 5G-verkko 1,8 miljoonan kodin saatavilla – Maapinta-alasta verkko kattaa vain kaksi prosenttia (19.3.2021)

Uusimmat

Fingerpori

comic