Lounais-Häme Forssa

40-vuotias Forssan teatteri juhlii joka kuukausi: "Entistäkin omaperäisempi ohjelmisto toisi menestystä"

Luvassa on toiminnantäyteinen juhlavuosi, joka tuo kotipesästä lentäneitä teatterin ammattilaisia käymään.
Forssan teatterin juhlavuosinäytännöt käynnistyvät tammikuun lopussa Veljeni Leijonamielen esityksillä. Harjoituskausi on käynnissä ja tunteesta ottavat kiinni Laura Norri (vas.), Lauriina Leino ja Pirre Bono Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan teatterin juhlavuosinäytännöt käynnistyvät tammikuun lopussa Veljeni Leijonamielen esityksillä. Harjoituskausi on käynnissä ja tunteesta ottavat kiinni Laura Norri (vas.), Lauriina Leino ja Pirre Bono Kuva: Lassi Puhtimäki

Valot paistavat torin laidan taiteen temppelissä entistäkin useammin ensi vuonna. Forssan teatterilla on juuri alkamassa juhlavuosi. Teatteriyhdistys päätti juhlistaa neljää vuosikymmentään parhaalla mahdollisella tavalla eli toiminnalla. Luvassa on näytelmätuotantojen lisäksi paljon muuta.

– Emme halunneet juhlistaa vuotta tuottein vaan tekemällä. Siksi päädyimme kerran kuukaudessa järjestettäviin tapahtumiin ja koulutuksiin, joihin kaikki ovat tervetulleita, kertoo Forssan Teatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja Tanja Thomsson.

Thomsson toivoo, että seutukunnan muut harrastajateatterit tarttuvat tilaisuuteen ja hyödyntävät juhlivan yhdistyksen järjestämiä kursseja. Ohjaajat ovat teatterialan ja esiintyvän taiteen ammattilaisia.

Heikki Örn ja Valtteri Tuominen opettajina

Ensimmäisen koulutuksen vetää Espoon Kaupunginteatterin käyttöpäällikkö Heikki Örn, joka on Forssan teatterin kasvatteja. Hän opastaa 4.–5. tammikuuta teatteritekniikan saloihin.

Helmikuussa väki saa tulla seuraamaan Parhaissakin perheissä -näytelmän avoimia harjoituksia.

Maaliskuussa on äänenkäyttökoulutuksen vuoro. Sen tarjoaa näyttelijä ja tv-dokumenttilukija Valtteri Tuominen. Tuominen on Örnin tapaan saanut teatterikärpäsen pureman juuri Forssassa.

Huhtikuussa Tanja Thomsson opastaa teatterileikkien maailmaan ja toukokuussa on luvassa laulukoulutusta Jaana Turusen ohjaamana.

Kesäkuukausien aikana järjestetään tavaratori, syyskuussa on vuorossa tanssi- ja koreografia -koulutus, jonka antaa Dany Reiner-Salonen. Lokakuussa on juhlavuoden produktion, Ulvovan Myllärin, ensi-ilta juhlineen. Marraskuulle teatteriyhdistys suunnittelee kaiken kansan pikkujouluja ja joulukuulle yhteisjoululaulutapahtumaa.

Kevään käynnistää lastennäytelmä

Kevätkauden käynnistää Forssan teatterissa perinteisesti lastennäytelmä. Tammikuun lopulla saa ensi-iltansa Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli. Se on täysiverinen seikkailunäytelmä lapsille, joista Forssan teatteri haluaa olla kasvattamassa uutta ja innokasta yleisökuntaa.

Kevätkauden toinen näytelmä on Anna Krogeruksen Parhaissakin perheissä. Sen valinta tehtiin nuorten näkemyksiin pohjaten. Se on sukupolvinäytelmä, joka kertoo perheen periytyvästä yksinäisyydestä ja turvattomuudesta hauskasti mutta samaan aikaa vakavasti.

– Valintaprosessissa olivat mukana Forssan yhteislyseon opiskelijat. Kyselimme heiltä millaisen näytelmän he haluaisivat nähdä Forssassa. He kirjoittivat ylös ajatuksiaan. Tutustuimme niihin ja etsimme ajatuksiin vastaavia näytelmiä.

Lyseon oppilaat tutustuivat tarjokkaisiin ja nostivat niistä esiin suosikkinsa.

– Toivomme, että tämä yhteistyö tuo teatteriin uusia katsojia juuri nuorista.

Forssan Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Tanja Thomsson muistuttaa, että teatteri on mahdollisuus tehdä tutuksi elämää ja kannustaa ihmisiä ajatteluun. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Tanja Thomsson muistuttaa, että teatteri on mahdollisuus tehdä tutuksi elämää ja kannustaa ihmisiä ajatteluun. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sammakkokuningas odottaa analyysiä

Syyskausi on nyt takana. Ohjelmistossa oli kaksi näytelmää eli keväältä lämmitetty ihmissuhdehupailu Vaimoni on toista maata ja viestiltään vakavampi ohjaama Sammakkokuningas.

Alpo Suhosen ohjaama Sammakkokuningas ei Thomssonin mukaan kuitenkaan lunastanut yleisömäärältään teatteriyhdistyksen odotuksia.

– Emme ole vielä ehtineet analysoimaan miksi niin kävi, mutta se on tietenkin tehtävä. Onko todella niin, että teatterilta odotetaan pikkujouluaikaan vain viihdettä? Sitä ei vakavampia teemoja käsitellyt Sammakkokuningas suinkaan ollut. Tappiota tuli, mutta ei tähän kaaduta, hän toteaa.

Thomsson korostaa, että hän ei ole viihteellisten näytelmien esittämistä vastaan. Hän toteaa, että viihdyttävyyden ja vakavamman sisällön suhteen pitää olla tasapainossa teatterin ohjelmistossa.

– Viihde ei ole huono valinta teatterissakaan, mutta teatterin tulisi olla ympäröivän yhteiskunnan peili. Nostaa esiin eri teemoja, välittää ja herättää ajatuksia. Teatteri on mahdollisuus tehdä tutuksi elämää ja kannustaa ihmisiä ajatteluun.

Uuteen vuosikymmeneen ja kauteen teatterissa lähdetään kuitenkin hyvällä mielellä ja innokkaina.

– Nyt näyttää siltä, että taloon saadaan jälleen johtaja–ohjaaja. Olemme käyneet neuvotteluja, mutta julkistusvaiheessa emme vielä ole, Thomsson kertoo.

Juhlavuoden näytelmät

Veljeni Leijonamieli. Ohjaus Timo Tirri. Ensi-ilta 25.1. päänäyttämöllä.

Parhaissakin perheissä. Ohjaus Timo Tirri. Ensi-ilta 21.3. päänäyttämöllä.

Sinisilmäisyydestä sakotetaan. Ohjaus Markus Töhönen. Ensi-ilta Pikku-Spotissa, ajankohta vielä avoin.

Ulvova mylläri. Ohjaus Miia Nuutila ja Antti Paavilainen. Juhlavuoden musikaalin ensi-ilta on päänäyttämöllä lokakuussa.

Muu syyskauden ohjelmisto päätetään myöhemmin.

Vierailuja mahdollisuuksien mukaan: koomikko Ilkka Kivi vierailee 15.2.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic