Lounais-Häme

40:s Hakkapeliitta-tapahtuma: Katse talkoillen kohti juhlakesää

Ensi kesänä 40. kerran järjestettävä Hakkapeliittatapahtuma saa väen liikkeelle jo näin kevään korvalla. Viikonloppuna ompelukoneet surisivat ja vasarat naputtelivat ahkerasti, kun talkooväki kokoontui Auran Pirtille.

-Kyllä nyt on pitkin vuotta luvassa kaikenlaista puuhaa. Nyt ommeltiin uusia vaatteita ja korjattiin rekvisiittaa, kertoo Nuorisoseura Auran hakkapeliittatapahtuman vastaava Mari Rauhaniemi.

 

Rauhaniemen mukaan talkoissa oli viikonloppuna niin hauskaa, että työt sujuivat ihan huomaamatta. Juuri mukavan yhdessä tekemisen Rauhaniemi toivoisi innostavan toimintaan uusiakin tekijöitä.

-Kannustan kaikkia tulemaan rohkeasti, jos yhdessä tekeminen yhtään kiinnostaa.

Rauhaniemi lupaa, että jokaiselle löytyy tekemistä kykyjen ja taitojen mukaan. Hänen mukaansa jokainen osaa jotain, ja kaikelle osaamiselle on käyttöä.

-Ei tarvitse olla ammattitekijä, riittää, kun tarttuu toimeen reippaasti. Täällä kyllä neuvotaan, mutta esimerkiksi ompelukonetta ei tarvitse käyttää, ellei koskaan ole ommellut, hän naurahtaa.

Ikähaitaria Hakkapeliittatapahtuman valmisteluissa riittää vauvasta vaariin. Töitä tehdään sen mukaan, millainen joukko kulloinkin saapuu paikalle.

-Viime viikonloppuna mentiin vähän sen mukaan, millaista osaamista oli. Kun jotain tuli valmiiksi, mietimme lennossa seuraavaa tekemistä. Ei siihen sen kummempia suunnitelmia tarvittu.

Muun tekemisen ohella Auran Pirtin ilmassa oli seurahistorian havinaa, kun seuran arkistoja siivottiin. Siivoamisen lomassa talkooväki pääsi tutkimaan, millaista toiminta oli sata vuotta sitten 1916–1918.

 

Ensi kesän Hakkapeliittatapahtuma poikkeaa perinteisestä, koska juhlitaan tapahtuman pyöreitä 40 vuotta. Perusrunko kuitenkin pysyy perinteille uskollisesti ennallaan, mutta pieniä muutoksia on luvassa.

-Mitään radikaalia uutta ei tule. Sen verran kuitenkin, että ne halutaan vielä tässä vaiheessa pitää salaisuuksina, Rauhaniemi sanoo.

Seuraavan kerran Auran Pirtillä pidetään talkoot 14.–15. huhtikuuta.

-Vaikka vain tunnin mittainen panostus on seuralle arvokasta. Koko viikonloppua ei tarvitse talkoille varata.

Ja kuten kunnon talkoisiin kuuluu, tyhjin vatsoin ei tarvitse uurastaa. Nuorisoseura tarjoaa soppaa ja pullakahvit. Myös talkoosauna lämpiää, jos halukuutta saunomiseen löytyy.

-Ja kaiken kruunaa hyvä mieli ja mukava yhdessä tekemisen tunne, Rauhaniemi muistuttaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic