Lounais-Häme Lounais-Häme

4H-yhdistykset kierrättävät lannoitesäkkejä Lounais-Hämeessä – Katso keräysajat ja -paikat

Tammelan 4H-yhdistyksellä on pitkät perinteet lannoitesäkkien vastaanottamisesta. Säkkien keskellä Tuula Suonpää. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan 4H-yhdistyksellä on pitkät perinteet lannoitesäkkien vastaanottamisesta. Säkkien keskellä Tuula Suonpää. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomen 4H-liitto, Finland svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät jälleen perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen.

Keräyksessä otetaan vastaan Yaran lannoitesäkkejä, lannoitelavojen suojahuppuja, Hankkijan rehusuursäkkejä sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkkejä.

Keräyksellä on jo pitkät perinteet, sillä sitä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen yli 37 miljoonaa kiloa, josta viime vuonna 611 tonnia.

– Myös tänä vuonna tavoittelemme, että Yaran ja yhteistyökumppaneiden säkit tulevat tehokkaasti ja turvallisesti talteen, toteaa kaupallinen johtaja Timo Räsänen keräyksen päärahoittajana toimivasta Yara Suomesta.

Säkkikeräykseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen Agro, Lantmännen Feed, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja.

 

Viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on Suomessa noin 250.

Tammelan 4H-yhdistyksellä on keräyspaikka Letkulla (Vahaksentie), Tammelassa Kyttäläntiellä ja Viitakujalla sekä Forssassa Koijärventien (nro 284) ja Matkuntien (nro 2841) risteysalueella. Keräyspaikat ovat avoinna kesäkuun.

Humppilan 4H-yhdistys vastaanottaa säkkejä Matkuntien (nro 13573) varrella touko-kesäkuun ajan. Someron 4H-yhdistyksen keräyspaikka sijaitsee osoitteessa Salontie 1. Säkkejä vastaanotetaan 13.6.–28.6. klo 10–15.

Jokioisten–Ypäjän 4H-yhdistyksen vastaanottopaikka löytyy Jokioisilta jätevedenpuhdistamon pihalta (Vaulammintie 45) ja Ypäjältä Uotilantieltä. Paikat ovat avoinna kesäkuun loppuun saakka.

Pisteistä huolehtivat 4H-nuoret, jotka saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä jatkokäsittelyyn.

– Suursäkit ohjataan esikäsittelyn jälkeen materiaalikierrätykseen, jossa säkit saavat uuden elämän muun muassa vannenauhoina. Vannenauhoja käytetään esimerkiksi sahatavaran sidonnassa, liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola Lassila & Tikanojalta kertoo.

Säkkikeräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

 

Lannoite- ja siemensäkkien keräyspaikkoja voi etsiä nyt myös uudella 4Help-sovelluksella.

Puhelimeen ladattava sovellus paikantaa viljelijän sijainnin ja tarjoaa sen perusteella lähellä olevat keräyspisteet. Sovellus näyttää keräyspisteen tiedot ja ohjeet keräykseen kelpaavista säkeistä ja niiden käsittelystä tilalla. Lopuksi viljelijä voi käynnistää navigoinnin, joka neuvoo perille keräyspisteelle.

4Help-sovellus on ladattavissa ilmaiseksi puhelimen sovelluskaupasta (iOS ja Android). FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic