Lounais-Häme

5 myyttiä kesämökin sähkönkulutuksesta

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Mökin sähkönkulutukseen liittyy monia harhaluuloja. Osaatko pitää kosteuden poissa? Entä käytätkö sähkölaitteita oikein? Sähköyhtiö Vattenfall listasi kesämökin sähkönkulutuksen tarut ja totuudet.

1. Kun lähdet mökiltä, sähköt on hyvä napsauttaa pois pääkytkimestä.

Tarua/Totta. Pääkytkimen katkaisu ei säästä sähköä, jos sähkölaitteet on jo sammutettu sitä ennen. Pelkkä pääkytkimen asennon muutos ei myöskään riitä suojaamaan laitteita esimerkiksi salamaniskun ylijännitteeltä. Jos mökiltä ollaan pois pidempään, kannattaa irrottaa laitteiden pistotulpat kokonaan seinästä. Toki kaikkien sähköjen katkaisu yhdestä paikasta voi olla helppo tapa varmistaa, että kaikki laitteet ovat varmasti pois päältä.

2. Kosteita ulkokalusteita pitäisi kuivatella sisätiloissa.

Tarua. Märkien tavaroiden varastointi voi aiheuttaa helposti ongelmia kosteuden kanssa, kun mökki jää tyhjäksi eikä sitä pidetä lämpimänä. Tällöin kalusteiden kosteus haihtuu sisäilmaan, ja se voi tiivistyä takaisin mökin pinnoille, kun ilma jäähtyy. Kesän jälkeen ei siis kannata nostaa esimerkiksi puutarhakalusteita sisään märkinä, vaan kuivatella ne ensin ulkona.

3. Mökille viedään usein vanhaa elektroniikkaa, kuten radioita ja televisioita. Vanhat laitteet ovat sähkösyöppöjä.

Totta. Vanhat laitteet ovat usein sähkösyöppöjä uusiin verrattuna. Mökillä laitteiden käyttö jää kuitenkin usein vähäiseksi, jolloin niiden elinkaaren voi hyödyntää loppuun siellä. Jos käytät jotain laitetta paljon mökillä, silloin se kannattaa vaihtaa uudempaan versioon.

 

4. Saunan kivet kannattaa latoa uudelleen kiukaaseen muutaman kerran vuodessa.

Totta. Kun ladot kivet uudelleen kiukaaseen muutaman kerran vuodessa, saat siivottua kivenmurut kivien välistä, jossa ne tukkivat helposti ilmarakoja. Toimenpide säästää puukiukaan arinaa ja sähkökiukaassa vastuksia. Varo kuitenkin, ettet vahingossa väännä vastuksia.

5. Kun poistut kesän lopuksi mökiltä ja jätät sen talveksi kylmilleen, sisäilma on hyvä jättää mahdollisimman lämpimäksi.

Tarua. Mökki ehtii jäähtyä poissaoloaikana, jolloin ilman sisältämä kosteus tiivistyy, kun ilma jäähtyy sisällä. Tuuleta siis mökki huolellisesti, kun lähdet. Silloin sisään virtaa kuivempaa ulkoilmaa, eikä kosteutta pääse tiivistymään pinnoille.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti