Lounais-Häme Forssa

50 vuotta mukana autokaupassa – Hannu Hutkasta tuli kertaheitolla automyyjä ja Ford-mies

Samalla, kun Hannu Hutkasta tuli automyyjä, hänestä tuli jäädäkseen myös Ford-mies.
Paluu 1980-luvulle. Hannu Hutka ja kuvadokumentti hänen Koikkurintiellä Viksbergissä toimineen liikkeensä avajaisista. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan Kuhalankadulla, vastapäätä paloasemaa toimi Volkswagen liike, jonka korjaamolla Hannu Hutka käynnisteli työuraansa lupaavissa merkeissä. Ainakin talon korjaamopäällikkö Eino Laine katseli 50 vuotta sitten tyytyväisenä edelliskeväänä valmistuneen autoteknikon edesottamuksia.

Sitten piti tapahtuman niin, että Hämeentiellä toiminut Auto- ja Koneliike K. Vihanto tarvitsi automyyjää. Kuinka ollakaan kyseinen autoteknikko sattui kiinnostumaan asiasta.

– Kyllä automyyjiä aina saa, mutta Hannu ei lähde täältä mihinkään, kerrotaan Eino Laineen vakuuttaneen saatuaan kiinnostuksen tiedoksi.

Hannu lähti kuitenkin. Työnantajan mukana vaihtui ammatin lisäksi automerkki. Hannu Hutkasta tuli Ford-mies, joka on myös Ford-miehenä pysynyt ja automyyjä, joka on myös automyyjänä pysynyt.

Käänteestä tulee kuluneeksi puoli vuosisataa 15. päivä maaliskuuta.

Hannu Hutka on myynyt uusia Fordeja yhteensä kahdeksassa toimipisteessä.

Auto- ja Koneliike Vihantoa seurasivat omat yritykset ensin Viksbergissä Koikkurintiellä ja sitten valtatie 10:n varrella Autokeitaan aukean Jokioisten puoleisessa laidassa.

Sen jälkeen seurasi siirtyminen OK-huoltoon Teollisuuskadulle ja siitä edelleen Hämeentielle Forssan Autoon.

Seuraavaksi työpaikaksi kysytylle automyyjälle valikoitui Mellilän Autokeskus Loimaalla. Forssassa avautuneessa Astrum Autossa Hannu Hutka palveli asiakkaita vuodesta 2006.

– Sieltä sain lopputilin vuonna 2009, joten on tässä sekin tullut koettua, hän naurahtaa.

Taakse jääneet vuodet mukanaan tuomine muutoksineen näkyvät muun muassa asiakkaiden suhtautumisessa autokaupan tekoon.

– Kun asiakas sanoi kauppaa tehdessä takavuosina harkitsevansa asiaa ja tulevansa huomenna uudelleen, niin hän myös tuli. Kyllä nykyäänkin luvataan tulla huomenna ja palata muutenkin asiaan, mutta se tapahtuu yleensä tavan vuoksi.

Hannu Hutka myöntää myös tietotekniikan tuoneen internetteineen niin ikään työhön oman muokkauksensa.

– Kai netillä on autokaupassa nykyisin kaiken kaikkiaan aika isokin merkityksensä. Itse tunnen kuitenkin edustavani sen osalta poikkeusta ainakin sikäli, että työni perustuu ennen muuta vuosien varrella tutuksi tulleeseen asiakaskuntaan ja henkilökohtaisiin kontakteihin.

– Esimerkiksi Letkulla asuva Uutelan Ari on ostanut minulta jo lähes sata autoa. Niitä, joille olen myynyt muutamia kymmeniä autoja voisin luetella jo aika pitkän listan.

Viimeiset kymmenisen vuotta Hannu Hutka on tehnyt autokauppaa Loimaan Laatuautossa. Asia, jonka taustoitus vaatii palaamista työuran ainoaan lopputilinsaantikokemukseen.

Johtipa se nimittäin siihenkin, että hän poikkesi muuten vain maakuntarajan tuolla puolen jo ammatinkin parista tutuksi tulleessa naapurikaupungissa uusia Fordeja myyvässä liikkeessä. Sattuipa siinä sitten niinkin, että liikkeen omistaja Jouko Hakala käveli hallissa vastaan.

– Jouko kysyi, että tulisitko meille töihin ja minä vastasin heti, että tulen. Siinä oli palkka- ja muut työsopimusneuvottelut käyty saman tien yhdellä seisomalla, Hannu Hutka kertoo.

Mutta mitä hänelle merkitsee 15. maaliskuuta vastaan tuleva automyyjän ammattiin siirtymiskäänteen puolivuosisataismerkkipaalu?

– Voi olla, että siinä vaiheessa täydet työviikot vaihtuvat vähän vajaimmiksi työviikoiksi.

– Jos korjaamopuolelle olisi tullut jäätyä, olisin lopettanut työni jo kauan ennen näitä aikoja. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat