Lounais-Häme Forssa

5000 ateriaa päivässä: Forssa aikoo vuokrata uuden keskuskeittiön rakennuttajalta

Forssan keskuskeittiöhanke etenee hiljalleen. Uusi keittiö pitää edelleen ovet auki seutuyhteistyölle.
Forssan sairaalan eli Korkeavahan keskuskeittiö valmistaa niin aamupalat, ateriat kuin iltapalatkin sote-asiakkaille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Loimijoen Kuntapalvelut oy on neuvotellut keskuskeittiön rakennuttamisesta ja kiinteistön vuokrauksesta 20 vuodeksi kiinnostuneiden yritysten kanssa. Näin keskuskeittiöinvestointi ei rasita kaupungin tasetta.

Loiku on jättämässä keskuskeittiön rakennuttamista ja pitkäaikaista vuokraamista koskevaa lopullista tarjouspyyntöä maaliskuun alussa neuvottelumenettelyyn osallistuneille yrityksille.

Loimijoen Kuntapalvelujen toimitusjohtaja Soile Haavisto ei tässä vaiheessa julkista kyseisten neuvottelumenettely-yritysten määrää. Toiveena on saada lainvoimainen päätös huhtikuussa ja päästä asiassa eteenpäin.

– Menettelyssä on mennyt sen verran aikaa, että tarkoituksena on, että keskuskeittiö olisi valmis kesällä 2020.

Forssan kaupunki on antamassa tarvittavan vakuuden, että kaupunki jatkaa keskuskeittiön vuokrausta kyseisen vuokra-ajan, jos Loimijoen Kuntapalvelut ei kykene täyttämään sopimuksen velvoitteita.

Forssan kaupunginhallitus ehdottaa nyt valtuuston hyväksyvän periaatteellisesti sen, että kaupunki antaa Loimijoen Kuntapalvelujen puolesta toiselle sopijaosapuolelle sopimuksen voimassa pysymistä koskevan jälleenvuokraussitoumuksen.

Vakuuden antaminen on kaupungille riski. Riskiä pienentää ja sitoumuksen tarkoituksenmukaisuutta lisää se, että kaupunki tarvitsee joka tapauksessa koulujen ja varhaiskasvatuksen ateriapalveluita vuokra-ajan. Lisänä on sote-asiakkaiden ruokahuolto.

Keittiötilat mahdollistavat ruoan valmistuksen periaatteellisesti koko seutukunnalle, vaikka pitkään haudottu ajatus seudullisesta tai Forssan ja Tammelan yhteisestä keskuskeittiöstä paloi taannoin pohjaan.

– Jos lähikunnista joku haluaisi hankkia ruokaa tästä keskuskeittiöstä, sitä myös pystyttäisiin toteuttamaan. Emme sulje ovia, vaan pidämme ne avoimina. Tilanteethan voivat tulevaisuudessa muuttua vuoden, kahden päästä, Haavisto sanoo.

Uusi keskuskeittiö pystyisi tuottamaan vaikka koko seutukunnan kaikki sote-ateriat. Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuisi suunnitellusti, maakunta voisi ostaa sote-ruoat yhtiömuotoiselta Loimijoen Kuntapalveluilta vaan ei kunnalta.

Forssan lähikunnat tuottavat nykyisellään omille sote-asiakkailleen noin 800 ateriaa päivässä.

Lue myös: Forssaan suunnitellaan keskuskeittiötä – Uuden keittiön pitäisi valmistua ensi vuoden aikana

Uudessa keskuskeittiössä voi valmistaa noin 5 000 ateriaa päivässä.

Forssassa on tällä hetkellä vanhat Korkeavahan ja Tölön keskuskeittiöt, jotka molemmat ovat työskentelyoloiltaan elinkaarensa päässä.

Tölöllä valmistetaan Forssan kaikkien koulujen ja päiväkotien tarpeisiin nykyisin noin 2 600 ateriaa päivässä. Korkeavahan keittiö valmistaa Forssan sote-asiakkaille vajaat 900 atriaa päivässä, mutta Korkeavahalla on toimintaa aamupalasta iltapalaan saakka.

Nykyisin Tölöllä on keittiöhenkilökuntaa 10 ja Korkeavahassa 20. Yhdessä modernissa keskuskeittiössä henkilöstötarve olisi jotain näiden kahden välistä.

Nykyaikaisten tuotantolaitteiden tehokas käyttö, koneellinen jäähdytys ja uudet tuotantotavat parantavat ergonomiaa ja logistiikkaa sekä tasoittavat työpäivän kiirehuippuja ja tuovat suunnitelmien mukaan joustoa työpäivään.

Uusi keittiö on tarpeen myös hygieniavaatimusten ja ruoan hyvän laadun varmistamiseksi.

Keskuskeittiö on asetettujen ehtojen mukaan rakennettava enintään viiden tiekilometrin päähän kaupungintalosta niin, että se on kevyen liikenteen väylän välittömässä läheisyydessä.

– Edellytimme, että meidän henkilökuntamme pystyy polkupyörällä hyvin pääsemään työpaikalleen, joten arvoksi rajautui viisi kilometriä, Soile Haavisto toteaa.

Tuotantotiloiltaan keskuskeittiöstä tulee osapuilleen 800-neliöinen. Päälle tulevat tekniset tilat.

Loimijoen Kiinteistöpalvelut kilpailuttaa lisäksi itse keskuskeittiön varustuksen. Mahdollista on laitteiden ostaminen tai leasing-sopimus. FL

Lue myös: Uuden keskuskeittiön rakentamisesta neuvotellaan Forssassa­ – Tammela toteuttamassa omaa valmistuskeittiötä

Uusimmat

Näkoislehti

1.6.2020

Fingerpori

comic