Lounais-Häme Riihimäki

60 vuotta täyttävä Päivi Räsänen (kd.) katuu vain yhtä asiaa – Video: Räsänen perkaa neljä sanaa ja hyvää pullaa

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on erityisen ylpeä kolmesta asiasta ja katuu vain yhtä.
60 vuotta täyttävä Päivi Räsänen on työskennellyt kansanedustajana jo 25 vuotta. Alle kolmekymppisenä häntä ei vielä politiikka kiinnostanut. Kuva: Riku Hasari
60 vuotta täyttävä Päivi Räsänen on työskennellyt kansanedustajana jo 25 vuotta. Alle kolmekymppisenä häntä ei vielä politiikka kiinnostanut. Kuva: Riku Hasari

Toisella yrittämällä (1995) eduskuntaan päässeelle riihimäkeläiselle Päivi Räsäselle (kd.) ei kansanedustajuus ollut itsestään selvä juttu, sillä hän ei ole poliittisten nuorisojärjestöjen kasvatteja.

– Alle kolmekymppisenä minulla ei ollut minkäänlaista kiinnostusta politiikkaan. Lapsena haaveilin, että minusta tulisi isona tiedenainen, 60 vuotta täyttävä Räsänen kertoo.

Eduskunnassa 25 vuotta työskennelleellä Räsäsellä on ollut kuitenkin aina tarve vaikuttaa ja kyseenalaistaa.

– Olin jo lapsena aktiivinen keskustelija, ehkä jopa tuskallisen aktiivinen kyseenalaistaja etenkin kansakouluopettajani mielestä, Räsänen naurahtaa.

 

 

Räsänen on ollut aina kova lukemaan. Sen taidon hän oppi jo 5-vuotiaana. Lukion jälkeen hän opiskeli samaan aikaan kahdessa korkeakoulussa.

– Puolen vuoden jälkeen jätin teknisen korkeakoulun teknillisen fysiikan opiskelun Otaniemessä ja keskityin pelkästään lääkikseen.

Räsäsen poliittinen ura käynnistyi pikkuhiljaa, kun hän esiintyi 1990-luvulla televisiossa erilaisissa keskusteluohjelmissa asiantuntijalääkärinä jyrkkine mielipiteineen.

– Tajusin, että asiat joihin halusin ottaa kantaa, olivat niitä asioita, joista päätettiin eduskunnassa ja valtuustossa.

Poliitikkona Räsänen on erikoistunut terveydenhuollon ja perhepolitiikan kysymyksiin.

– 1990-luvun alun lama-aikaan työskentelin työterveyslääkärinä ja näin ihmisten yhteisen ahdingon. Oli työttömyyttä ja mielenterveysongelmia. Perhepolitiikan suhteen tehtiin virheratkaisuja ja päihde- ja mielenterveyspalveluita ajettiin alas. Aika oli hurja.

 

Päivi Räsänen kertoo, mitä hänelle tulee mieleen sanasta twitter. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Räsänen tunnetaan kansanedustajana, joka taistelee vankkumatta kristillisten arvojen puolesta.

– Vahva usko, pohja ja perusta saivat alkunsa pyhäkoulusta Konnunsuon kylän vankilaympäristöstä, jossa vietin lapsuuteni, Räsänen kertoo.

Kristinoppiin nojaten Räsänen vastustaa muun muassa eutanasiaa, aborttia ja homoavioliittoja.

Onko mielipiteilläsi yhteyttä kansalaisten kirkosta eroamisiin? Olet kritisoinut esimerkiksi kirkon yhteyttä Pride-kulkueisiin.

– Väitän, että kirkosta eroamiset johtuvat enemmän ajanmuutoksesta kuin minusta. Fiksut ihmiset ymmärtävät, että en ole mikään piispa tai kirkon virallinen tiedottaja. Eroamisia tapahtuu monesta syystä, mikä on tietenkin kirkon kannalta ikävää.

Räsäsen kesän tviitti (Pride ja kirkko) ja vuoden 2004 kirjoitus (homoavioliitot) ovat tällä hetkellä poliisin esitutkinnassa.

– Onhan se huolestuttavaa, että kriittiset pamfletit kiellettäisiin. On demokratian perusta, että ihminen saa ilmaista itseään ja vakaumustaan. Sensuuriyhteiskunta ei ole kenenkään etu.

 

Päivi Räsänen kertoo, mitä hänelle tulee mieleen sanasta esitutkinta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Kristillisten arvojen kokemisessa on tutkitusti tapahtunut vuosikymmenessä merkittävä murros. Räsäsen mukaan kristinuskon perusnäkemykset ovat palanneet Suomessa kirkon alkuaikoihin eli vähemmistönäkemyksiksi.

– Vielä 1990-luvun lopussa 60–70 prosenttia suomalaisista allekirjoitti asiat, joita sanotaan uskontunnustuksessa. Vuonna 2011 vastaava luku oli enää 30–40 prosentin luokkaa.

 

Päivi Räsänen kertoo, mitä hänelle tulee mieleen sanasta kannabis. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Päätöksenteko on joukkuepeliä ja harvoin yksi ihminen saa päätöksistä kunniaa.

Räsänen on kuitenkin ylpeä kolmesta asiasta, joihin hän on ollut vaikuttamassa.

– Kotihoidontukea oltiin lyhentämässä tai ajamassa alas. Taistelin ministerinä, että näin ei kävisi, ja lapsilla olisi mahdollisuus kotihoitoon. Välillä näytti, että olen häviämässä, mutta niin ei onneksi käynyt.

– Osaltani olen ollut vaikuttamassa saattohoidon tason kohentamisessa. Näen inhimillisen saattohoidon vastauksena siihen vaatimukseen, että eutanasia olisi laillistettava.

Räsäsen uran alkuvaiheessa yksi hänen kampanjansa teemoista oli lapsipornon hallussapidon kieltäminen.

– Ennen vuotta 1997 se oli vielä sallittua. Jotta kriminalisointi meni läpi, eduskunnassa katsottiin aiheeseen liittyvä video. Videon katsominen on oikeastaan ainoa asia, jota olen katunut. Se oli hirveä.

Sisäministerinä Räsänen kunnostautui myös ex-huumepoliisin Jari Aarnion vyyhdin purkamisen alullepanijana (2013).

Räsänen teki tutkintapyynnön Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Hän halusi selvittää, että kuka oli vastuussa siitä, että poliisissa ei toimittu määräysten mukaan. FL

 

Päivi Räsänen avaa, mitä tarkoittaa hänen medialausahduksensa ”hyvää pullaa”. 

 

Päivi Räsänen

Riihimäellä asuva poliitikko (kd.), lääketieteen lisensiaatti (1984) ja kirjailija.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Syntynyt 19.12.1959 Sonkajärvellä Pohjois-Savossa.

Vietti lapsuutensa Joutsenon Konnunsuolla (nyk. Lappeenranta) Etelä-Karjalassa.

Valittiin vuonna 1993 Riihimäen kaupunginvaltuustoon.

Valittiin toisella yrittämällä eduskuntaan Hämeen vaalipiirin edustajana vuonna 1995. Nyt eduskunnassa seitsemättä kautta.

Vuonna 2003 Räsänen valittiin eduskuntaryhmänsä puheenjohtajaksi ja 2004 puolueen puheenjohtajaksi.

Räsänen on valtaosan eduskuntaurastaan ollut oppositiossa.

Vuodet 2011–2015 hän työskenteli sisäministerinä.

Perheeseen kuuluu puoliso, viisi aikuista lasta ja kuusi lastenlasta.

Viettää varsinaisen syntymäpäivänsä eduskunnassa ensi vuoden valtion talousarvion kimpussa. Juhlii syntymäpäiviään myöhemmin perhe- ja ystäväpiirinsä kesken.

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic