Lounais-Häme Forssa

60 vuotta Ybin esikoisnäyttelystä

Aluksi olivat ekaluokkalaisen piirustukset ja ulkohuussi.
Ybi ripustamassa 60-vuotistaiteilija katselmustaan näyttelytila Vinkkeliin, jossa kokonaisuus on esillä 7.9. asti.

Yleisesti Ybinä tunnettu kuvataiteilija Yrjö Hannula määrittelee idean 60-vuotista taiteilijauraa huomioivasta näyttelystä virinneen vähän kuin vitsinä. Hän oli keväällä 1958 päättänyt ensimmäisen luokkansa Riihivalkaman kansakoulussa.

– Sain ajatuksen naulata koulusta mukaan annetut piirustukseni kotona ulkohuussin sisäseinille. Siellä ne olivat kaikkien kävijöiden nähtävillä.

Sisällä itäneestä taiteilijakipinästä kielien Ybi toisti huussinäyttelynsä seuraavana kesänä tokaluokalta kertyneillä piirustuksilla.

Forssan kirjaston toisessa kerroksessa sijaitsevassa näyttelytila Vinkkelissä esillä olevassa 60-vuotistaiteilijakatselmuksessa ei näy hänen ensimmäisiä muidenkin katsottavaksi naulaamiaan eka- ja tokaluokkalaisteoksia. Syy on taiteilijan mukaan yksinkertaisesti niiden katoaminen matkan varrella.

Niinpä varhaisimpina näytteinä uralta tulevat Vinkkelissä vastaan 12-vuotiaan miehenalun piirustukset. Niitä löytyy luonnoslehtiöistä, jotka välittävät sanomaa varhaisesta lajille omistautumisesta.

– Olihan silloinen pikkupojan maailma sellaista Korkeajännitys- ja Siivet-sarjakuvalehtivaikutteista. Jotenkin lehtiöiden selaaminen jätti kuitenkin vaikutelman, että kyllä nämä voi omikseen tunnustaa.

14 ikävuoden jälkeen Ybi muistelee koittaneen elämänvaiheen, jossa muut kujeet jättivät kuvallisen ilmaisutarpeen pimentoonsa.

– Joskus 25–27-vuotiaana kuvienteko palasi elämääni ja on jatkunut sitä tietään enemmän tai vähemmän näihin päiviin asti.

Vuosien varrella kertyneestä sadosta läpileikkauksen muodostavan näyttelyn pääosassa esiintyvät omistajiensa tarkoitusta varten lainaamat teokset.

Tekijä määrittelee sekä itse näyttelykokonaisuuden että sen kokoamisen yllättäneen hänet itsensäkin.

– Vastaan on tullut töitä, joiden tekemistä ja olemassaoloa en edes muistanut hommaan ryhtyessäni.

– Ainoa tätä varten tekemäni työ esittää huussia, jonne naulasin ekaluokan piirustukseni katsottavaksi, taiteilija toteaa.

Hän kertoo toteuttaneensa Forssasta katsoen Loimalammin takana sijainneen ja ilman jälkeensä jättämiä dokumentteja kadonneen kotinsa huussirakennuskuvan muistinsa perusteella

Aivan oman huomionsa näyttelyssä ansaitsevat työt, jotka Ybin äiti teki opiskellessaan Ateneumissa.

– En tiennyt niiden olemassaolosta ennen kuin äitini kotitalossa Loimaalla asuva serkkuni löysi niitä ullakolta ja tarjosi tänne mukaan. Totta kai otin ne vastaan ilomielin.

Ybi Hannulan tuotantoa ovat vuosien varrella erilaisten näyttelyjen ohella tehneet tutuiksi julisteet, postimerkit, postikortit ja kirjojen sekä lehtien, muun muassa Forssan Lehden kuvitukset. Myös Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen Lounais-Hämeen joulu on julkaisu, jonka sivuilla hänen kuvitukselle on kuulunut vakiintunut paikkansa vuosikymmenet kannesta lähtien.

Ybiä voikin luonnehtia taiteilijakuvaltaan ennen muuta piirtäjäksi ja kuvittajaksi. Samalla hän on toiminut ammattimaisena rakennuspiirtäjänä noin 35-vuotisen jakson. Ensimmäinen vuosikymmen meni häneltä siinä tehtävässä Armas Puolimatkan täyspäiväisenä palkollisena.

– Sen jälkeen otin lopputilin jääden vapaaksi tekijäksi eli yksityisyrittäjä-sekatyömieheksi. Aika paljon arkkitehtitoimistot käyttivät onneksi palveluksiani, sillä en ole koskaan osannut pitää itseäni taiteilijana.

Syksystä 2013 lähtien viettämiensä eläkepäivien Ybi toteaa sujuneen mukavan leppeissä merkeissä.

– Tykkään lueskelemisesta, ristikkojen tekemisestä ja paikallaan köllöttelystä. En ole aktiivinen enkä ole lähtenyt eläkeläisten paljon mainostaman kiireen kelkkaan. FL

Ybi Hannulan 60-vuotistaiteilijanäyttely on esillä Forssan kirjaston näyttelytila Vinkkelissä 7.9. asti. Näyttelyyn voi tutustua kirjaston aukioloaikoina. Yleisölle avoimet avajaiset ovat lauantaina 18.8. kello 15–19.

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic