Lounais-Häme Forssa

7-vuotias Eeli Länsikylä perusti oman kioskin Kuustoon – Myy mummun mehua

Forssalainen Eeli Länsikylä on vasta 7-vuotias, mutta haluaa jo itse tienata rahaa ja ottaa vastuuta kotipihaan perustetun kioskin pyörittämisestä.
Eeli Länsikylä haluaa tienata omaa rahaa, ja perusti siksi kioskin kotipihalleen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eeli Länsikylä haluaa tienata omaa rahaa, ja perusti siksi kioskin kotipihalleen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Idea tuli jo viime kesänä.

Forssalainen Eeli Länsikylä ilmoitti vanhemmilleen, että haluaa perustaa oman kioskin.

Äiti Kati Länsikylä ajatteli, että idea on taas yksi mielikuvituksekkaan pojan päähänpistoista, eikä ottanut sitä tosissaan. Idean annettiin hiipua viime kesän ajaksi, mutta tänä keväänä ilmojen lämmetessä ajatus putkahti taas lapsen mieleen.

Äiti päätti antaa pojalleen mahdollisuuden.

Alkukesällä Forssan Kuustoon, Länsikylien kotitalon pihalle, rakennettiin puinen kioskintiski, jonka 7-vuotias Eeli maalasi lahjoitetuilla ylijäämämaaleilla.

Kioskissa myydään mummun tekemää vadelma-punaherukkamehua hintaan 20 senttiä mukillinen. Perhe kuitenkin suunnittelee, että kioskiin voitaisiin leipoa myös mokkapaloja ja kuppikakkuja. Jos sellaisia tulee myyntiin, äiti lupaa ilmoittaa niistä potentiaalisille asiakkaille ainakin Forssan Tilannetiimi-ryhmässä Facebookissa.

– Kioski lienee avoinna seuraavan kerran joskus Holjien aikaan, koska nyt lähdemme kesälomamatkalle, Kati Länsikylä sanoo.

Eelille on tärkeää tienata omaa rahaa. Hän on kasvanut säästäväiseksi ja laittanut myös kioskin tuotot jemmaan.

– Minusta tulee vielä rikas. Haluan rakentaa kerrostalon rubiinista, Eeli suunnittelee.

Myös äiti on huomannut, että nuorimmaisessa on potentiaalia yrittäjäksi. Määrätietoisuus, idearikkaus ja puuhakkuus ovat sopivia piirteitä tulevalle yrittäjälle.

– Eeli taitaa olla kasvanut yrittäjyyteen. Perheemme pyörittää kaikkiaan kolmea eri yritystä, Kati Länsikylä sanoo.

Hän on pyrkinyt kasvattamaan lapsensa niin, että nämä ymmärtäisivät rahan arvon.

– Jos pojilla on tarve säästää johonkin isompaan, heidän pitää tehdä vähän enemmän kotitöitä, Länsikylä kertoo.

Aivan seitsemänvuotiaalle hän ei olisi vielä suositellut kioskibisnestä, mutta ei halunnut myöskään kieltää poikaansa. Kioski työllistää Eeliä harvoin, ja hän saa kassan hoitamiseen tarvittaessa apua, jos peruskoulun ensimmäisen luokan laskuopit eivät riitä.

– Eeli on luonteeltaan sellainen, että hän haluaa tehdä jotain omaa ja tienata itse. Hän suunnittelee usein esimerkiksi vanhojen lelujen myyntiä kirpputorilla. Eelillä on selvä näkemys siitä, että rahaa pitää saada, ja sen eteen pitää tehdä töitä, Kati Länsikylä sanoo.

Toistaiseksi Eelin kioskibisnes ei ole lähtenyt lentoon. Kioski on ollut avoinna koko kesän aikana vasta kolme päivää.

– Avaan kioskin ainoastaan oikein lämpimillä ilmoilla, pikkuyrittäjä kertoo.

Juuri, kun heinäkuun puolivälin jälkeen saapuivat helteet, Eeli lähti lomailemaan kodin ulkopuolelle, eikä ole pystynyt sen vuoksi pitämään kioskia avoinna.

Eelin mukaan kolmen päivän tuotto on kuitenkin ollut kohtalainen, 15 euroa. Voitto johtuu siitä, että tuttavat ovat maksaneet mehusta hieman enemmän kuin on pyydetty.

– Seteleitä otetaan vastaan, Eeli tähdentää. FL

Eelin kesäkioski on avoinna sovitusti tai Facebook-ilmoituksen mukaisesti kesällä osoitteessa Kestikievarinkatu 1, Forssa.

Eelin kioski on avoinna hienoina kesäpäivinä. jos Eeli ei ole itse kesäreissussa. Seuraavan kerran kioski avautunee Holjien aikaan.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic