Lounais-Häme Jokioinen

70 kirjaa, 50 kirjettä, peittoja katulapsille, maalauksia ja joogaa – Astrid Leinon korona-ajan päivät täynnä puuhaa

Korona-ajan paras opetus on Astrid Leinon mukaan ollut se, että ihmiset ovat tulleet huomaavaisemmiksi toisiaan kohtaan.
Astrid Leino on lukenut korona-aikana peräti 70 kirjaa. Hän pakkaa pois jo luettuja kirjoja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioislainen 77-vuotias Astrid Leino on selviytynyt korona-ajasta luovuutensa voimalla. Puuhaa on riittänyt joka päivälle runsaasti, ja mieliala on ollut korkealla, vaikka korona-aika tuntui aluksi ikävältä.

– Koronarajoitukset ja yli 70-vuotiaiden karanteeni olivat maaliskuussa aluksi kauhea shokki. Tuntui pahalta, kun en saanut nähdä lapsiani, lastenlapsiani ja lastenlastenlapsiani tai ystäviäni. Missään ei voinut käydä paitsi kaupassa aamuseitsemän jälkeen. Olen aktiivinen ihminen ja olen ollut mukana kirkon ja mielenterveysyhdistyksen kerhoissa ja käynyt laulamassa, mutta kaikki tällainen toimintakin loppui, Leino sanoo.

Leino kertoo päättäneensä nopeasti, ettei pidä masentua. Hän alkoi pitää koronapäiväkirjaa, johon hän kirjoitti omia tuntojaan ja sitä, paljonko Suomessa on koronaan sairastuneita ja kuolleita.

– Olen ahkera lukija. Olen lukenut korona-aikana 70 kirjaa, ja parhaimmillaan olen lukenut kaksikin kirjaa päivässä. Luen mieluiten miesten kirjoittamia teoksia, koska miehet osaavat kirjoittaa minun mieleni mukaisesti. Pidän kirjoista, jotka tulevat Ranskasta tai arabialaisesta kulttuurista. Ne on kirjoitettu ihanan runollisesti, ja kirjoitan itsekin runoja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Astrid Leino tekee mielellään myös käsitöitä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Astrid Leino tekee mielellään myös käsitöitä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Leino sanoo olleensa uskovainen lähes koko ikänsä, ja hän lukee ahkerasti myös Raamattua.

Päivi Räsänen vastasi kirjeeseen

Leino on kirjoittanut korona-aikana käsin 50 kirjettä. Hänellä on kaksi vakituista kirjeenvaihtoystävää, ja kirjeitä on lähtenyt myös hänen sukulaisilleen.

– Kirjoitin myös suosikkikansanedustajalleni Päivi Räsäselle, ja oli mukava yllätys, että sain häneltä pitkän, omalla käsialalla kirjoitetun vastauksen. En käytä sähköpostia vaan minusta on hienoa kirjoittaa ja saada käsin kirjoitettuja kirjeitä.

Korona-aikana Leino on myös virkannut Viipurin katulapsille kaksi peittoa, joita hän on tehnyt aiemminkin.

– Olen myös maalannut tauluja. Teen akryylimaalauksia ja vein Tapuliryhmän näyttelyyn muun muassa norpasta tekemäni taulun. Olen käynyt melomassa Saimaalla, joten norpat ovat tulleet siellä tutuiksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Astrid Leino on tehnyt korona-aikana taulun muun muassa kissoista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Leino kertoo myös aloittaneensa joogaamisen uudelleen lähes 50 vuoden tauon jälkeen.

– Jooga rauhoittaa, ja sitä on mukava harrastaa rentouttavan musiikin tahdissa.

Ihmiset kyselevät vointia

Karanteenin aikana Leino ei tavannut sisätiloissa ketään, mutta esimerkiksi äitienpäivänä hän näki läheisiään pihalla. Kerhoista tuttujen ystävien kanssa on myös ollut tapaamisia ulkona. Kaikissa tapaamisissa on huolehdittu turvaetäisyyksistä eivätkä lastenlapset ja lastenlastenlapsetkaan ole päässeet halaamaan mummoa, vaikka olisivat halunneetkin.

– Tytär on pitänyt minusta hyvää huolta, ja olen nyt päässyt jo vähän liikkumaankin. Tytär vie minua mökille Tammelaan ja odotan, että kerhotoimintakin käynnistyisi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Astrid Leino ei ole antanut korona-ajan masentaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Korona-ajan paras opetus on Leinon mukaan ollut se, että ihmiset ovat tulleet huomaavaisemmiksi toisiaan kohtaan.

– Moni sellainen, joka olisi ennen kulkenut pysähtymättä ohi, sanoo nyt päivää ja hymyilee tai jää kyselemään vointia. FL

Lue myös: Korona rajoittaa sekä nuoria että vanhoja – Asiantuntijat: Ohjeita uskotaan Forssassa melko hyvin (FL 20.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic