Lounais-Häme

70-vuotias Käsityö- ja Teollisuusyhdistys on kestävä yhdysside

Kun Forssan Seudun Käsityö- ja Teollisuusyhdistys (FSKTRY) perustettiin vuonna 1947, yhdistyksen toiminnan yhdeksi tarkoitukseksi mainittiin ”jäsenistön yhdyssiteenä toimiminen”.

Nyt FSKTRY on sitonut Forssan seudulla käsityö- ja teollisuusalalla toimivia yrittäjiä yhteen jo 70 vuoden ajan.

Tällä hetkellä yhdistyksen jäsenenä on vajaa 150 yritystä, joihin kuuluu niin yhden ihmisen rakennuspajoja kuin yli sadan työntekijän suuryrityksiä. Jo yhdistyksen perustamispöytäkirjan allekirjoittaneiden joukossa oli eri alojen yrittäjiä kauppiaasta sähköasentajaan.

 

Yhdistyksen puheenjohtajan Ville Koiviston mukaan yhdistyksessä on aina ollut hyvä henki, joka juontaa juurensa ennen kaikkea samanhenkisyyteen.

-Yrittäjää ei ymmärrä kuin toinen yrittäjä. Tämä on samalla tietynlainen vertaistukiryhmä, entinen puheenjohtaja Pekka Palm sanoo yhdistyksen 70-vuotisjuhlassa esitettävällä videolla.

-Yrittäjien murheet ovat kuitenkin pohjimmiltaan samanlaisia, mittakaava vain on eri yrityksillä erilainen, Koivisto sanoo.

 

Yhteenkuuluvuus on kantanut yhdistyksen myös läpi hankalien vuosien. Hankalasta paikasta yhdistys on ponnistanut aina entistä vahvemmaksi.

Esimerkiksi 1970-luvun alussa yhdistys oli lähes kuolemankielissä. Vanhemmat yrittäjät eivät enää jaksaneet vetää yhdistystä eteenpäin, eikä nuorta polvea niin kiinnostanut järjestäytyminen.

Hiipuva toiminta saatiin vedettyä uudelleen käyntiin vuonna 1976, kun seudun käsityö- ja teollisuusalan yrittäjät kutsuttiin keskustelemaan asiasta saman pöydän ääreen.

Vaikeiden vuosien jälkeinen 1980-luku olikin kultaista aikaa FSKTRY:lle.

Vuonna 1981 yhdistys järjesti Forssan raviradalla Kesä tulee -tapahtuman, jossa oli peräti 15 000 kävijää, ja vuotta myöhemmin Forssassa pidettiin Pienteollisuuden Keskusliiton PTK:n liittokokous.

 

Forssa oli muutenkin PTK:ssa näkyvästi esillä, kunnes vuonna 1996 PTK ja Suomen Yrittäjäin Keskusliitto SYKL lakkautettiin ja tilalle perustettiin Suomen Yrittäjät.

-Se oli hankalaa aikaa FSKTRY:lle, Koivisto sanoo.

Käsityö- ja Teollisuusyhdistyksen jäsenille annettiin mahdollisuus liittyä Suomen Yrittäjiin, mutta FSKTRY halusi säilyä itsenäisenä yhdistyksenä läpi tuulisten vuosien, vaikka yhdistys sulkeutuikin ja piti matalaa profiilia pitkään.

Kymmenen vuotta sitten toiminta heräsi uudestaan ja FKSTRY avautui jälleen.

-Nyt olemme todella aktiivinen yhdistys, jolle keskinäinen vuorovaikutus ja yhteistyö ovat avainasioita, Koivisto sanoo.

 

Vuorovaikutusta yritysten välille FSKTRY on synnyttänyt jo vuosien ajan esimerkiksi yhteisten tapaamisten avulla.

-Nykyisin meillä on esimerkiksi alajaostona moottoripyöräkerho MC-Kätevä, joka toimii verkostoitumistapana. Jotkut menevät pelaamaan golfia, jotkut ajavat yhdessä moottoripyörillä, Koivisto hymyilee.

Juhlallisempia tapahtumia yhdistys järjestää kerran vuodessa vuosijuhlien merkeissä. Koska tänä vuonna täynnä on tasan 70 vuotta, eroavat lauantaina Forssan työväentalo musiikkisalissa järjestettävät juhlatkin edellisistä.

-Emme esimerkiksi jaa Kätevä-palkintoa tänä vuonna ollenkaan, vaan juhlimme nimenomaan yhdistystä ja nostamme sen esiin, Koivisto sanoo.

-Olemme ylpeitä siitä, missä yhdistys tällä hetkellä on. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti