Lounais-Häme

8 tähden sairaala edistyy – yhteinen alustayhtiö perustettu

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit suunnittelevat kuvantamispalveluista ensimmäistä yhteistä kokonaisuutta.
Yleisiä kuvantamispalveluita ovat mm. röntgentutkimukset ja magneettikuvaukset.

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien yhteinen 8 tähden yliopistosairaala syntyy jo hyvää vauhtia.

Pirkanmaa päätti maanantaina perustaa yhteisen alustayhtiön toimintojen kokoamiseksi sinne. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri päätti tiistaina lähteä yhtiöön osakkaaksi. Etelä-Pohjanmaa pohtii asiaa myöhemmin.

 

Ensimmäinen yhteinen käytännön hankekin etenee, sillä parhaillaan selvitetään radiologian, kliinisen neurofysiologian, kliinisen fysiologian, ja isotooppi-tutkimusten yhteisen toiminnallisen kokonaisuuden muodostamista. Selvityksen arvioidaan kestävän kuudesta kahdeksaan kuukautta.

– Tämä on ensimmäinen yhteisesti alkuun saatettu hanke. Aiemmissa yhteistyökuvioissa olemme menneet mukaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhtiöihin kuten Fimlabiin ja Sydänsairaalaan, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin projektijohtaja Petrus Kukkonen korostaa.

Kuvantamisen erikoisalat tuottavat vuodessa nyt noin 400 000 tutkimusta sairaanhoitopiirien alueella.

Kokonaisuus koskettaa yhteensä noin 490 työntekijää. Heistä Kanta-Hämeessä työskentelee noin 80 ja Pirkanmaalla noin 410 henkilöä. Kuvantamispalveluita tuotetaan myös Forssan sairaalan radiologian yksikössä.

 

Vuosittaiset yhteenlasketut toimintatuotot sisäisestä ja ulkoisesta myynnistä ovat noin 68 miljoonaa euroa.

– Yhteistyön tiivistämisen tavoitteena on turvata alan lähipalvelut sekä varmistaa asiantuntevan henkilöstön pysyvyys ja saatavuus myös tulevaisuudessa, kiteyttävät Kukkonen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitoksen toimitusjohtaja Kari Lehmussaari.

Tavoitteena on muodostaa omistajille kilpailukykyinen ja kustannustehokas palveluiden tuottaja.

– Kliinisten tutkimusten rooli ja määrä potilaan diagnoosin ja hoidon määrityksessä sekä seurannassa ovat kasvaneet merkittävästi teknologioiden kehittyessä. Isomman kokonaisuuden kautta on todennäköisesti helpompaa vastata tähän kehitykseen, Lehmussaari pohtii.

Tutkimusmäärien kasvu vuositasolla on ollut 3–10 prosenttia. Samaan aikaan kysynnän kasvaessa on kilpailu erikoisalojen osaajista kiristynyt.

– Nämä erikoisalat ovat myös hyvin järjestelmä- ja laiteintensiivisiä. Yhteisen kapasiteetin käytöllä ja hankinnoilla voisi esiselvityksen mukaan saada hyötyjä molemmille sairaanhoitopiireille, Kukkonen perustelee.

 

Kanta-Hämeessä hankkeen edistäminen hyväksyttiin tiistaina. Pirkanmaalla liikelaitoksen johtokunta käsittelee asiaa ensi viikolla.

Suunnitelmaa on pohjustettu esiselvitysvaiheella, jonka aikana kartoitettiin toiminnan ja talouden avainluvut sekä määritettiin tavoitteet yhteistyölle.

Selvitys kytkeytyy osaksi sairaanhoitopiirien välistä ”8 tähden yliopistosairaala” -hanketta.

Esitykset sairaanhoitopiirien luottamuselimille mahdollisesta yhteisestä toiminnallisesta kokonaisuudesta tulevat syksyllä 2019. FL

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic