Lounais-Häme Jokioinen

9.-luokkalainen Atte Ahokas kypsyi lepsuiluun – Hän vaatii perjantaina parempaa ilmastopolitiikkaa Jokioisilla

Paanan koulun yhdeksäsluokkalainen Atte Ahokas viettää perjantaina kolme tuntia kyltin kanssa Jokioisten kirjaston edessä ja vaatii parempaa ilmastopolitiikkaa.
Atte Ahokas viettää perjantaina kolme tuntia Jokioisten kirjaston edessä saadakseen huomiota ilmastonmuutoksen hidastamiselle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Atte Ahokas on huolissaan. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n viime vuoden lopulla julkaisema laaja raportti ei maalannut maapallon tulevaisuudesta ruusuista kuvaa.

Ilmaston lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen, mutta valtioiden nykyisillä lupauksilla ja sitoumuksilla todellisuus olisi yli kolmen asteen lämpeneminen.

– Se aiheuttaa valtavasti tuhoa ja kuolemaa jo meidän, 2000-luvun alkupuolella syntyneiden, elinaikana, Jokioisten Paanan koululla yhdeksättä luokkaa käyvä Ahokas sanoo.

 

Ahokas kertoo olleensa aina ilmastotietoinen, mutta viimeistään IPCC:n raportti ja muut viime vuonna uutisiin nousseet tiedot ilmastonmuutoksesta herättivät hänet: Jotain on tehtävä nyt tai muuten on myöhäistä.

Perjantaina Ahokas pyrkii herättämään myös muita ilmastotekoihin ottamalla kyltin mukaansa ja suuntaamalla kolmeksi tunniksi Jokioisten kirjaston eteen. Tempauksellaan hän pyrkii kiinnittämään huomiota valtioiden ilmastotoimiin ja luonnonsuojeluun sekä herättelemään ihmisiä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

– Olin pari viikkoa sitten Helsingissä isossa mielenosoituksessa, jossa oli paljon nuoria vaatimassa parempaa ilmastopolitiikkaa. Siellä kehotettiin tekemään samanlaisia tilaisuuksia myös omalla kotipaikkakunnalla, siitä sain idean.

Oma merkityksensä tempaukselle on ollut Greta Thunbergilla. Thunberg on 16-vuotias ruotsalainen, joka on kerännyt ilmastoasioille paljon mediahuomiota muun muassa olemalla koululakossa Ruotsin valtiopäivätalon edessä ja osallistumalla ilmastotapahtumiin eri puolilla Eurooppaa.

Thunberg oli inspiraatio myös Helsingissä lakkoilleille nuorille tammikuun alkupuolella. Samanlaisia koululakkoja on järjestetty eri puolilla maailmaa.

 

 

Maailman talousforumissa Davosissa tällä viikolla puhunut Greta Thunberg vetosi päättäjiin ja liike-elämään Twitterissä:

 

 

Lue myös: Mielipidekirjoitus: Arvoisa opetusministeri (30.11.2018)

Lue myös: Suomalaiset nostavat vanhusten ja nuorten asiat tärkeimmiksi eduskuntavaaleissa – ilmastonmuutos mahtuu nipin napin top kymppiin (6.1.2019)

 

Maailmanlaajuisesti Suomi on Ahokkaan mukaan hoitanut ilmastoasioita suhteellisen hyvin, mutta paljon on vielä tekemistä, jotta 1,5 asteen lämpiämiseen päästäisiin.

– Valtiot voivat vaikuttaa paljon esimerkiksi yritysverotuksella, lentoveroilla sekä panostamalla kestävään liikenteeseen ja teollisuuteen, Ahokas sanoo.

Tärkeää olisi tietysti myös saada yksittäiset ihmiset tekemään luonnolle edullisia valintoja arjessa. Ahokas on muokannut omia tapojaan ilmaston hyvinvoinnin puolesta.

– Uudenvuodenlupauksena aloitin enemmän kestävän kehityksen mukaisen elämisen. Vähennän kuluttamista ja syön vähemmän lihaa.

 

Suurimman osan perjantaiaamupäivästä Ahokas saattaa viettää kirjaston pihalla yksin.

– Ehkä joku kaveri ja äiti tulevat käymään. Kaverit ja muut samanikäiset eivät tiedä kamalan paljon ilmastoasioista, vaikka olenkin yrittänyt niistä välillä infota.

– Valtakunnallisesti nuoret ovat jo aika kiinnostuneita näistä asioista, mutta ei täällä vielä kovin paljon, Ahokas pohtii. FL

 

Lue myös: ”Nyt on pakko! – Ilmastomarssi kokosi 8 000 ihmistä osoittamaan mieltä Helsingin keskustaan (20.10.2018)

Lue myös: Hälyttäviä uutisia suomalaisten suosikkijuomasta: Ilmastonmuutos uhkaa tehdä kahvista luksusta – viljelyyn soveltuva maa-ala on hupenemassa vähiin (25.12.2018)

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic