Lounais-Häme Jokioinen

9.-luokkalaisen ilmastotempaus oli ideologinen oppitunti parhaasta päästä – Atte Ahokas ei seissyt kirjaston portailla yksin

Paanan koulun 9.-luokkalainen lisää ilmastotietoisuutta askel kerrallaan.
Atte Ahokas ei joutunut seisomaan Jokioisten kirjaston portailla yksin ilmastotietoisuutta lisäämässä. Nuorten parissa syntyi keskustelua konkreettisista toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Tämä lähti nyt ihan lapasesta. Mutta sillä tavalla positiivisesti!

Jokioislainen 9.-luokkalainen Atte Ahokas oli valmistautunut viettämään perjantai-aamupäivän Jokioisten kirjaston rappusilla pääosin yksikseen, ilmastonmuutoksen torjuntaa julistavat kyltit seuranaan. Mutta toisin kävi.

– Yksi luokallinen porukkaa tuli tähän heti aamusta. Kavereita on ollut paikalla pitkin päivää, ja toinen luokka on juuri tulossa. Tosi positiivisia ja kannustavia kommentteja on tullut, Ahokas kertoo.

Paanan koulussa Ahokkaan tempauksesta otettiin koppi nopealla aikataululla. Maantiedon ja luonnontieteiden lehtori Janne Roininen improvisoi aamunavauksen, jossa hän kehotti kaikkia luokkia ottamaan hetken ilmastonmuutoksen torjunnan pohtimiselle.

– Mietimme teemaa yksilön, koulun, kunnan, Suomen, EU:n ja koko maailman näkövinkkelistä. Syntyi hyvää pohdintaa. Aamulla toin oman luokkani tänne kirjastolle, Roininen kertoo.

– Voisiko parempaa ideologista oppituntia ollakaan? Tämä todella antaa tilaa oppilaiden ideoille.

 

Nuoret juttelivat kirjaston portailla siitä, mitä he voivat omassa elämässään esimerkiksi koulupäivän aikana tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

– Koulussa pitäisi heittää vähemmän ruokaa roskiin. Se onnistuu, jos jokainen ottaa lautaselleen vain sen verran kuin aikoo syödä, 7D:n oppilaat pohtivat.

– Ja enemmän pitäisi kävellä ja käyttää julkisia. Opettajatkin voisivat kävellä tai pyöräillä töihin!

Ahokkaan tempaus oli herättänyt huomiota myös koulun ulkopuolella. Kirjaston eteen saapui rouva, joka halusi varta vasten tulla kertomaan, että pitää tempausta suuressa arvossa.

– Nostan hattua todella korkealle. Olette hienoja nuoria, paljon viisaampia kuin me monet aikuiset.

 

Lue myös: Pohjoismaat haluavat olla tiennäyttäjinä ilmastonmuutoksen hillinnässä koko maailmalle – Samalla varmistetaan ilmastotekojen oikeudenmukaisuus tavallisille ihmisille

 

Atte Ahokkaan tavoite keskustelun herättämisestä ja ilmastotietoisuuden lisäämisestä siis onnistui perjantaisella tempauksella yli odotusten. Ahokas itse on erittäin huolissaan ilmaston lämpenemisestä ja käynnissä olevasta kuudennesta massasukupuutosta. Ahokas toivoo päättäjiltä vastuullisempaa ilmastopolitiikkaa.

– Minun mielestäni vetoomus siitä, että vähemmän sanoja, enemmän tekoja on ihan paikallaan. Tuntuu, että maailman päättäjät kyllä puhuvat asiasta paljon, mutta tekoja tarvitaan.

Ilmastonmuutoksen kieltäjillekin Ahokkaalla on terveisiä.

– Avatkaa silmänne. Ilmaston lämpeneminen näkyy jo nyt esimerkiksi myrskyinä ja helteinä. Massasukupuutto pahenee koko ajan. Tuntuu tosi oudolta, että joku pystyy tämän kieltämään.

Ahokas aikoo jatkaa omaa ilmastokampanjaansa tekemällä arjessaan parempia valintoja, mutta myös viestimällä ilmastonmuutoksesta.

– Jatkan keskustelua aiheesta sosiaalisessa mediassa, kotona ja koulussa. Koulussa olisi kiva järjestää jotain ilmastoaiheista toimintaa. Ei tämä tähän jää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic