Lounais-Häme Forssa

92-vuotias ensikertalainen teki 60 kilon maastavedon

Pentti Piri ei jännittänyt eikä paljon verrytellytkään ensimmäisissä kisoissaan, vaan valmistautui nostovuoroonsa viltin alla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pentti Piri ei jännittänyt eikä paljon verrytellytkään ensimmäisissä kisoissaan, vaan valmistautui nostovuoroonsa viltin alla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vesihelmen voimailusalissa tehtiin sunnuntaina suomalaista voimanostohistoriaa.

Forssalainen Pentti Piri osallistui Forssan voimailun mestaruuskilpailuissa maastavetoon. 92-vuotiaana Piri on tiettävästi vanhin virallisiin voimanostokisoihin osallistunut suomalainen.

Korkeasta iästä huolimatta Pirin kilpaurheilu-ura on lyhyt: se nimittäin alkoi vasta eilen.

Piri harrasti nuoruudessaan muun muassa painia ja on edelleen innokas hiihtäjä, mutta kilpailemiseen hän ei ole aiemmin innostunut.

Voimanostokin on hänelle vielä outo laji, sillä ennen eilistä kilpailua hän oli kokeillut maastavetoa vain kaksi kertaa.

Kisalavalle hänet houkutteli nämäkin voimanostokisat järjestänyt Valdur Paavilainen.

Pirin kisat onnistuivat hyvin, sillä hän teki kolme onnistunutta nostoa, joista paras tuotti 60 kilon tuloksen.

Pentti Piri teki ensimmäisissä kisoissaan tuloksen 60 kiloa maastavedosta. KUVA: Lassi Puhtimäki

Piriä eivät elämän ensimmäiset kilpailut jännittäneet.

– Ainoa huolen aihe oli se, ettei kumpikaan lonkan tekonivelistä paukahtaisi rikki, Piri totesi.

Paavilainen on jo ilmoittanut Pirin veteraanien voimanoston SM-kisoihin, jotka ovat elokuussa Helsingissä. Piri saattaa jäädä 90-94 -vuotiaiden sarjassa ilman vastusta, mutta oman ennätyksen parantaminen riittää tavoitteeksi Suomen mestaruuden ohella.

Muun muassa kirkkoherrana useissa seurakunnissa eläkeikäänsä asti toiminut Piri asuu Forssassa seitsemän kuukautta vuodesta ja vapusta syyskuun loppuun Kauhavalla metsämökissään.

Piri onkin hankkinut voimansa urheilun sijasta metsätöillä, muun muassa juuri Kauhavalla, jossa hän hoitaa 50 hehtaarin metsää.

– Olen tehnyt 19-vuotiaasta asti säännöllisesti metsätöitä, välillä kuusi kertaa viikossa. Lisäksi kävelen joka aamu viisi kilometriä ja kerran viikossa käyn voimistelemassa, Piri selvittää erinomaista kuntoaan.

 

Veteraanien SM-kisoihin on lähdössä myös Berit Jokinen. Hän teki naisten 60-64 -vuotiaiden alle 82,5 kilon sarjaan kovan maastavetotuloksen 140 kiloa.

Suurimman jalkakyykyn, penkkipunnerruksen ja maastavedon yhteistuloksen keräsi alle 110-kiloisten sarjassa kilpaillut Tommi Jäderholm 510 kilolla. FL

Hyväksytty. KUVA: Lassi Puhtimäki

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic