Lounais-Häme

93-vuotias Salli Merilä nauttii kuntosalilla käynnistä ja uskoo, että liikkumalla pysyy kunnossa

Tyykihovin seniorikuntosalissa käy vilske. Koolla on erityisliikunnan voima- ja tasapainoryhmä.

93-vuotias Salli Merilä tekee käsilihasliikkeitä sujuvaan tahtiin. Hän on ryhmässä ensimmäistä kertaa. Muuten liikkuminen on Merilälle tuttua.

-On hienoa, että kaupunki järjestää tällaista. Laitteet ovat jo tuttuja, ja koetan muutenkin liikkua, sauvakävelen pieniä lenkkejä. Eihän sitä muuten pysy kunnossa, tulee sohvaperunaksi. Merilä sanoo.

Syksyllä luvassa on myös uutta. Syyskuussa alkaa erillinen tehoharjoitteluryhmä, joka tarjoaa kuntosaliharjoittelua tavallista tiiviimpään tahtiin, kaksi kertaa viikossa kymmenen viikon ajan. Ryhmään mahtuu vielä mukaan.

Sekä voima- ja tasapainoryhmää että tehoharjoittelua vetää erityisliikunnanohjaaja Sirpa Polo.

-Tehoharjoittelu sopii esimerkiksi henkilölle, joka on ollut sairaana ja jonka kunto on heikentynyt. NImi on vähän harhaanjohtava. Ryhmässä edetään rauhallisesti ja jokainen harjoittelee oman tasonsa mukaan. Tiiviillä tehojaksolla pystytään kuitenkin nopeasti vaikuttamaan iäkkään liikkumiskyvyn heikkenemiseen, Polo kertoo.

Tehoharjoitteluryhmän takana on Voimaa vanhuuteen -hanke, jossa Forssa on mukana. Siinä pyritään luomaan parempaa vanhuutta liikunnan avulla ja tuomaan kuntiin uusia tapoja toimia. Jatkossa luvassa on myös liikuntaneuvontaa.

Liikunta on ikäihmisille erityisen tärkeää. Parhaimmillaan se mahdollistaa lisävuosia kotona asumiseen. Kunnon lisäksi saa hyvän mielen.

-Kuntosaliharjoittelu voi nostaa heikon kunnon omaavien kuntoa 20 prosenttia. Se näkyy jo nopeasti arjessakin. Lisäksi liikunta suojaa masennukselta, tuo iloa ja vireyttä ja parantaa muistia. Yksinäisyyskin hälvenee, Polo sanoo.

Syksyllä alkaa kaikkiaan yhdeksäntoista erityisliikunnan ryhmää. Erityisliikunta on tarkoitettu niille, joiden toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai vaikkapa sosiaalisen tilanteen takia.

Aikuisille tarjolla on vesijumppaa, voima- ja tasapainoharjoittelua, keilausta ja lavista. Kehitysvammaisille on omat vesiliikunta- ja kuntosaliryhmät, lapsille Muksupeuhula. Mukaan voivat tulla myös jokioislaiset ja tammelalaiset.

Kaikkiaan ryhmissä liikkuu satoja eritasoisia ja -ikäisiä ihmisiä.

-Nuorin on 4-vuotias ja vanhin 93-vuotias. Suurin osa kävijöistä on 70–85 -vuotiaita. Monella on erilaisia sairauksia ja muita ongelmia, on vaikka lonkkaa tai polvea leikattu. Se otetaan huomioon, Polo sanoo

Polo rohkaisee tulemaan mukaan.

-Minulle voi soittaa, usein juttelen ensin ja kartoitamme sopivan ryhmän. Moni ajattelee, että on nyt niin huonossa kunnossa, ettei kannata vielä aloittaa, mutta parhaiten kunto kohenee liikkumalla. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic