Lounais-Häme

A-divisioonan heittokone

FoKoPoon elokuussa siirtyneen Teemu Sulosen voi nimetä syksyn pelien perusteella A-divisioonan heittokoneeksi.

Sulonen on pommittanut kolmosia sarjan parhaalla keskiarvolla eli 3,6 kolmosta per matsi. Myös osumatarkkuus on ollut hyvä, kun kolmoset ovat osuneet 43,1 prosentin teholla.

Tulitus on nostanut Sulosen sarjan toiseksi parhaaksi kotimaiseksi pistemieheksi 17,1 pisteen keskiarvolla. Täpärästi edellä on suomalaispelureista vain ToPon heittäjä Juuso Kauppinen, jonka kanssa Sulonen pelasi nuorten maajoukkueissa ja luokkakaverina Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

22-vuotias lähes 190-senttinen Sulonen on espoolainen Leppävaaran Pyrinnön kasvatti.

Sulonen mätti B-poikien ykkösdivisioonassa LePyn paidassa lähes 30 pisteen keskiarvolla, joten ei ihme, että poika houkuteltiin 16-vuotiaana Espoon ja Suomen suurimpaan junioriseuraan Honkaan.

Sulonen saavutti kolmen kauden aikana Hongan A-pojissa kaksi kultaa ja yhden hopean. Hän pääsi ottamaan tuntumaa myös miesten peleistä Hongan A-divisioonan joukkueessa, mutta peliminuutit jäivät vähäisiksi.

Peliaikaa alkoi tulla vasta Järvenpäässä, jonne Sulonen siirtyi kolme vuotta sitten 19-vuotiaana. Sulosen heittokäsi alkoi tulla tutuksi Forssassakin, kun Järvenpään Koripalloseura vieraili Feeniksissä FoKoPoa vastaan.

Toissa kaudella Sulosella riitti kiirettä.

– Pelasin Järvenpäässä divaria ja myös Seagullsissa Korisliigaa. Treenasin pääosin Seagullsin kanssa ja kävin samalla intissäkin, Sulonen selvittää.

Sulonen nousi JKS:n parhaaksi pistemieheksi, mutta Seagullsissa hän pääsi kentälle vain satunnaisesti muutamaksi minuutiksi.

Sama tahti jatkui viime kaudella, jonka Sulonen vietti kokonaan Seagullsissa.

– Vaikka en päässyt paljon pelaamaan Korisliigassa, sain Helsingissä hyvää treeniä ja kehityin fyysisesti eniten viime kaudella.

Sulosen voi laskea ToPon tehomies Kauppisen tavoin niiden nuorten lupaavien väliinputoajien joukkoon, jotka kärsivät Korisliigan ulkomaalaistulvasta.

– Nykyisellä neljän jenkin systeemillä on vaikea raivata itselleen pelipaikkaa liigasta, Sulonen vahvistaa.

Niinpä heittäjä lähti hakemaan kädelleen käyttöä muualta.

– Forssasta tarjottiin paras paketti. Täällä oli iso rooli tiedossa ja Forssan harjoitusolosuhteet ovat loistavat Feeniksin ja Vesihelmen ansiosta, Sulonen kehuu.

Kuten jutun alussa tilastoitiin, on Sulosen kausi käynnistynyt Forssassa mainiosti. Amerikkalaistrion kanssa hän on nostanut FoKoPon sarjan eniten koreja tehneeksi joukkueeksi 88 pisteen keskiarvolla. Sulonen ja kolme FoKoPon amerikkalaista mahtuvat kaikki sarjan 13 parhaan pistemiehen joukkoon.

Sulonen ei ole jäänyt FoKoPossa pelkäksi heittokoneeksi, sillä hän on kunnostautunut joukkueen parhaana ja koko sarjan kolmanneksi parhaana korisyöttöjen jakelijana.

– Se on heittäjälle harvinaisempi titteli. Olen kyllä nyt enemmän pallon kanssa tekemisissä, Sulonen tuumaa.

Sulonen on omaan ja FoKoPon alkukauteen melko tyytyväinen etenkin kun sunnuntaina irtosi maukas vierasvoitto vanhasta kotikaupungista Espoon jättimäiseltä Metro-areenalta, jossa Blues pelasi vielä viime kaudella liigakiekkoa.

– Joukkuepelimme on jostain syystä toiminut vieraissa paremmin kuin kotipeleissä. Silloin kun se toimii, olemme todella hyviä, kuten pistetilastokin kertoo.

– Parhaimmillamme pystymme voittamaan kenet tahansa. Sarja on toisaalta niin tasainen, että kuka tahansa voi voittaa tai hävitä kenelle tahansa.

FoKoPon päämäärä on Suloselle selkeä.

– Olen todella pettynyt jos emme pääse neljän parhaan play offeihin

Sulosen oma uratavoite on varmasti divaria korkeammalla, mutta hän palloilee tässä vaiheessa kausi kerrallaan.

– Katsotaan mitä tällä kaudella tapahtuu. Jos pelaan hyvän kauden, on liigaan pääsy varmasti lähempänä. FL

Teemu Sulonen
22 v. 188 cm heittävä takamies38 nuorten maaotteluaPeliura miehissä:2010-11 Honka, A-div. 8 pist./1. levyp.2011-12 Honka, A-div. 0,5/02012-13 Honka, A-div. 2/02013-14 JKS, A-div. 12,5/1,72014-15 Seagulls, Korisliiga 1,8/0,1JKS, A-div. 15,6/1,92015-16 Seagulls, Korisliiga 1,5/0,22016-17 FoKoPo, A-div. 17,1/2,1

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti