Lounais-Häme Forssa

AA-Sorto-ryhmässä taistellaan keskustellen raittiuden puolesta viinapirua vastaan

AA-Sorto-ryhmässä alkoholisti voi keskustellen saada apua ja tukea muilta saman sairauden kanssa kamppailevilta.
Tänään et ole yksin ja muut kannustavat tekstit rohkaisevat AA-ryhmän jäseniä raittiuden tiellä. Kuva: Outi Lindqvist

– Viinapiru istuu olkapäälläni ja kuiskuttelee ”ota vähän”. Näin kuvaa yksi Forssan AA-Sorto-ryhmän alkoholisteista jokapäiväistä oloaan raittiuden tiellä. Muut nyökyttelevät hyväksyvästi, sillä he ovat kokeneet saman yrittäessään pysytellä raittiina.

Nimettömien alkoholistien (Alcoholics Anonymous eli AA) Forssan AA-Sorto-ryhmä on toiminut 50 vuotta. Se on auttanut kymmeniä jäseniän pysymään raittiina, mutta tarpeettomaksi ryhmä ei matkan varrella ole tullut. Ryhmästä saa edelleen vertaistukea kaksi kertaa viikossa, ja osa kävijöistä on ollut mukana vuosia, jopa vuosikymmeniä.


Se voi kohdata
ketä tahansa meistä ikään, sukupuoleen ammattiin tai mihinkään muuhun katsomatta. Sairaus nimeltä alkoholismi.

Sairaudesta voi toipua, mutta se vaatii alkoholistilta sen myöntämistä, että hän on alkoholisti. Monesti ympäristö tajuaa sairauden paljon ennen kuin alkoholisti on itse valmis itse sen myöntämään.

– Luulin juovani salaa, mutta kaikki muut varmaan tiesivät. Vaikka kuinka paljon söin pastilleja tai käytin tuoksuja, kyllä muut tiesivät, yksi Sorto-rymän jäsenistä kertoo.

 

Monelle lienee tuttu tapa, jolla AA-ryhmässä kokoontuminen aloitetaan: Olen NN ja olen alkoholisti. Kokoontumisissa käytetään etunimiä, mutta nimiä tärkeämpää on yhteinen kokemus. Jokainen tietää tarkalleen, milloin raittius alkoi, oli siitä kulunut muutama kuukausi tai kolme vuosikymmentä.

Ryhmässä puhutaan tunteista ja asioista, jotka ennen raitistumista huuhdottiin mielestä alkoholilla.

– Ennen oli vain kaksi tunnetilaa. Kaikki oli ok tai otti ankarasti päähän. Olin kävelevä tunnelukko, mutta nyt voin täällä ryhmässä puhua myös erilaisista tunteista ilman, että kukaan tuomitsee tai arvostelee. Toiset ymmärtävät oman kokemuksensa perusteella, mistä puhun.

 

Yhdysvalloissa 1935 syntynyt AA-liike rantautui Suomeen 1948. Ensimmäiset yritykset toiminnan käynnistämiseksi Forssassa tehtiin 1960-luvun puolivälissä.

Tamperelaisten aloitteesta käynnistyi syksyllä 1966 ensimmäisen kerran ryhmätoiminta, jossa oli mukana neljä miestä. Ryhmä ehti kokoontua kolme kertaa, ennen kuin porukka sortui ravintolaan ja raittiuspyrkimykset unohtuivat.

Keskusteluja ryhmän perustamisesta käytiin paitsi Kultajyvän kanta-asiakkaiden keskuudessa, myös Sortohaan katveissa 1968 kesällä. Seuraavana syksynä Kultajyvän kantajoukko päätti mennä Hämeenlinnaan palaveriin ja sen jälkeen perustaa ryhmän Forssaan.

Ensimmäisessä palaverissa oli mukana neljä miestä. Ryhmän nimeksi otettiin yksimielisesti SORTO-kerho, joka myöhemmin AA-käytännön mukaan muuttui Sorto-ryhmäksi. Perusteena nimivalinnalle oli se, että koska Sortohaan kantajoukko oli siirtynyt raittiuden tielle, niin siitä johdettu nimi sopi tarkoitukseen luontevasti.

 

AA-Sorto-ryhmä vie tietoa ja toimii yhteistyössä sairaalan katkon, A-klinikan ja sosiaalityön kanssa. Myös eri oppilaitosten opiskelijoille ryhmä vie tietoa AA:sta. FL

Alkoholisteille, läheisille ja asiasta kiinnostuneille avoin juhlakokous on Forssan vanhassa pappilassa lauantaina 15.12. alkaen kello 14.

AA:n avulla kohti raittiutta

Ainoa jäseneksi pääsyn vaatimus on halu raitistua.

Miesten ja naisten toveriseura, jossa jaetaan kokemuksia, voimaa ja toivoa ja autetaan toisia tervehtymään.

Ei velvoitteita, ei jäsenmaksuja.

AA ei ole liittoutunut minkään aatteellisen, uskonnollisen tai poliittisen suuntauksen, järjestön tai laitoksen kanssa.

Ainoa päämäärä, että jäsenet pysyvät raittiina ja auttavat toisia alkoholisteja saavuttamaan raittiuden.

Nimettömyys on ehdoton periaate.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic