Lounais-Häme Forssa

Aamukahdeksan bussi Humppilasta jäi pois pysyvästi – Linja-autoala tiukoilla, uudet vuorot kiven takana

Lukijamme ihmetteli, miksi aamukahdeksan bussivuoro Humppilasta Forssaan ei enää kulje. Vuorot ovat kortilla ja yritykset tiukoilla. Nyt sinnitellään viikko kerrallaan.
Bussivuoroja katsotaan nyt viikko kerrallaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Korona-aika toi haastetta pikavuoroihin ja bussiyhteyksiin. Myös lukijan kaipaama aamuvuoro Humppilasta Forssaan joutui leikkuriin.

– Aiemmin meillä oli kuudelta Porista lähtevä vuoro. Koko vuoro oli alun perin supistusuhan alla. Nyt ajetaan vain Helsinki—Forssa—Helsinki-Forssa -väliä. Se palvelee Karkkilasta Forssaan tulevia ammattikoululaisia, joita on jonkin verran. Kannattavuutta on tarkkaan selvitetty, ja Pori–Forssa-väli on ollut hiljainen, Porin ja Helsingin suuntaan liikennöivän Satakunnan Liikenteen liikennepäällikkö Petteri Hurskainen kertoo.

Tilanne elää koko ajan

Bussifirmat elävät tiukkoja aikoja. Korona-aika vähensi vuoroja ja matkustajia. Nyt palataan hiljalleen kohti normaalia. Helppoa se ei ole. Matkustajat toivovat lisävuoroja, mutta nykyistenkin pyörittäminen on tiukkaa.

– 10.8. palattiin normaaliin. Forssan kohdilla meidän tarjontamme on nyt suunnilleen sama kuin ennen korona-aikaa. Tilanne kuitenkin elää, vuoromme pyörivät matkustajatuloilla. Kesä näytti mukavalta, mutta nyt viime viikkojen aikana matkustajamäärän kehitys ei ole ollut oikeansuuntainen. Vuosi on heikko, joustovaraa ei juuri ole. Seuraammekin tarkkana, mihin suuntaan tilanne kehittyy, Hurskainen kertoo.

Vastakkain ovat vähenevät matkustajamäärät ja sujuvien yhteyksien tarve.

– Pitkän matkan liikenteessä vaikuttaa nyt kaksi samanaikaista voimaa. Kesän loppuessa turistimatkailu pienenee, samalla pohdinta koronan mahdollisesta toisesta aallosta saa monet miettimään matkustamista, Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kerttu Tossavainen ja Julia Koivunen kulkevat kouluun bussilla. Aamuisin pääsee hyvin, iltapäivällä on tiukempaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kerttu Tossavainen ja Julia Koivunen kulkevat kouluun bussilla. Aamuisin pääsee hyvin, iltapäivällä on tiukempaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vuorot istuvat huonohkosti yhteen koulun kanssa

Forssan ammatti-instituutissa opiskelevat Kerttu Tossavainen ja Julia Koivunen kulkevat päivittäin Forssaan, Tossavainen Jokioisilta, Koivunen Urjalasta. Aamulla tulo sujuu hyvin. Iltapäivään he toivovat lisää vuoroja.

– Tykkäisin kulkea bussilla, mutta se on hankalaa nyt työssäoppimisjaksolla. Työt loppuvat kuudelta, viimeinen bussi Jokioisille lähtee puoli viisi. Olen joutunut miettimään muita vaihtoehtoja, Tossavainen kertoo.

Myös Koivunen kaipaisi parempia yhteyksiä iltapäivään. Hän ei ole ainoa. Urjalaan kulkee koululta moni muukin.

– Lopetamme kahdelta, bussi lähtee varttia yli. Saa melkein juosta, että ehtii. Jos pitää vaikka vaihtaa varusteita, tulee tosi kiire. Auttaisi, jos bussi lähtisi puoli kolmelta tai vuoroja olisi useampia, hän sanoo.

”Helpointa olisi ollut keskeyttää”

Lisävuorot ovat kuitenkin kortilla. Bussifirmoissa mennään nyt viikko kerrallaan.

– Koronan takia vuoroja supistettiin, nyt seurataan tilannetta. Tuntuu, että matkustajat ovat karanneet niistäkin, mitä ajetaan. Yritämme kituuttaa nykyisten vuorojen kanssa. Ne, joita nyt ajetaan, luultavasti pysyvät, aluejohtaja Ari Jansson Turkuun, Hämeenlinnaan ja Lahteen liikennöivältä Pekolan Liikenteeltä kertoo.

– Helpointa olisi ollut keskeyttää. Koko kesän on kuitenkin liikkunut edes harvalukuinen joukko ihmisiä, jotka ovat näitä palveluja kaivanneet. Koulujen alettua ovat määrät kohonneet. Hankalinta taitaa kaikilla olla epävarmuus. Nyt onkin tärkeintä, että toimimme nyt vastuullisesti, Jokioisille ajavan Koivuhuhdan Miki Koivuhuhta tiivistää. FL

Lue myös: Forssan linja-autoyritykset menettäneet jo satojatuhansia euroja – ”Huhtikuun liikevaihdosta lähti 90 prosenttia” (FL 23.5.2020)

Parhaiten pääsee Poriin ja Helsinkiin, Turkuun uusi aamuvuoro

Parhaiten Forssasta pääsee Porin ja Helsingin suuntaan. Helsinkiin menee muina arkipäivinä kymmenen vuoroa, perjantaisin yksitoista. Liikennöitsijä toivoo, että kaikkia voidaan jatkaa.

Turkuun pääsee arkisin seitsemällä vuorolla. Uutena aloittaa varhainen aamuvuoro, joka lähtee Forssasta Turkuun kello 6.15. Takaisin Turusta Forssaan päin vuoro lähtee 9.30. Turkuun menevistä illan viimeinen vuoro on jäänyt korona-aikaan pois ja pysyy toistaiseksi poissa.

Lahti–Riihimäki–Turku-reittiä ei ajeta nyt ollenkaan.

Hämeenlinnaan ja Lahteen menee päivittäin viisi vuoroa.

Tampereelle Forssasta pääsee viidellä vuorolla, kaikissa on vaihto.

Vuorotiedot: Matkahuolto

Uusimmat

Fingerpori

comic