Lounais-Häme

Äänestäminen ei mene muodista - se kannattaa

Huoli äänestysaktiivisuuden laskusta on läsnä kaikissa vaaleissa. Demokratia kaventuu sitä mukaa, mitä harvempi ääntään käyttää.

Sunnuntainen vaalipäivä oli Lounais-Hämeessä aurinkoinen, mikä osaltaan loi uskoa äänestysaktiivisuuden kohenemiseen. Jokioisilla kunta laittoi vettä myllyyn tarjoamalla munkkikahvit äänestäjille.

-Jollekin on sattunut todella hyvä väläys, munkkia nautiskeleva Jouko Heinämäki kehaisee.

Heinämäki saapui kunnantalolle iltapäivällä vaimonsa Jaana Heinämäen kanssa. Oman ehdokkaan löytäminen ei tuottanut pariskunnalle tuskaa, sillä listalta löytyi tuttu ihminen, jolla on takanaan vielä oikea puoluekin.

-Olen aika puolueuskollinen. Jos ehdolla olisi tuttu ihminen, mutta väärässä puolueessa, ei hän saisi ääntäni, Jaana Heinämäki toteaa.

Pariskunta uskoo, että kuntapäättäjille jää vielä yllin kyllin tekemistä sote- ja maakuntauudistusten jälkeenkin.

-Onhan siellä esimerkiksi päivähoitoon ja koulutukseen liittyviä asioita. Ja toivottavasti voivat vaikuttaa siihenkin, että terveydenhuoltopalvelut säilyvät omassa kunnassa.

Munkkikahvia nauttivat myös Tuula Seppänen ja Pirjo Huotilainen, joka toi äänestämään myös 18-vuotiaan tyttärensä Elli Huotilaisen.

-Elliä sai vähän patistella äänestämään, äiti paljastaa.

Oma ehdokas kuitenkin löytyi.

-Ehdokkaan ikä ei ollut ratkaiseva asia. Äänestäminen itsessään oli aika jännittävää, Elli Huotilainen tunnustaa.

Naiskolmikko tutustui ehdokkaisiin lähinnä puolueiden esitteitä selaamalla.

-Olisi ehkä ollut ihan hyvä tehdä joku vaalikonekin. Olen äänestänyt eri vaaleissa eri puolueita, kun tärkeänä pitämäni asiat ovat vähän ajan mukana muuttuneet. Naispuolista ehdokasta olen yleensä äänestänyt, Pirjo Huotilainen kertoo.

Elämäntilanne vaikuttaa useimmilla siihen, mitkä puolueiden ajamista asioista nousevat tärkeysjärjestyksen kärkeen. Jokioislaisella Ampujan perheellä lapsiperheiden hyvinvointi on sattuneesta syystä listalla ykkösenä.

-Meillä on 11 lasta. Lapsiperheiden tilanteissa on paljon sellaista, joihin kunnallispoliitikko voi vaikuttaa, Nina Ampuja toteaa.

Omille lapsilleen Ampujat haluavat omalla esimerkillään osoittaa, että äänestäminen kannattaa.

-Ei voi vaatia lapsia tekemään jotakin, mitä ei itsekään tee. Me olemme aina käyneet äänestämässä. Se on kunnia asia – me olemme suomalaisia ja meillä on äänioikeus. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic