Lounais-Häme Urjala

Äänestykset sävyttivät Urjalan talousarviovaltuustoa – Vuodeosaston remonttibudjetin leikkaus neljännekseen suunnitellusta johti yhdeksään eriävään mielipiteeseen

Vuodeosaston saneeraukseen käytetään vain neljännes suunnitellusta. Miljoona euroa kevyempään remonttiin päädyttiin äänin 13–10. Yhdeksän valtuutettua jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Ensi vuonna alijäämää on tulossa 605 000 euroa.
Urjalan valtuusto päätti talousarviokokouksessaan leikata terveyskeskuksen yhteydessä sijaitsevan vuodeosaston tyhjillään oleviin tiloihin suunnitellun sote-keskuksen remonttibudjetin vain neljännekseen 1,35 miljoonasta eurosta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Urjalan valtuusto päätti talousarviokokouksessaan leikata terveyskeskuksen yhteydessä sijaitsevan vuodeosaston tyhjillään oleviin tiloihin suunnitellun sote-keskuksen remonttibudjetin vain neljännekseen 1,35 miljoonasta eurosta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Perussuomalaisten ja keskustan valtuustoryhmien esitys sote-tiloiksi kaavaillun terveyskeskuksen vuodeosaston remonttibudjetin leikkaamisesta 1,35 miljoonasta eurosta 337 500 euroon toi sähköä äänestysten värittämään Urjalan talousarviovaltuustoon.

– Hinta on aivan liian kallis. Tilat on saatettavissa kuntoon huomattavasti pienemmällä budjetilla. Esitys täysimittaisesta remontista on hylättävä ja tehtävä vain välttämättömät korjaukset. Enintään neljäsosa budjetista voidaan käyttää, Pasi Ruuska (ps.) esitti.

Lisa Wesin (ps.) perusteli asiaa kunnan haastavalla taloustilanteella. Hän kertoi keskustelleensa asiasta myös Pirkanmaa sote-muutosjohtaja Jaakko Herralan kanssa ja saaneensa viestin, että hyvinvointialueen intresseissä on kehittää lähipalveluja, eikä kevyempi remontti vaaranna paikallisia palveluja.

Jos kunta ei remontoi, remontoidaanko lainkaan?

Moni maaliskuussa 2021 päätetyn remontin kannalta olleista ilmaisi Janne Suonpään (kok.) tavoin huolensa siitä, että jos kunta ei tee remonttia alkuperäisessä laajuudessaan myöskään hyvinvointialue ei urakkaan ryhdy.

Tekninen johtaja Sami Pekonen ei pitänyt reilun miljoonan remonttia kunnalle kestämättömänä. Hyvinvointialueen vuokratessa sote-tilat kokonaisuudessaan vuotuinen ylläpitovuokra olisi 280 000 euroa. Laskelmien mukaan tilojen käyttöasteen reilu pudotus ei taloutta tuhoaisi, mutta toisi toki haasteita.

– Kotihoidon ja päivätoiminnan porukan pitää saada oikeasti toimivat ja terveelliset työtilat. Jos kunnolla remontoidaan uskon, että tiloihin on mahdollisuus saada myös yksityisiä palveluntuottajia, Katja Alitalo (kok.) muistutti.

Lisa Wesin ei uskonut remonttiin käytettävän euromäärän takaavan palvelujen pysyvyyttä.

– Tehdään remontti nyt pienemmällä summalla. Hyvinvointialue rakentaa palvelut kuitenkin siihen muotoon, minkä näkee syrjäkunnalle paremmaksi.

”Päätös vaarantaa kehittämismahdollisuudet”

Kaikki keskustan ja perussuomalaisten 11 valtuutettua olivat esityksen takana. Ratkaiseviksi nousivat Utu Kehrääjän (vihr.) ja Mika Järvisen (kok.) äänet. Remonttibudjetti leikattiin neljännekseen äänin 13–10.

– En voi vastuullisesti kannattaa ehdotusta, josta ei ole konkreettista suunnitelmaa ja samalla vaarantaa kuntalaisten tärkeimpien palveluiden kehittämismahdollisuuksia, eriävän mielipiteen jättänyt Katja Alitalo kritisoi.

Ryhmätovereista eriävän mielipiteen jättivät Joona Paijaa lukuun ottamatta kaikki muutkin laajan remontin takana olleet eli Jaakko Honkaniemi, valtuuston puheenjohtaja Heidi Rytky ja Janne Suonpää sekä kaikki demarivaltuutetut Ari Aalto, Kari Järvinen, Leena Nummi, Riku Rantala ja Janne Saari.

Tekninen johtaja Pekonen ennakoi, että hankinnan keskeytys, uudelleen suunnittelu ja kilpailutus tekevät karsitun remontin toteutuksesta tulevan vuoden aikana haasteellisen.

Kevyen liikenteen väylät pysyivät suunnitelmissa

Äänestykset värittivät muutenkin kokousta. Joona Paija esitti suunnitelmakaudelle kevyen liikenteen väyliin varattujen 320 000 euron määrärahojen poistoa. Lisäksi hän esitti yksityistieavustusten määrän leikkaamista 31 000 eurolla, osallistavan budjetoinnin 5000 euron määrärahan poistoa ja Pentinkulman päivien aikaisen kuntalaistapahtuman määrärahan puolittamista 2500 euroon. Pasi Ruuska puolestaan ehdotti operaatio Pirkanmaan 3700 euron määrärahan poistoa.

Kevyen liikenteen väylät säilyivät talousarviokirjassa äänin 15–8, yksityistieavustukset 19–4, kuntalaistapahtuman budjetti 18–5, osallistava budjetointi 17–6 ja operaatio Pirkanmaan 14–9.

Covid-19 -tuki käänsi tuloksen reilusti plussalle

Hallintojohtaja Salla Saari-Männistöllä oli valtuutetuille myös iloista kerrottavaa. Urjalalle myönnettiin valtionavustusta covid-19:n aiheuttamiin testaus- ja rokotuskuluihin 415 000 euroa. Kuluvan vuoden tulos näyttää avustuksen jälkeen 441 000 euron plussaa.

– Jatkossa meidän täytyy hakea yhdessä suuntaviivoja, mihin kunnan rajalliset resurssit suunnataan. Ensi vuosi näyttää 600 000 euron miinusta, mutta vuosikate on yhä 746 000 euroa positiivinen, kunnanjohtaja Annu Kuusisto summasi.

Uusimmat

Fingerpori

comic