Lounais-Häme Lounais-Häme

Äänestys jatkuu klo 20 saakka – FL seuraa vaali-iltaa verkossa

Vaalihuoneistot ovat tänään auki klo 20 saakka. Vaalihuoneistojen sulkeuduttua julkistetaan ensimmäiset tulokset ennakkoäänistä. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Vaalihuoneistot ovat tänään auki klo 20 saakka. Vaalihuoneistojen sulkeuduttua julkistetaan ensimmäiset tulokset ennakkoäänistä. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Eduskuntavaalien vaalihuoneistot ovat tänään auki klo 20 saakka. Kaikki siihen mennessä äänestysjonoon asettuneet saavat äänestää, vaikka kello olisi äänestyshetkellä yli kahdeksan.

Äänestää saa vain siinä vaalipaikassa, joka on merkitty äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Äänestyspaikalla äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella, kuten ajokortilla tai passilla.

Vaalipiirilautakunnat aloittavat ennakkoäänten laskennan joko klo 12 tai 15. Ääntenlasku pyritään suorittamaan niin, että ennakkoäänten tulos olisi julkistettavissa klo 20.

Vaalihuoneistojen sulkeuduttua klo 20 vaalilautakunnat aloittavat vaalipäivänä annettujen äänten alustavan laskennan. Vaalilautakunta ilmoittaa äänestysalueen tuloksen kunnan keskusvaalilautakunnalle, joka välittää tulokset oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän keskitettyyn laskentajärjestelmään.

Forssan Lehti seuraa sunnuntai-illalla ääntenlaskennan etenemistä ja päivittää verkkosivuille tuoretta tietoa ehdokkaiden tilanteesta.

Äänten tarkastuslaskenta suoritetaan maanantaina ja vaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona.

Vuonna 2015 eduskuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli 70,1. Tuolloin ennakkoon äänensä antoi 32,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Näissä vaaleissa on jo syntynyt ennätys, kun yli 1,5 miljoonaa suomalaista äänesti ennakkoon. Vaalien ennakkoäänestysprosentti on 36,1. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic