Lounais-Häme

Äänestys käynnissä USA:n välivaaleissa, demokraateille povataan voittoa

Washington
06.11.2018, 14:50

Ulkomaat

Yhdysvalloissa äänestys kongressin välivaaleissa on alkanut maan itäosassa, muun muassa New Yorkin osavaltiossa, aamukuudelta paikallista aikaa. Vaaleissa ovat jaossa kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa sekä 35 paikkaa 100-jäsenisessä senaatissa. Lisäksi vaaleissa valitaan osavaltio- ja paikallistason päättäjiä, muun muassa 36 kuvernööriä.
Tällä hetkellä presidentti Donald Trumpin edustama republikaanipuolue on enemmistössä sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Tulosennusteiden mukaan demokraatit olisivat nousemassa enemmistöksi edustajainhuoneessa. Senaatissa kisa on tiukempi.
Kyselyt ovat kuitenkin epäluotettavia, joten kummankin puolueen on pakko varautua yllätyksiin. Kyselyt eivät myöskään kerro mitään siitä, ketkä oikeasti vaivautuvat äänestysuurnille asti. Äänestysaktiivisuuden on ennakoitu kipuavan merkittävästi korkeammalle kuin edellisissä välivaaleissa.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan republikaanit saattavat säilyttää edustajainhuoneen hyvin niukasti, jos äänestysinto jää ennusteista. Povattu korkea äänestysinto taas veisi edustajainhuoneen demokraateille.
– Äänestysprosentin ollessa ennätyksellisen demokraateilla mahdollisuus voittaa myös senaatti, Aaltola arvioi Twitterissä.
Äänestäjien sosiaaliseen mediaan jakamien kuvien mukaan vaalihuoneistojen edustalla on nähty pitkiä jonoja muun muassa Virginiassa, kertoo CNN.
Ensimmäiset vaalihuoneistot sulkeutuvat aamuyhdeltä Suomen aikaa ja vaalien tuloksen pitäisi olla selvillä huomisaamuna.
Republikaaneille ennustetun tappion on arvioitu vaikuttavan Trumpin mahdollisuuksiin päästä toiselle kaudelle kahden vuoden kuluttua pidettävissä presidentinvaaleissa. Jos taas demokraatit vastoin odotuksia häviävät, heillä on suuria vaikeuksia haastaa Trumpia seuraavissa vaaleissa.

https://twitter.com/mikaaaltola?lang=fi
https://edition.cnn.com/politics/live-news/election-day-2018/index.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic