Lounais-Häme Lounais-Häme

Äänestysaktiivisuus nousi yli 40 prosenttiin vain Tammelassa ja Jokioisilla

Äänestysaktiivisuus nousi lähes kautta linjan edellisistä europarlamenttivaaleista.
Lounais-Hämeen kunnissa äänestettiin laiskemmin kuin Suomessa keskimäärin.

Äänestysaktiivisuus nousi vuoden 2014 europarlamenttivaaleista liki kaikissa Lounais-Hämeen kunnissa. Poikkeuksen tekivät Pirkanmaan vaalipiirin puolelta Urjala sekä Hämeen vaalipiirin Humppila, jossa tosin ero edellisiin eurovaaleihin oli vain 0,5 prosenttiyksikköä.

Tammela oli – taas kerran – Hämeen lounaisen kolkan aktiivisin. Tosin matkaa esimerkiksi äskettäisten eduskuntavaalien aktiivisuuteen oli Tammelassakin reilusti. Aktiivisuus nousi 41,8 prosenttiin, kun kakkoseksi kirinyt Jokioinen joutui tyytymään tasan 41 prosentin aktiivisuuteen.

Forssassa ja Humppilassa ennakkoon äänestäneiden määrä antoi odottaa aktiivisempaa osallistumista kuin lopulta saatiin. Forssassa ennakkoon uurnille lähti 24,8 prosenttia äänioikeutetuista, varsinaisena vaalipäivänä vain 14 prosenttia, mikä jätti kokonaisaktiivisuuden alle 40:een, 38,9 prosenttiin. Siinäkin toki oli hiukan lisäystä edellisten eurovaalien 38,3:een.

Humppilassa vastaavasti ennakkoon äänesti 25,2 prosenttia, kaikkiaan 39,3 prosenttia äänioikeutetuista. Ypäjä ylsi Humppilan kanssa liki tasoihin 39,4 prosentin aktiivisuudella.

Koko seutukunnan alhaisin aktiivisuus oli Varsinais-Suomen vaalipiiriin kuuluvalla Somerolla (36,3) ja Pirkanmaan Urjalassa (36,5). Urjala piti aktiivisuusperää edelliselläkin kerralla, mutta näissä vaaleissa aktiivisuus parani noin kolmella prosenttiyksiköllä.

Koko maassa kotimaan äänestysprosentti oli 42,7. Äänestysinto kasvoi edellisistä, vuoden 2014 EU-vaaleista, jolloin äänestysprosentti oli 41,0.

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic