Lounais-Häme

Äänestyspaikkoja vastaan hyökätty Kabulissa - Taleban-liike vannoi etukäteen hyökkäävänsä vaalipäivänä

Kabul
20.10.2018, 10:55

Ulkomaat

Afganistanissa on tapahtunut räjähdyksiä äänestyspaikkojen lähistössä ympäri pääkaupunki Kabulia.
AFP:n kirjeenvaihtaja näki äänestäjien pakenevan koulusta kaupungin pohjoisosassa räjähdyksen jälkeen, ja silminnäkijät raportoivat vastaavista tilanteista muualla Kabulissa.
Mies kertoi juosseensa henkensä edestä koulusta, jonne hän oli mennyt äänestämään. Hän sanoi nähneensä, miten useita räjähdyksen uhreja evakuoitiin.
Sisäministeriön edustaja Nasrat Rahimi vahvisti kaksi räjähdystä toisten äänestyspaikkojen lähellä. Hänen mukaansa kukaan ei loukkaantunut räjähdyksissä, koska ihmiset olivat sisällä rakennuksissa.
Toinen virkamies sanoo, että räjähdyksissä sekä haavoittui että kuoli ihmisiä.
Afganistanissa äänestetään tänään ensimmäisissä parlamenttivaaleissa sitten vuoden 2010.

Järjestelyt takkuavat – pääministeriä vastaavan miehen nimeä ei aluksi löytynyt äänestäjälistasta

Aamuseitsemältä paikallista aikaa alkanut äänestys on ollut kaoottinen. Aiemmin tänään äänestyspaikan ulkopuolella jonottaneet ihmiset valittivat prosessin olevan liian hidas. Syy on luultavasti ongelmat biometrisen tunnistuksen kanssa, jonka Afganistan on ottanut käyttöön ensimmäistä kertaa näissä vaaleissa.
– Tulin tänne aikaisin, jotta pääsisin nopeasti takaisin kotiin, mutta olemme odottaneet tunnin eivätkä he vielä ole edes saaneet äänestystä alkamaan, sanoi Mustafa, 42.
– Jono kasvaa koko ajan. Heidän on pakko rekisteröidä äänemme pian; pelkäämme pommeja ja räjähdyksiä, hän jatkoi.
Paikallinen televisiokanava näytti, miten korkea-arvoinen Abdullah Abdullah, jonka virka vastaa pääministeriä, odotti yli puoli tuntia äänestyspaikalla sillä välin kun vaalivirkailija yritti löytää hänen nimeään äänestäjiksi rekisteröityjen listalta.

Vaalitulos tuskin luotettava

Afganistanin Taleban-liike uhkasi ennen vaaleja hyökätä äänestyspaikkoja ja ehdokkaita vastaan. Ennen vaalipäivää ainakin kymmenen ehdokasta on kuollut erilaisissa iskuissa.
Eilen viranomaiset ilmoittivat, että turvallisuussyiden takia äänestystä lykätään viikolla eteläisessä Kandaharin maakunnassa. Kandaharissa hyökättiin torstaina korkean tason turvallisuuskokoukseen, ja kolme ihmistä kuoli.
Iskun nimiinsä ottanut Taleban sanoi, että kohteena oli Yhdysvaltojen ja Naton joukkoja Afganistanissa komentava kenraali, joka selvisi hyökkäyksestä vahingoittumattomana.
Myös vaalituloksen luotettavuus on kyseenalaistettu jo etukäteen. Vaaleihin on rekisteröitynyt liki yhdeksän miljoonaa äänestäjää, mutta asiantuntijoiden mukaan osa rekisteröitymisistä on väärennöksiä.
Vaaleissa valitaan 249 edustajaa Afganistanin parlamentin alahuoneeseen. Ehdokkaita on yli 2 500.
Viranomaiset ovat luvanneet vaaleista alustavia tuloksia vasta 10. marraskuuta ja lopullisia tuloksia 20. joulukuuta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic