Lounais-Häme

Äänikuningatar haluaa johtaa sovitellen

Elettiin vuotta 1986 Forssan Kaskenkadulla. Yhdeksänvuotias Kaisa, tuolloin Koivunen, perusti Kaisan kerhon, jonka jäsenistöön kuului kotikadun ja laajemmankin piirin viksbergiläisiä lapsia, Kaisaa nuorempia.
Kaisa suunnitteli ohjelman tarkkaan ja toteutti muun muassa luontoretkiä ja naamiaisia. Hän piti kerhoa monta vuotta teini-ikään asti ja vielä nykyisinkin kerholaisten vanhemmat muistelevat Kaisaa kerhosta. 
Luontainen organisointikyky ja johtajuus on siis iskostunut Kaisaan jo pikkutyttönä. Demariaate sen sijaan tuli vasta myöhemmällä iällä.
– Olin toki seurannut politiikkaa mutten kovin aktiivisesti, kun Joenpalon Ilkka tuli kuntavaalien alla vuonna 2008 kysymään minua ehdokkaaksi. Aloin kunnolla tutkia eri puolueiden tavoitteita ja arvoja. Olin ammattini kautta nähnyt yhteiskunnan kirjon ja eriarvoisen elämän. Olen myös työläisperheen lapsi ja isovanhempani ovat finskulaisia. Katselin myös vihreitä, mutta taustojenikin jälkeen sosiaalidemokraatit oli selkeä valinta, muistelee nykyinen Kaisa Lepola poliittisen uransa alkuvaiheita.
Lepola sai ensikertalaisena kolmanneksi eniten ääniä ja tie vei kaupunginhallitukseen. Apuna oli hyviä neuvojia ja Lepola kokee hallituspaikan opettaneen hänelle paljon politiikasta.
– Mutta kovaa työtä asioihin perehtyminen ja niistä perille pääseminen vaati, hän huomauttaa.
Lepolan, 39, tie kuntapolitiikan huipulle on ollut siis sillä tavalla erilainen, että moni alle nelikymppisenä johtaville paikoille päässyt on kolunnut läpi nuorisopolitiikan eri vaiheet. Lepolan teini-ikään ja varhaisaikuisuuteen kuului monipuolista järjestötyötä, esimerkiksi mielenterveysseuran ja MLL:n hallituksissa.
– Kaikki tapahtumat ovat tulleet toiminnan kautta. Olen ollut sellainen kädet savessa -toimija, Lepola kuvailee itseään.
Nyt Lepolalla on kaikki politiikan matemaattiset edellytykset nousta Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. SDP palasi rytinällä Forssan johtavaksi poliittiseksi puolueeksi 14 valtuustopaikallaan ja Lepola toimi äänikuningattarena huikealla 704 äänellään. Hän sai prosentuaalisesti enemmän ääniä kuin kukaan toinen Kanta-Hämeessä. Viime vaaleihin verrattuna Lepolan kannatus kasvoi 229 äänellä.
Omaa äänivyöryään ja demarien kolmen paikan lisäystä Lepola kuvailee iloiseksi yllätykseksi. Valtakunnallisesti kuntavaalit sujuivat demareilta heikommin kuin koskaan, mutta Forssan kokoisilla paikkakunnilla lisäpaikkoja irtosi. Lepolan tiedossa ei kuitenkaan ole toista kuntaa, jossa demarit olisivat saaneet kolme lisäpaikkaa.
– Haluan kiittää kuntalaisia siitä, että he ovat arvostaneet ja tukeneet poliittista työtäni. Menestyksemme Forssassa ei ole silti yhden naisen ansiosta, vaan taustalla on paljon töitä ja onnistuneita vaalikampanjoita, hän huomauttaa.
Lepola arvelee suosionsa perustuvan osittain kovaan työntekoon. Hän on mennyt puhumaan tilaisuuksiin, joihin on pyydetty ja ollut neljän vuoden ajan näkyvästi esillä. Pelkkä näkyvillä olo ei riitä, tarvitaan myös tietynlaista sovittelijan roolia. Vaikka lokaa on ajoittain tullut niskaan sekä omien joukosta että naapureilta, Lepola ei ole lähtenyt riitelylinjalle.
– Olen puhunut kiihkotta ja asiapohjalta. En ole vaahdonnut ehdoitta minkään asian puolesta. Olen toiminut sovittelijana ja toppuutellut myös edellistä kaupunginjohtajaa ja kaupunginhallituksen nykyistä puheenjohtajaa joissakin asioissa. Välillä on menty liiankin kovaa kolmikkona, mutta olen ollut siinä vauhdissa eniten jarruna, Lepola analysoi päättyvää valtuustokautta.
Kuntalaiset odottavat Lepolan mielestä uudistuksia, mutta hänen mielestään päätöksiä pitäisi tehdä maltilla lyömättä omaa kantaa kiinni kiihkolla ja vaillinaisilla faktoilla. Hän iloitsee siitä, että seutuyhteistyössä on tapahtunut selkeää kehittymistä.
Malttia hän kaipaisi esimerkiksi sote-päätöksen teossa. Koska lainsäädäntö on keskeneräinen, Lepola ei pitäisi pahana, jos päätös yhteisyrityksestä jäisi seuraavalle valtuustolle. Myös monitoimikeskuksen osalta päätöksenteko voisi hänestä olla aikataulusyistä viisaampi siirtää seuraavalle valtuustolle. FL

Kaisa Lepola
Syntynyt: Forssassa.Ikä: 39.Perhe: Puoliso Konsta, lapset Kerttu, 15, Kosti, 13, Klaara, 10 ja Kreetta-Kaarina 2v 8kk.Ammatti: Sosiaalihuollon erityisasiantuntija Lopen kunnassa.Koulutus: YTM, pääaineena sosiaalityö.

Uusimmat

Fingerpori

comic