Lounais-Häme Forssa

Äänioikeus on myös laitoksessa asuvalla – Forssassa vaalitoimikunta kiersi kaikki laitokset tällä viikolla, ensi viikolla on kotiäänestysten vuoro

Forssassa vaalitoimikunta kiersi kolmen päivän aikana kaikki laitokset. Ensi viikolla ovat vuorossa kotiäänestykset.
Vaalitoimikunnan puheenjohtaja Leena Kurka (etualalla), varapuheenjohtaja Aino Willman ja toimikunnan jäsen Veikko Mäntylä toimittivat äänestyksen perjantaina Forssan sairaalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vaalitoimikunnan puheenjohtaja Leena Kurka (etualalla), varapuheenjohtaja Aino Willman ja toimikunnan jäsen Veikko Mäntylä toimittivat äänestyksen perjantaina Forssan sairaalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on ollut käynnissä keskiviikosta lähtien. Samaan aikaan Forssassa vaalitoimikunta on kiertänyt kaikissa Forssan laitoksissa, kuten sairaalassa ja ympärivuorokautista hoitoa antavissa yksiköissä toimittamassa äänestyksiä.

Forssan laitoksissa äänestää näissä eduskuntavaaleissa arviolta noin 100–120 ihmistä. Äänioikeus vaaleissa on kaikilla täysi-ikäisillä Suomen kansalaisilla.

– Vaikka ihmisen sairauden tai vamman aste olisi miten paha tahansa, hänen äänestyskuntonsa olisi periaatteessa käytävä läpi jokaisissa vaaleissa erikseen, sanoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Matti Pietilä.

Käytännössä vaalitoimitsijan tehtävänä on katsoa, ymmärtääkö asukas, mistä on kysymys ja pystyykö hän valitsemaan ehdokastaan. Tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti.

– Siihen pyritään, että äänestämistä haluava saa sen tehdä. Sairaus voi kuitenkin olla este äänestämiselle. Ellei esimerkiksi vaikeasti muistisairas asukas kykene valitsemaan ehdokastaan ja ellei äänestämisestä siten tule mitään, äänestys voidaan keskeyttää, Pietilä selittää.

 

Vaalitoimikunnan puheenjohtajan Leena Kurkan mukaan tilanteet sujuvat poikkeuksetta asiallisesti ja hyvässä hengessä.

– Kukaan ei ole vielä asettanut kyseenalaiseksi sitä, jos yhdessä todetaan, ettei äänestäminen onnistu.

Kurkan mukaan äänestystilanteet ovat luonnollisesti erilaisia esimerkiksi sairaalassa ja vanhusten hoivakodissa. Sairaalassa moni oli erittäin mielissään, että äänestys hoitui sieltäkin käsin.

– Joku sanoi jo huolehtineensa, että mahtaako päästä pois sairaalasta ennen äänestyspäivää ja jos pääsee, onko siinä kunnossa, että jaksaa lähteä äänestämään. Meille kommentoitiin, että kun on kaikki edellisetkin 60 vuotta käyttänyt äänioikeuttaan, haluaa tehdä sen nytkin.

 

Hoitolaitokset päättävät itse suhtautumisestaan ehdokkaiden mainontaan. Forssan Attendo Retonkihovin johtaja Susanna Höykinpuro kertoo, ettei linjauksia ole tarvinnut tehdä, sillä yksikään ehdokas ei ole pyrkinyt näkymään hoivakodissa.

– Suuri osa asukkaistamme on vakavasti muistisairaita. Ennakkoäänestys toimitettiin meillä torstaina, ja jokunen asukkaista äänesti, mutta valtaosa ei.

– Äänestäneille hiukan hankaluuksia tuotti se, ettei meillä ollut täällä esimerkiksi ehdokaslistoja etukäteen. Päätös saattoi olla vaikea tehdä äänestyshetkellä.

 

Ensi viikolla vaalitoimikunnalla on vuorossa kotiäänestysten toimittaminen. Kotonaan äänestää Forssassa näissä vaaleissa viitisenkymmentä ihmistä. Kotiäänestykseen on oikeutettu, jos kyky liikkua tai toimia on rajoittunut niin, että äänestämään lähteminen vaatisi kohtuuttomia ponnisteluja. FL

 

Lue myös: Saako vakavasti muistisairas äänestää? — Näin erityisryhmät huomioidaan eduskuntavaaleissa, jotta kansalaisoikeus toteutuisi [TILAAJILLE]

Lue myös: Naisten osuus ehdokkaista kasvoi – Kokoomuksella äveriäimmät ehdokkaat, pienituloisimmat eläinoikeuspuolueella

Uusimmat

Näkoislehti

11.7.2020

Fingerpori

comic