Lounais-Häme

Aapo Hakala SoVon puolustuksen ankkuri

 

. Liigaseura Someron Voima Futsal on tullut tunnetuksi tehokkaista hyökkääjistään ja hyvistä maalivahdeistaan. Yhtä tärkeässä roolissa kausi kaudelta parantuneessa menestyksessä ovat kuitenkin olleet usein vähemmälle huomiolle jäävät puolustuspelin erikoismiehet.

Näitä ovat tämän kauden kokoonpanossa etenkin lajin somerolaisikoni Juho Pettersson, pääkaupunkiseudulta Somerolle reissaileva Valdrin Seferi, sekä futsalin ohella myös jalkapallokentillä somerolaisille tutuksi tullut Loimaan apu Aapo Hakala, 33.

Mikäli futsalissa pidettäisiin virallisia plus-/miinustilastoja sen mukaan, kuinka usein pelaaja on ollut kentällä oman joukkueen tai vastapuolen tehdessä maalin, Hakala todennäköisesti keikkuisi ainakin oman joukkueensa tilastossa kärkisijoilla.

Hyvä esimerkki nähtiin SoVon tuoreimman tuplapeliviikonlopun aikana. Niin sanotun pohjapelaajan rooliin viime vuosina mainiosti kotiutunut Hakala oli oivalla pelipäällä molempiin suuntiin: Hänen kentällä olleessaan SoVo maalasi kuudesti, eikä oma verkko heilahtanut kertaakaan.

Samaan aikaan SoVon pisteahneet hyökkääjävirtuoosit kirjauttivat nimiinsä komeita tehopistelukemia, mutta heidän kokonaissaldoissa jäivät hädin tuskin plussan puolelle.

– Meillä on joukkueessa monia kovia maalintekijöitä, mutta joukkuetaktiikassa olemme tällä kaudella kiinnittäneet entistä enemmän huomiota myös puolustuspelaamiseen. Koko nelikon voiminhan sitäkin hommaa on tarkoitus tehdä, mutta alimmaiselle miehelle lankeaa silti yleensä suurin vastuu siitä, ettei vastustajille jää avopaikkoja maalin edustalle, Hakala selvittää.

 

SoVo Futsal pelaa kuudetta peräkkäistä pääsarjakauttaan, Hakala jo seitsemättään. ”Varaslähtö” tuli aikoinaan otettua Porin Palloilijoiden riveissä.

– Yhden kauden ehdin siellä totuttelemaan liigavauhtiin. Kun SoVo sitten nousi seuraavaksi kaudeksi liigaan ja minua kyseltiin heidän porukkaansa mukaan, niin päätös siirtymisestä oli helppo tehdä. Loimaalta kun ajelee Somerolle aika paljon nopeammin kuin Poriin.

Peliroolin oheen Hakalalle on viime ja tämän kauden aikana tullut valmennusvastuuta:

– Viime kaudella olin nimellisesti joukkueen päävalmentaja, mutta pelasin silti lähes täyden kauden. Edelleen olen valmennusryhmässä mukana, mutta Tuomisen Tomin tulo uudeksi päävalmentajaksi on taas antanut minulle enemmän vapauksia keskittyä omiin pelisuorituksiin.

 

SoVo lähti kuluvaan kauteen päämääränään viime keväänä saavutetun historiallisen liigapronssin kirkastaminen. Hakala on varma, että SoVolla tulee olemaan painava sanansa sanottavana kevään ratkaisupeleissä, vaikka mitalisijoille onkin aiempaa enemmän tungosta:

– Pelien taso on viime vuosien aikana koventunut ja mikä mukavinta, voimasuhteet sarjan kärkipäässä ovat tasoittuneet. Mielestäni ei ole yhtään liioiteltua väittää, että jopa kuudella joukkueella on keväällä mahdollisuus mestaruuden tavoitteluun.

SoVo ehti jo runsaat kaksi viikkoa sitten nostelemaan yhtä voittopokaalia, kun liigan tämän hetken muut kärkiryhmät jäivät jalkoihin Tampereella pelatussa Final Four –tapahtumassa.

– Silloinkin näytimme, että pystymme parhaimmillamme voittamaan minkä joukkueen tahansa. Loppukauden aikana suoritukset pitää saada pysymään tasaisempina ja puolustuspelaamista on hiottava edelleen vähän tiiviimmäksi, Hakala tietää.

Esimerkkejä somerolaisjoukkueen tason ailahtelusta nähtiin aivan hiljattain, kun menestyksekkään Tampereen turnauksen ja parin näyttävän kotivoiton jatkoksi tuli putoaminen Futsal Cupista tylyin 3-9 lukemin Espoon GFT:lle.

Sattumaa tai ei, kyseiseltä Espoon reissulta SoVon takalinjoilta puuttui joukkueen luottoankkuri Hakalan Espanjaan suuntautuneen työmatkan vuoksi.

Vaikka Hakalan rooli futsalkentällä on korostetun puolustuslähtöinen, hänen kokemukselleen ja hyvälle pelisilmälleen on yhä paljon käyttöä hyökkäyspelissäkin. Tämän kauden kolmessatoista ottelussa Hakala on viimeistellyt kaksi maalia ja saanut tililleen neljä maalisyöttöä.

 

Puolustuspään kamppailutilanteissa futsalissa nähdään usein karskejakin otteita. Myös Hakala taitaa fyysisen pelaamisen niksit ja hän pystyy soveltamaan niitä käytäntöön ihailtavan rehdisti. Varoituskortteja loimaalaisen ei ole tarvinnut tälläkään kaudella silmäillä.

Pian kaksi vuosikymmentä aikuisten sarjoissa eri palloilulajeja harrastanut loimaalaisyrittäjä ei enää suunnittele urheilu-uraansa pitkälle eteenpäin.

– Juuri nyt keskittyminen on Futsal-Liigan kevätkaudessa, joka SoVon osalta venyy toivon mukaan hyvinkin pitkäksi. Sen jälkeen on tarkoitus aloittaa talonrakennusprojekti. Sekin vie oman aikansa, vaikka tuskin itse tulen työmaalla paljonkaan vasaraa heiluttelemaan, Hakala hymähtää.

Jossakin vaiheessa alkukesää mies arvelee kuuntelevansa omia tuntemuksiaan ja myös SoVo Futsalin suunnitelmia seuraavan kauden varalle.

– Aika vahvaa sitoutumistahan tämä vaatii. Jos peliura vielä liigatasolla jatkuu, niin itselläni pitää ainakin olla varmuus siitä, että pystyn panostamaan pelaamiseen ja harjoitteluun täysillä. FL

 

Aapo Hakala
33 v. 183 cm 85 kgJalkapalloilun alkuun Loimaan Palloseuran ja sittemmin Littoisten TU:n junioreissa. Ensimmäiset miesten ottelut LoPS:n riveissä jo 15-vuotiaana. Myöhemmällä jalkapallourallaan edustanut myös Euran Palloa ja Someron Voimaa (Kakkosessa/Kolmosessa), kunnes palasi takaisin LoPS:aan.Futsalura käyntiin alasarjoissa Loimaalla, mistä siirtyi kaudeksi 2010-11 Porin Palloilijoiden liigajoukkueeseen. Oli tulokaskaudellaan PoPan toiseksi tehokkain pelaaja (10+10=20).Siirtyi seuraavaksi kaudeksi (2011-12) liigaan nousseen Somero-Forssa Futsalin miehistöön. Pelannut siitä lähtien yhtäjaksoisesti SoFon/SoVo Futsalin riveissä n. sata liigaottelua yhteistehoin 27+34=51. Futsal-Liigan pronssimitali kaudelta 2015-16 ja Final Four –turnauksen voitto tältä kaudelta.Pelannut myös jääkiekkoa maalivahtina parhaimmillaan kakkosdivisioonatasolla Tarvasjoen Urheilijoiden riveissä.Juniori-iässä harrastusvalikoimaan kuului pesäpallo, nykyisin harrastemielessä kori- ja sulkapalloilu.SoVo Futsalin riveissä pelaa myös Aapon pikkuveli Tuomas Hakala, eräs joukkueen tehokkaimmista hyökkääjistä. 

Uusimmat

Fingerpori

comic