Lounais-Häme

Aarne Kivinen on itsenäinen satavuotias

Kun Aarne Kivinen syntyi Länsi-Uudellamaalla, nykyisen Karkkilan kaupungin alueella 13. marraskuuta 1917, hän syntyi venäläisenä.

-En ole miettinyt, miltä tuntuisi, jos asiat olisivat menneet toisin ja olisin nyt venäläinen. Lähinnä on huvittanut se, että synnyin venäläisenä, mutta mitään syytä ei ole naljailla heille, Kivinen pohtii.

 

Kivinen eli lapsuutensa kolmesta veljeksestä keskimmäisenä. Äitiään hän ei muista, tämä kuoli pojan ollessa nuori. Käytännössä Kivinen varttui huutolaislapsena.

Koulua käytiin ja ajan hengessä koulumatkat sujuivat kävellen tai hiihtäen. Autokyydistä ei tarvinnut haaveilla, vaikka ensimmäisen kerran Kivinen kyllä näki auton jo alle kouluikäisenä.

-Pelasimme jääkiekkoa tiellä koivusta tehdyllä kiekolla. Yhtäkkiä hihkaisimme, että jumankauta, tuolta tulee auto. Oli siinä kuorma-autossa pienillä pojilla ihmettelemistä, pelitkin keskeytyivät, Kivinen muistelee naureskellen.

 

Ennen sotaväkeä Kivinen pääsi harjoittelijaksi Karkkilan tehtaalle. Jo puolen vuoden kuluttua edessä oli sota. Kivinen kuuluu siihen sodan käyneiden joukkoon, joka ei liiemmin halua sota-aikoja muistella.

Sodan jälkeen hän meni suoraan teknikkokouluun Lappeenrantaan. Työelämänsä satavuotias Kivinen suoritti pääosin Helsingissä eri työpaikoissa.

Työtehtäviä suoritettiin toki muuallakin. LVI-suunnittelijana Kivinen suunnitteli ilmanvaihdon muun muassa Bolšoi-teatteriin Moskovaan ja noin 40 vuotta sitten valmistuneeseen Cumulus-hotelliin Forssassa.

 

Vuonna 1982 Kivinen jäi eläkkeelle 65-vuotiaana.

-Muutimme lähelle tytärtä Forssaan, vaimon määräyksestä, mies sanoo jälleen naureskellen.

-Hyvin täällä on viihdytty. Forssa on miellyttävä paikka, jossa on kaunis luonto ja ympäristö. Vietimme paljon aikaa etelässä, 2–3 kuukautta vuodesta, mutta eihän kesällä kukaan sovinnolla Suomesta lähde.

Haastattelun aikana Kivinen nauraa usein ja laskee leikkiä monesta asiasta. Ehkä pitkän iän takana onkin positiivinen elämänasenne. Ainakin pitkää ikää on edesauttanut hyvä fyysinen kunto, jota Kivinen on pitänyt yllä ahkerasti liikkumalla.

-Koulumatkat olivat 5–6 kilometriä. Sotaväessä tuli sellaisia 20 kilometrin lenkkejä. Kävelin aikanaan 30 kilometriä päivittäin. Olen hiihtänyt 50 kilometrin lenkkejäkin, mutten kilpaa. Ennen sotaväkeä osallistuin viestijuoksuun. Sain palkinnoksi kolme litraa piimää, Kivinen muistelee ja heläyttää taas naurunsa.

Nykyään lenkit ovat luonnollisesti lyhyempiä, mutta edelleen Kivinen käy päivittäin lenkkeilemässä. Avustaja on sääntöjen mukaan oltava mukana, mutta Kivinen liikkuu itsenäisesti, sisätiloissa kepin tai kävelysauvojen kanssa, ulkona ainakin liukkaammilla keleillä turvana on rollaattori.

 

Kehuja Kiviseltä saa myös nykyinen asuinpaikka Attendo oy Retonkihovi, johon Kivinen muutti alkuvuodesta. Vielä 99-vuotiaana hän asui kotona. Retonkihovia kehuu myös tytär Tuula Riikonen.

-Retonkihovi on hyvä paikka, joka tuo turvaa. Hoitajat ovat ystävällisiä, aina saa apua, kun pyytää, Riikonen kiittelee.

Kivinen on 65-paikkaisen hoivakodin vanhin asukas. Hänelle tulee edelleen Forssan Lehti omalla nimellä. Kivisen aamurutiineihin kuuluu lehden päivittäinen lukeminen.

-Nuorempana seurasin asioita tarkkaankin, mutta se aika on mennyt. Luen minä edelleen jonkun verran paikallisia asioita. Ja se kiinnostaa, mihin suuntaan maailma menee, hän sanoo.

Kivisen mielestä huonompaan suuntaan.

-USA:ssa asiat ovat sekaisin. Ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. EU oli ensin hyvä, mutta matkalla on tullut muttia lisää.

Itsenäisyydelle Kivinen sanoo antavansa vanhemmiten yhä suuremman arvon.

-Suomen kansan pitää saada elää omillaan, eikä olla riippuvainen muista. Mietityttää, kuinka Suomi pystyy olemaan itsenäinen. Itsenäisyys on kaiken tärkeintä, Kivinen sanoo vakavoituen. FL

 

Aarne Kivinen
Syntynyt 13.11. 1917 Länsi-Uudellamaalla, nykyisessä Karkkilassa.Vaimo menehtyi 2011. Tytär ja poika, 12 lastenlastenlasta.Teknikko, LVI-suunnittelija, eläkkeelle 1985.Asuu Retonkihovissa Forssassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic