Lounais-Häme

Aarnion kanssa tuomittu ex-jengipomo Vilhunen Keisari Aarnio Talk Show'ssa: Minua pyydettiin suojelemaan Aarnion veljeä vankilassa 1980-luvulla

Entinen United Brotherhood -pomo Keijo Vilhunen tutustui Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion veljeen ennen kuin tunsi tulevan vuoden poliisin, Vilhunen kertoo keskusteluohjelma Keisari Aarnio Talk Show’n vielä julkaisemattomassa jaksossa.

– Tutustuin ensin hänen veljeensä, oltiin samaan aikaan Sörkassa joskus 1980-luvun puolella.

Nyt jo kuollut veli tuomittiin vanhojen raastuvanoikeuden ja hovioikeuden tuomioiden mukaan vankeuteen muun muassa varkauksista ja petoksista 1980-luvun alussa. Samoihin aikoihin reilu parikymppinen Jari Aarnio otti ensi askeleitaan poliisissa.

Vilhusen mukaan Aarnion veli oli hänen hyvän ystävänsä ”keikkakaveri”.

– Tämä ystävä pyysi, että katsoisin hänen peräänsä silloin, kun hän oli vankilassa. Kun oli yleisessä tiedossa kuitenkin, että hän oli Aarnion veli.

STT kysyi asiaa useilta rikollisilta ja poliiseilta, mutta kukaan tavoitetuista ei tiennyt asiasta. Aarnion veljeä koskevat vanhat tuomiot sopivat Vilhusen kertomukseen, mutta STT ei ole pystynyt varmistamaan väitteitä samaan aikaan vankilassa istumisesta tai suojelupyynnöstä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Vilhunen ja Aarnio tutustuivat toisiinsa vasta myöhemmin. Aarnion johtama tutkintaryhmä tutki 1990-luvun alkupuolella Vilhusen huumejutun, josta tämä sai 12 vuoden vankeustuomion.

Vilhunen kertoo tutustuneensa Aarnioon paremmin vasta 2000-luvulla. Aarnio kertoo keskusteluohjelmassa, että tapasi Vilhusen jo huumejutun tutkinnan yhteydessä.

STT on tutustunut materiaaliin ohjelmasta, jonka käsikirjoittajista toinen on STT:n toimittaja Mikko Gustafsson.Keskeinen Aarnio-saagan hahmoKäräjäoikeuden toissa joulukuussa antaman tuomion mukaan Helsingin huumepoliisin tietolähteeksi paljastunut Vilhunen ja Aarnio syyllistyivät törkeisiin huumerikoksiin tynnyrihuumejutussa. Molemmat tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen. Tuomio ei tosin ole vielä lainvoimainen, sillä asia on parhaillaan hovioikeuden arvioitavana.

Aiemmassa, jo lainvoimaisessa tuomiossa taas katsottiin, että Aarnio järjesteli rahoitusta Trevoc-yhtiölle Vilhusen avustuksella. Oikeuden mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli Trevoc-seurantalaiteyhtiössä ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Hänet tuomittiin jutussa kolmen vuoden vankeuteen.Läheisen vakava rikollinen tausta voi altistaa poliisin painostukselleTilanteeseen, jossa poliisin vankilassa oleva veli saa suojelua rikolliselta, voi sisältyä riski painostuksesta, kertoo Poliisihallituksen turvallisuuspäällikkö Sami Rusanen. Hän kommentoi asiaa vain yleisellä tasolla eikä ota kantaa Aarnion tapaukseen millään tavalla.

– Yleisesti jos miettii sitä, niin poliisin henkilöstöön voi kohdistua painostamista tai uhkailua. Se on vakavasti otettava asia ja otettava huomioon osana muita organisaatioturvallisuusmenettelyitä, Rusanen sanoo.

Rusasen mukaan poliisi pyrkii nykyään arvioimaan riskejä jo rekrytointitilanteessa teettämällä hakijoista turvallisuusselvityksen suojelupoliisilla. Selvitys voidaan tehdä vain selvityksen kohteen kirjallisella suostumuksella.

– Henkilöturvallisuusselvityksen hakeminen on nykyään normaali rekrytointiprosessin osa poliisissa. Suojelupoliisi ilmoittaa selvityksen hakijalle, jos selvityksessä on tullut esiin tekijöitä, joilla voisi olla merkitystä nimitysharkinnassa.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti