Lounais-Häme Tammela

Aasialaista taistelutekniikkaa ja riisipuikoilla syömistä – Riihivalkaman koululaiset saivat annoksen Kiina-tietoutta

Suurimpana erona kiinalaisen ja suomalaisen opetuksen välillä on, että opetus on Suomessa toiminnallisempaa.
FT-Jundokanin judo- ja karatevalmentaja Ari Kujamäki (selin) kävi opettamassa Kiinasta lähtöisin olevaa aasialaista taistelutekniikkaa. Oikealla ovat kiinalaisvieras Ying Zhang ja Riihivalkaman koulun rehtori Pasi Kokkonen.

Kiinasta lähtöisin oleva aasialainen taistelutekniikka ja riisipuikoilla syöminen tulivat tutuiksi Riihivalkaman koulun oppilaille ja Tammitarhan päiväkodin eskarilaisille tiistaina. Koululla vietettiin Kiina-päivää. Oppilaat ja eskarilaiset oli jaettu koululla työpajoihin, joihin kuului myös kiinalaisen kirjoituksen ja numeroiden opettelua ja Kiina-tietoutta ja Kiinan historiaa. Oppilaita ja eskarilaisia oli ohjaamassa muun muassa kiinalainen vierailija Ying Zhang.

Lisäksi oppilaat saivat kuulla Riihivalkaman koulun rehtorin Pasi Kokkosen ja vararehtorin Tarja Simolan ja Tammitarhan päiväkodin johtajan Mia Kasevan vierailusta Pekingiin Kiinaan. Vierailu tehtiin 16.–27.10., ja se liittyi kansainväliseen hankkeeseen, jossa Riihivalkaman koulu ja Tammitarhan päiväkoti ovat mukana.

Oppilaat, kiinalaisvieras Ying Zhang ja Riihivalkaman koulun rehtori Pasi Kokkonen opettelivat Kiinasta lähtöisin olevaa aasialaista taistelutekniikkaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Olemme mukana tänä syksynä alkaneessa Luonto-, liikunta- ja pedagogiikka -hankkeessa, joka loppuu vuoden 2020 lopussa. Opetushallitus myönsi siihen 8 000 euron rahoituksen ja olemme hakemassa vuodenvaihteessa hankkeeseen lisärahoitusta jälleen kahdeksi vuodeksi, Kokkonen kertoo.

Tutustuivat Pekingissä kolmeen alakouluun ja kahteen päiväkotiin

Kokkonen, Simola ja Kaseva tutustuivat Pekingissä kolmeen alakouluun ja kahteen päiväkotiin sekä niiden opetus- ja kasvatusmenetelmiin ja kertoivat vastaavasti suomalaisista menetelmistä.

– Suurimpana erona kiinalaisen ja suomalaisen opetuksen välillä on, että opetus on Suomessa toiminnallisempaa. Suomessa opetusryhmässä on tavallisesti 10–20 oppilasta, kun Kiinassa yksi opettaja voi opettaa jopa 50 lasta. Myös koulut ovat Kiinassa suuria, sillä eräässäkin koulussa oli 1 900 lasta. Kiinassa oppilaat ovat hyvin iloisia ja aurinkoisia, mutta he istuvat kuitenkin kuuliaisesti ja kiltisti ja kunnioittavat opettajaa aikuisena ja auktoriteettina. Opettajat olivat hyvin lämpimiä ja läsnäolevia, Kokkonen kertoo.

Kokkosen mukaan Kiinassa ei ole luokanopettajia vaan opetusta antavat aineenopettajat.

– Opetusmateriaalia oli runsaasti, ja digilaitteet olivat viimeisen päälle hienoja.

Ying Zhang opetti kiinalaisia numeroita

Riihivalkaman koulussa tiistaina vastavierailulla ollut hankkeen kiinalainen yhteistyökumppani Ying Zhang kertoi tutustuvansa mielenkiinnolla suomalaiseen kouluun.

– Suomessa on pieniä opetusryhmiä, kun Kiinassa ryhmät ovat isoja. Lapset ovat kuitenkin samanlaisia siinä, että he ovat mukavia ja uteliaita kaikkea uutta kohtaan, Ying Zhang kertoi englanniksi.

Ying Zhang opetti Senni Honkalalle (edessä) ja Pinja Anderssonille kiinalaisia numeroita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ying Zhang opetti Riihivalkaman oppilaille kiinalaisia numeroita, joiden opettelu oli kolmasluokkalaisen Senni Honkalan ja kakkosluokkalaisen Pinja Anderssonin mielestä mukavaa.

– Kiinassa olisi kiva käydä ja nähdä ainakin Kiinan muuri, Senni ja Pinja sanoivat.

Eskarilaisten Hilda Jaatisen ja Venla Anderssonin mielestä riisipuikoilla syömisen opettelu oli mukavaa. Riihivalkaman koulussa vietetään viikon päästä Kiina-ruokailua, jossa puikoilla syödään riisiä ja kalaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Eskarilaisten Hilda Jaatisen ja Venla Anderssonin mielestä riisipuikoilla syömisen opettelu oli mukavaa. Riihivalkaman koulussa vietetään viikon päästä Kiina-ruokailua, jossa puikoilla syödään riisiä ja kalaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kokkosen mukaan Pekingistä on tullut kyselyjä myös niin, että sieltä voisi tulla Tammelaan jatkossa vierailulle myös lapsia ja opettajia.

– Tammelasta ei ole lähdössä Kiinaan ainakaan vielä vierailulle oppilaita. Jos saamme rahoitusta niin on mahdollista, että myös lapsia lähtee Kiinaan. Tavoitteena on myös saada kaikki Tammelan koulut mukaan hankkeeseen, Kokkonen sanoo. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic