Lounais-Häme

Asiantuntijan vinkit jouluisiin asetelmiin: Appelsiinikulhoja pihakuuseen, joulupöytään kynttilälankku, mustia ja metallisia yksityiskohtia

Kaiva komeroista vanhat kupit, peltirasiat ja tarjottimet. Yksityiskohdat tuovat joulun lämpöä ja tunnelmaa. Joulukirjankin tehnyt sisustusasiantuntija Ilona Pietiläinen jakaa parhaat vinkkinsä tämän joulun tunnelmallisiin asetelmiin, joissa ei vierasteta mustiakaan elementtejä. Kokosimme kuviin useita joulun tunnelmaa hehkuvia esimerkkejä.
Erilaiset ulkolyhdyt luovat tunnelmaa terassille tai pihalle. Yhdistele rohkeasti muotoja ja materiaaleja. Etualalla pohjalaisia pläkkilyhtyjä.

Sisustusasetelmat ovat hauska ja helppo tapa tuoda kotiin jouluista ilmettä. Niitä voi myös vaihdella mielensä mukaan, joten parhaimmillaan ehtii ennen joulua tehdä montakin erihenkistä asetelmaa.

Asetelmissa voi huoletta yhdistää uutta, vanhaa, itsetehtyä, kirpparilöytöjä ja perintöesineitä. Astiat ovat olennainen osa asetelmia.

Mielenkiinto syntyy kontrasteista ja eri materiaaleista. Metsän löytöjä voi asetella vaikka hopeatarjottimelle.

Jouluinen asetelma on luotu ajan patinoiman kapiokirstun päälle. Vanhaa ja uutta on yhdistetty sulassa sovussa. Ruukussa huonekuusi, joka on kasvattanut suosiotaan kotien ruukkukasvina.

Käytä erikorkuisia esineitä

Värikirjossa kannattaa kuitenkin säilyttää maltti.

– Jouluiset asetelmat ovat yleensä aika rauhallisia. Kannattaa suosia samansävyisiä esineitä, sanoo sisustuskirjailija Ilona Pietiläinen.

Tunnelmaa luodaan valoilla: niin kynttilöillä, lyhdyillä kuin valosarjoillakin. jouluvaloja, joita voi käyttää hyvin sisustuksessa ilman että tarvitsee vedellä rumia johtoja, Pietiläinen iloitsee.

Vanha neuvo on käyttää asetelmissa erimuotoisia ja -korkuisia esineitä, joilla saadaan vaihtelevuutta ja rytmiä.

– Jos asetelmasta nousee eri tasoja, siitä tulee heti mielenkiintoisempi, Pietiläinen mainitsee.

 

Musta on tullut joulusisustukseen

Kuin kaksi marjaa 1960-luvun punaisella pinnatuolilla. Lontoosta ostettu Andy Warhol -tyyny sai kaverikseen tanskalainen hygge-tontun.

Tänä jouluna pinnalla on luonnonmukainen koristelu sekä yksi uusi väri.

– Musta väri on tullut joulusisustukseen. Myös perinteinen olki on suosittua joulusisustuksessa, kertoo Pietiläinen.

Perinteiselle joulukuuselle on vaihtoehtoja.

– Voit tuoda sisään pienen pöytäkuusen ja koristella pihalla puun linnuille. Sinne voit laittaa roikkumaan talipalloja ja muita itse tehtyjä koristeita, kuten leivosmuotteja sekä appelsiinikulhoja, joissa on siemeniä.

 

Hyasintteja ja sammalta kattaukseen

Kukat kuuluvat jouluun. Edullisesti pääsee tekemällä itse kimppuja.

– Punaisten ruusujen pariksi voi laittaa havuja tai eukalyptuksen oksia.

Hyasinttien ei tarvitse olla multapurkissa.

– Niitä voi käyttää kattauksessa, kun pesee juurista mullan pois ja laittaa vaikka sammaleen sekaan, Pietiläinen vinkkaa.

Neilikoilla koristellut appelsiinit ovat perinteinen ja hyväntuoksuinen joulusomiste. Vanhassa joulupullossa itse tehtyä likööriä.

Mitä enemmän luonnonmateriaalia, sen parempi

Ilona Pietiläinen rohkaisee käyttämään luonnonmateriaalia joulusisustuksessa.

– Mitä enemmän luonnonmateriaaleja, sen parempi. Metsästä voi hakea keppejä, oksia, käpyjä, puolukanvarpuja ja sammalta.

– Perinteisten havunoksien lisäksi voi ottaa vaikka lehtikuusenoksia, jos sellaisia sattuu lähellä kasvamaan. Itse haen melkein päivittäin jotain metsästä.

– Oikeastaan muovikukka on ainoa, jota en laittaisi jouluiseen sisustusasetelmaan.

Mihin asetelman voi tehdä?

– Lipaston päälle ja pöydälle, mutta miksei myös hyllyyn, niin se ei ole tiellä. Silloin siitä saa vaikka kolmiulotteisen, jos laittaa lumihiutaleita riippumaan katosta.

– Pikkuruisen asetelman voi tehdä vaikka kuinka pieneen tilaan, kahvikuppiin tai lasipurkkiin. Vanhat isot tarjottimet, puiset antiikkivadit ja emalinen pesusoikko ovat hyviä alustoja asetelmille.

Pilkahdus punaista luo lämpöä jouluiseen sisustukseen. Adventtikynttilöinä poltetaan tuikkuja puisessa sydänkynttelikössä. Jouluksi kahvimukitkin vaihtuvat punaisiin.

Tee itse kynttilälankku

Joulupöydän kattauksessa voi leikitellä luonnonmateriaaleilla. Elementtejä voi tuoda sisään suoraan luonnosta tai tehdä itse.

Jouluista tunnelmaa keittiöön luovat vanhat värikkäät astiat, peililampetti ja punavalkoiset käsityöt kuten itse virkatut sipulipussit.

– Vanhaan lankkuun voi porata reiät kruunukynttilöille. Niitä voi olla vaikka 20! Myös vanhoissa hopeanvärisissä kynttilän jaloissa on näyttävyyttä.

– Luonnonmateriaalien, kuten pellavan ja käpyjen lisäksi kattaukseen voi yhdistellä bling blingiä, vaikkapa kristallia.

Millainen joulukoristelu sopii sitten moderniin kotiin?

– Luonnonmateriaalit käyvät hyvin moderniinkin kotiin. Voi vaikka tehdä tähtiä luonnonoksista. Sido oksista kaksi kolmiota ja laita ne yhteen, se on simppeli ja kaunis koriste.

– Pieni pöytäkuusi lasipurkissa on yksinkertainen ja eleetön. FL-LM

Firenzestä hankitussa julisteessa on Musical Angel -maalaus 1500-luvulta. Värikäs ruukku ja lokerikko ovat matkamuistoja. Paperikukat on tehnyt tekstiilitaiteilija Maisa Turunen-Wiklund.

 

Kultaa ja kynttilöitä ei tarvitse jouluna säästellä. Kodin kaikki kimaltavat esineet kannattaa kuitenkin koota yhteen. Korkea maljakko on oiva paikka joulupalloille.
Jouluna voi ottaa esiin kauniit vanhat astiat. Vanha jalallinen lasimalja on toiminut suvussa myös kastemaljana. Teekupissa raakasokeri-sahramitanko.

 

Julkaistu Forssan Lehdessä ensimmäisen kerran 8.12.2018

Uusimmat

Fingerpori

comic