Lounais-Häme Forssa/Tammela

Abien urakka tiivistyi koronan takia – "Nyt on istuttava nenä kiinni kirjassa"

Kirjoitusten uusi aikataulu aiheuttaa stressiä, sillä alkuperäinen suunnitelma reaaliaineen kertauksesta menee uusiksi.
Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat Forssan yhteislyseossa 16. maaliskuuta alkavalla viikolla tiiviissä tahdissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat Forssan yhteislyseossa 16. maaliskuuta alkavalla viikolla tiiviissä tahdissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Abiturienttien urakka tiivistyi, kun kevään ylioppilaskirjoitusten reaaliaineiden koepäiviä aikaistettiin viikolla koronavirustilanteen takia. Forssan yhteislyseon abeilla tammelalaisilla Sofia Syrjäsellä ja Jenny Sääksillä on edessään tiukka viikko. Sääksi joutuu kirjoittamaan 16. maaliskuuta alkavalla viikolla neljä ainetta ja Syrjänen kolme. Molemmat myöntävät, että kirjoitusten uusi aikataulu aiheuttaa stressiä, sillä heidän alkuperäinen suunnitelmansa reaaliaineen kertauksesta menee uusiksi.

– Nyt on istuttava tiiviisti nenä kiinni kirjassa, Syrjänen toteaa.

Syrjäselle on tulossa kolmen peräkkäisen ylioppilaskokeen putki, kun hän kirjoittaa keskiviikkona 18. maaliskuuta lyhyen matematiikan, torstaina psykologian ja perjantaina englannin. Psykologian koe aikaistui viikolla alkuperäisestä päivästään, joka oli 26. maaliskuuta.

– Kolme peräkkäistä koepäivää ovat aika stressaavia. Kirjoituksista tullessa pää on niin tyhjä, ettei heti jaksaisi alkaa lukea seuraavan päivän kokeeseen, mutta nyt ei ole muuta vaihtoehtoa. On alettava kerrata psykologiaa heti matematiikan kokeen jälkeen, Syrjänen sanoo.

Syrjänen kirjoitti jo viime syksynä ruotsin ja terveystiedon ylioppilaskokeet, ja äidinkielen koe oli tänä keväänä 12. maaliskuuta.

Neljä koetta viikossa

Sääksi kirjoittaa viikossa neljä ylioppilaskoetta. Viikko alkaa maanantaina 16. maaliskuuta ruotsin kokeella, ja heti tiistaina on vuorossa yhteiskuntaoppi, jonka koe aikaistui viikolla. Keskiviikkona Sääksi osallistuu pitkän matematiikan kokeeseen, ja perjantaina hän kirjoittaa englannin. Äidinkielen koe on jo ohi tältä keväältä, ja viime syksynä hän kirjoitti historian.

– Neljän kokeen viikko stressaa aika paljon, sillä yhteiskuntaopin kertaussuunnitelmani meni uusiksi ja vaihtui kymmenestä päivästä kolmeen. Tiivis tahti voi vaikuttaa jaksamiseen, mutta pitää vaan olla skarppina ja valmistautua myös kokeiden välipäivänä ahkerasti kirjoituksiin, Sääksi toteaa.

Tärkeää saada tutkinto valmiiksi

Syrjänen ja Sääksi uskovat kuitenkin selviävänsä tiiviistä urakastaan hyvin. Vaikka tieto reaaliaineiden kokeiden aikaistamisesta tuli vasta viime perjantaina, abien lukuloma oli tällöin jatkunut jo noin kuukauden ajan. Syrjänen ja Sääksi kertovat ehtineensä lukea lukulomallaan myös jo reaalikoetta varten.

He toteavat myös ymmärtävänsä päätöksen, jonka perusteella reaaliaineiden kokeita aikaistettiin.

– On hyvä, että mennään terveys edellä. Ei tämä ole mikään maailmanloppu ja tuskin kukaan on jättänyt reaaliaineiden lukemista aivan viimeiselle viikolle, Syrjänen sanoo.


”On hyvä, että mennään terveys edellä.”


Sääksi pitää reaalikokeiden aikaistamista hyvänä päätöksenä myös siksi, koska sillä pyritään turvaamaan se, että mahdollisimman moni abi saisi suoritettua ylioppilastutkinnon.

– On tärkeää saada ylioppilastutkinto valmiiksi tänä keväänä, jotta voi hakea yliopistoon tai muihin jatko-opintoihin, Sääksi sanoo. FL

Lue myös: Lyseon abit suhtautuvat kirjoituksiin terveellä järjellä: ruokaa ei lähmitä ja sunnuntaimessut jätetään väliin (FL 12.3.2020)

Luitko tämän? Forssan yhteislyseossa etäopetus jatkuu myös ensi viikolla – ”Abeille henkisesti tosi tärkeä juttu” (FL 12.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic