Lounais-Häme Ypäjä

Adoptiopaperin pilkkuvirhe mullistaa elämän – Paavo 1,5 on komedia, johon sisältyy myös syvällisiä teemoja

Näytelmä tuo yleisön nähtäville huumoria ja tunteita laidasta laitaan sekä esittää kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia.
Jaakon (Joona Rosenberg, vas.), Martin (Harri Välimaa, oik.) ja adoptiopoika Paavon (Sampo Lepistö, kesk.) välillä nähdään myös hyviä hetkiä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jaakon (Joona Rosenberg, vas.), Martin (Harri Välimaa, oik.) ja adoptiopoika Paavon (Sampo Lepistö, kesk.) välillä nähdään myös hyviä hetkiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjän musiikkiteatterin näytelmä Paavo 1,5 on komedia, johon sisältyy myös syvällisiä teemoja. Markus Töhösen ohjaama näytelmä kertoo pitkään lapsesta haaveilleesta miesparista Jaakosta ja Martista, joka saa luvan adoptoida 1,5-vuotiaan Paavon. Odotettu isyyden onni kääntyy kuitenkin päälaelleen, kun adoptiopapereihin on päässyt pilkkuvirhe. Se mullistaa perheen elämän, sillä ovelle ilmestyykin 15-vuotias Paavo.

– Irokeesiin ja niittivyöhön sonnustautunut Paavo on lastenkotinuori ja nuorisorikollisen alku, jolla on myös homofobia. Näytelmässä yhdistyvät sekä farssin että draaman elementit, ja se käsittelee isoja asioita, kuten ennakkoluuloja ja ristiriitoja, mutta myös nuoruutta, isyyttä ja vanhemmuutta. Näytelmä tuo yleisön nähtäville huumoria ja tunteita laidasta laitaan sekä esittää kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia, Töhönen kertoo.

Näytelmän on kirjoittanut ruotsalainen Michael Druker, ja tekstin on suomentanut Salla Simukka. Töhönen kertoo nähneensä näytelmän Helsingissä jo muutama vuosi sitten ja halunneensa ohjata sen, kunhan sopiva esitysaika ja -paikka löytyy.

– Olen ohjannut myös Forssan teatterissa ja suunnittelin Paavoa sinne, mutta tilat eivät olleet sopivat. Vaikka Paavo on kirjoitettu sisäteatterinäytelmäksi saimme sovitettua sen musiikkiteatterin ulkolavalle, jonne se istuu yllättävänkin hyvin. Lavasteena on rivitalon pätkä, joka toimii Jaakon ja Martin kotina, Töhönen sanoo.

Töhösen mukaan näytelmää voi kuvata myös roolihahmojensa kasvutarinaksi.

– Näytelmässä ei kuitenkaan oteta kantaa minkään teeman puolesta vaan haluan, että katsojat voivat itse pohtia esimerkiksi suvaitsevaisuutta ja ennakkoluulojen voittamista eri näkökulmista, Töhönen sanoo.

Jaakon roolin esittää Joona Rosenberg ja Marttina nähdään Harri Välimaa. He ovat ensikertalaisia Ypäjällä, mutta ovat näytelleet aiemmin muun muassa Forssan teatterissa. Paavon roolin näyttelee Sampo Lepistö, joka on esiintynyt Ypäjän musiikkiteatterissa aiemminkin. Rosenbergin ja Välimaan tavoin myös Lepistö on tuttu Forssan teatterista. Näytelmän tuottaja on Ville Sundell.

Lepistö kertoo odottavansa tulossa olevia esityksiä innolla.

– Paavo on ensimmäinen Ypäjän musiikkiteatterin lavalla nähtävä puheteatteriesitys, joten on mielenkiintoista ja jännittävää päästä näyttelemään siinä, Lepistö sanoo.

Näytelmässä ei lauleta lainkaan, mutta taustalla soi musiikki, jonka johdosta vastaa Kari Mäkiranta. Lisäksi musiikkia esittää Sari Mäkinen. FL

Paavo 1,5 saa ensi-iltansa Ypäjän musiikkiteatterissa 10.7. klo 19, muut esitykset ovat 11.7. klo 19, 12.7. klo 19, 13.7. klo 16, 14.7. klo 16, 17.7. klo 19. Näytelmän kesto on 1,5 tuntia. Suositusikäraja on 12 vuotta.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

16.2.2020

Uusimmat