Lounais-Häme Forssan seutu

Adressi yöpäivystyksen säilyttämiseksi Forssan sairaalassa on kerännyt huiman määrän nimiä – Adressi luovutetaan maanantaina

Adressi Forssan sairaalan yöpäivystyksen säilyttämisestä on saanut jo yli 6 000 allekirjoitusta.
Tuula Wallden (oik.) allekirjoitti lauantaina Forssan torilla adressin yöpäivystyksen säilyttämiseksi Forssan sairaalassa. Johanna Häggman on toiminut keräyksen puuhanaisena. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuula Wallden (oik.) allekirjoitti lauantaina Forssan torilla adressin yöpäivystyksen säilyttämiseksi Forssan sairaalassa. Johanna Häggman on toiminut keräyksen puuhanaisena. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on ajautunut ympärivuorokautisen päivystystoiminnan kanssa hankalaan tilanteeseen. Palveluntuottaja Terveystalo aikoo nostaa palvelun hintaa peräti 50 prosentilla eli puolella miljoonalla eurolla vuodessa. Tämän seurauksena hyky on pohtinut eri vaihtoehtoja, jopa yöpäivystyksen lakkauttamista.

Hyvinvointikuntayhtymän hallitus kokoontuu maanantaina käsittelemään asiaa. Yhtymäjohtaja Katariina Korhonen esittää, että ympärivuorokautinen päivystys kilpailutetaan kahdessa osassa merkittävän hinnankorotuksen johdosta.

Vaihtoehtoja on kaksi. Käytännössä yöpäivystys jatkuu kuten tähänkin asti, tai se ei jatku. Jos yöpäivystys ei jatku, päivystävän, laillistetun lääkärin kiireellinen vastaanotto olisi avoinna joka päivä kello 7–22. Toisessa kilpailutettavassa osassa päivystävä lääkäri, jollaiseksi kelpaa myös kandidaatti, kiirevastaanotto ja päivystys toimisivat arkisin kello 16.00–22.00, viikonloppuisin ja arkipyhisin kello 9–22. Tämä sisältäisi osastokonsultaatiot ja tarvittaessa sairaalan yksikössä käynnin.

 

Lue myös: https://www.forssanlehti.fi/lounais-hame/terveystalo-esittaa-hurjaa-korotusta-forssan-sairaalan-yopaivystysmaksuihin-fshky-selvittaa-tilannetta-ja-pohtii-jopa-paivystyksen-lakkauttamista-407167

 

Lisää veroja ollaan valmiita maksamaan

Forssan seudulla on kerätty adressia sairaalan yöpäivystyksen jatkumisen puolesta. Adressilla on arviolta yli 6 000 allekirjoittajaa. Se luovutetaan maanantaina ennen yhtymähallituksen kokousta.

Seutukunnan asukkailla tuntuu siis olevan vahva näkemys siitä, että yöpäivystys on Forssan sairaalassa säilytettävä. Tätä mieltä on myös lauantaina adressin torilla allekirjoittanut forssalainen Osmo Mansukoski, jolla adressin allekirjoittaminen oli alusta asti selkeä valinta.

– Olisi kohtuutonta lähteä kuljettamaan sairasta ihmistä Hämeenlinnaan. Koskaan ei tiedä, milloin tilanne osuu omalle kohdalle ja koska ihminen sairastuu, Mansukoski sanoo.

Suomen terveydenhoitojärjestelmän Mansukoski kehuu olevan huippuluokkaa. Häntä harmittaa, että palveluja ajetaan rahapulaan vedoten koko ajan huonompaan suuntaan.

– Rahapula on ollut niin kauan kuin minä muistan, hän murjaisee.

Hyvinvointikuntayhtymän suunnitelmaa ympärivuorokautisen päivystystoiminnan kilpailuttamisesta Mansukoski pitää vähemmän huonona ratkaisuna kuin yöpäivystyksen lakkauttamista. Hän on periaatteessa valmis maksamaan palvelujen säilyttämisestä enemmän esimerkiksi verojen muodossa, mutta muistuttaa, että kyse on myös yksityisen firman voitoista.

Marjut Kallioinen seurasi, kun Osmo Mansukoski allekirjoitti adressin. KUVA: Lassi Puhtimäki

Palvelu sairaaalassa hyvää

Lisää veroja tai kalliimpia palvelumaksuja yöpäivystyksen säilyttämiseksi on valmis maksamaan myös forssalainen Tuula Wallden. Hänellekin adressin allekirjoittaminen oli täysin selvää.

– Olen 75-vuotias, mutten ole yöpäivystystä tarvinnut. Olen hyvässä kunnossa, kävelen joka päivä viisi kilometriä. Mutta tuttavapiirissä on ihmisiä, jotka sitä palvelua ovat tarvinneet. On kauhea matka lähteä täältä Hämeenlinnaan, Wallden sanoo.

Yksi syy erilaisten palvelujen säilyttämiseksi Forssassa on Walldenille sairaalan ilmapiiri.

– Siellä on aina ollut hyvä palvelu, lääkärit ja hoitajat ovat olleet mukavia. Pienessä yksikössä palvelu on parempaa kuin isossa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic