Lounais-Häme

Ahkera ja kiireetön koululainen

Nykyisin Syyriassa kansainvälisen lehdistön järjestelijänä yhdessä vaimonsa Nadan kanssa toimiva Erkki Kettunen kuuluu tämänvuotisiin riemuylioppilaisiin. Hän juhlii titteliä Forssan yhteislyseolaisine kollegoineen vanhassa opinahjossaan viikon kuluttua lauantaina.

Hän tiivistää ajatuksensa riemuylioppilasnimitykseen oikeuttavasta 50 ajastajan takaisesta valkolakin saannistaan:

-Aika menee nopeasti ja näin eläkkeellä vielä nopeammin.

Forssan yhteislyseokausi, samoin kuin sitä edeltäneet kansakoululuokat silloin uudessa kauppalan keskuskoulussakin jättivät Erkki Kettuselle lämpimiä muistoja.

-Ne olivat hienoja aikoja. Mukavia kavereita riitti ja koulupäivän jälkeen oli hauska lähteä vaikka Kaikulaan hiihtämään sekä laskettelemaan Hunnarin isossa mäessä.

Koulun kävijänä Erkki Kettunen määrittelee itsensä sekä ahkeraksi että kiireettömäksi.

-Olin niistä kumpaakin siinä määrin, että jäin kahdesti luokalleni, enkä kokenut mitään tarvetta nopeaan pois pääsemiseen sieltä.

Painettuaan keväällä 1968 valkolakin päähänsä, Erkki Kettunen suoritti asevelvollisuutensa ja opiskeli Oulun yliopistossa konepuolen diplomi-insinööriksi. Lukion päättyminen merkitsi Forssan jäämistä muistojen joukkoon koulukaupunkina.

-Kerran poikkesin Puistolinnassa siihen aikaan, kun siellä toimi Seppälän vaatetusliike. Ajattelin, että pitää käydä kokeilemassa, miltä tuntuu kävellä entisessä kodissani liikkeen toisessa kerroksessa.

Muuten hän toteaa Forssa-yhteyksiensä rajoittuneen vuosien varrella lähinnä valtateitä pitkin ohi ajamiseen.

Erkki Kettunen syntyi Kemijärvellä ja tietää muuttaneensa Forssaan vuonna 1948.

-Äitini toimi täällä Finlaysonin lastentarhassa lastentarhanopettajana. Olin Forssaan muuttaessani sen verran pieni, ettei siinä omaa mielipidettä kysytty.

Valmistuttuaan keväällä 1975 diplomi-insinööriksi, Kettunen suuntasi Karhulaan saatuaan koulutustaan vastaavan paikan Ahlströmin pumpputehtaalla. Viiden vuoden kuluttua hän siirtyi Helsinkiin, jossa viisivuotisen konsulttitoimistopestin jälkeen odottivat Suomi Filmi oy:n teatteriosaston johtajan tehtävät.

-Valmistimme teatteriin kaikkea muuta paitsi näyttelijöitä, Erkki Kettunen summaa.

Suomi Filmi oy:lle siirtyminen merkitsi työnsarkaa, jossa hoidettavaksi tuli mittavia projekteja myös Suomen rajojen ulkopuolella. Niiden myötä Kettusta odotti elämän perusteitaan myöten uusiksi pistänyt käänne.

Tapahtui niin, että Suomi Filmin teatteriosasto sai vastattavakseen Syyrian Damaskoksessa presidentinpalatsin teatteri- ja konferenssikeskushankkeen loppuun saattamisen siitä vaiheesta eteenpäin, kun valmiina olivat pelkät betoniseinät.

Vuonna 1986 käynnistyneestä työmaasta vetovastuun ottanut Erkki Kettunen tapasi, ei enempää eikä vähempää kuin nykyisen vaimonsa Nadan.

-Kun palasin vuonna 1990 Suomeen, mukana oli hänen lisäkseen yhdessä nyyteistämme tyttäremme Aija.

Seuraavat 21 vuotta perhe asui Suomessa pääkaupunkiseudulla. Syksyllä 2011 Erkki Kettuselle koittivat eläkepäivät ja niiden myötä paluu Syyriaan. Nada-vaimo seurasi perässä saatuaan asiansa muuton edellyttämään järjestykseen.

-Olin ihastunut siellä alusta alkaen sekä maahan että ihmisiin, Kettunen perustelee ratkaisuaan.

Hän sanoo tuntevansa surua Syyrian kansan puolesta sisällissodasta, joka on johtanut inhimillisiin kärsimyksiin samalla, kun maan infrastruktuuri on kärsinyt laajoja tuhoja. Erkki Kettunen määrittelee vaimonsa Nadan varsinaiseksi kansainvälisen lehdistön järjestelijäksi, jonka avustajana hän on saanut tilaisuuden toimia.

Hän tietää tehtävänsä kautta, että tiedotusvälineiden antama kuva ei niiden tärkeydestä huolimatta anna koko kuvaa Syyrian elämästä.

-Ei siitä saa raflaavaa uutista, että Kettunen kävelee kaikessa rauhassa Damaskosken vanhassa kaupungissa ja kohtaa poskisuudeltavia ystäviä lähes joka askeleella. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic