Lounais-Häme

Ahon uutta kantaesitetään Porissa

 

Forssalaissyntyisen Kalevi Ahon Tenorisaksofonikonsertto (2015) saa kantaesityksensä torstaina Porissa. Sen esittää Pori Sinfonietta. Teos on omistettu ja sävelletty solisti, saksofonisti Esa Pietilälle.

Konsertto on sekä Pori Sinfoniettan että Lappeenrannan kaupunginorkesterin tilaustyö, ja konserton ensiesitykset Porissa ja Lappeenrannassa muodostavat kaksoiskantaesityksen.

Aho kertoo, että tenorisaksofonikonserton alkusysäys juontuu maaliskuuhun 2010.

-Kävin silloin kuuntelemassa Esa Pietilän kokeellisen jazzin konsertin. Konsertin jälkeen hän totesi, että tenorisaksofonille ja orkesterille on olemassa erittäin vähän kelvollista musiikkia. Hän kyseli, kiinnostaisiko minua säveltää tulevaisuudessa jotain tälle instrumentille. Esityksistä vaikuttuneena vastasin myöntävästi, Aho kertoo.

Yksiosainen konsertto jakaantuu useisiin tempoiltaan vaihteleviin jaksoihin. Solistille teos on vaativa, sillä siinä on käytetty tenorisaksofonin ilmaisumahdollisuuksia monipuolisesti.

Konsertto on monipolvinen ja virtuoottinen teos, joka esittelee modernin saksofonin värikkäitä ilmaisumahdollisuuksia.

Porilaislähtöinen Esa Pietilä on merkittävimpiä suomalaisia saksofonisteja, jota on totuttu kuulemaan jazzin ohella lukuisissa klassisen musiikin ja nykymusiikin projekteissa. Hän esiintyy useissa kokoonpanoissa, joista tunnetuin lienee ulkomaillakin mainetta niittänyt jazzkvartetti Liberty Ship.

Samassa konsertissa kuullaan myös Kalevi Ahon täydentämä Contrapunctus XIV Johann Sebastian Bachin (1685-1750) keskeneräiseksi jääneestä teoksesta Die Kunst der Fuge.

Aho teki 114 tahtia pitkän täydennyksensä kesällä 2011.

-Viimeisen fuugan kokonaisuudesta sen osuus on noin kolmannes. Contrapunctus XIV:n täydentämisen suurimpia haasteita on se, että kysymyksessä on länsimaisen musiikin kaikkein keskeisimpään kaanoniin kuuluva, suurena mestariteoksena pidetty sävellys. Täydentäjän työtä verrataan heti Bachiin pohtien kenties, onko täydennys Bachin tasoa, Aho pohtii.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Forssassa viettänyt Kalevi Aho (1949) lukeutuu kansainvälisesti tunnetuimpiin säveltäjiimme. Tuotteliaana säveltäjänä hän on työskennellyt musiikissa poikkeuksellisen laaja-alaisesti kamarimusiikista oopperoihin. Viime vuosina hän on kunnostautunut erityisesti soolokonserttojen säveltäjänä.

Sävellystyön ohella Aho on tullut tunnetuksi taitavana ja yhteiskunnallisesti valveutuneena kirjoittajana.

Kalevi Aho saa ensi kesänä oman nimikkofestivaalin synnynkaupunkiinsa. Se soi Forssassa 1.-2. heinäkuuta. Aho toimii festivaalin taiteellisena johtajana.

Porin-konsertin aloittaa Joseph Haydnin (1732–1809) Sinfonia numero 22 Filosofi (1764).

Palmgren-konservatorion oppilaat esiintyvät aulassa ennen konsertin alkua klo 18.30. FL

Pori Sinfoniettan vapaan sarjan konsertti Kolme filosofia torstaina 10.3. klo 19. (Cafe Promenadi, Yrjönkatu 17, Pori).

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti