Lounais-Häme

Äidin raskausajan D-vitamiinin puutos vaikuttaa lapsen kohonneeseen ADHD-riskiin

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkimuksessa oli mukana yli tuhat ADHD-diagnoosin saanutta lasta ja vastaava määrä verrokkeja.
Raskaudenaikainen D-vitamiinivaje voi vaikuttaa sairastumiseen esimerkiksi perimän, tupakoinnin ja sosiaalisten tekijöiden ohella. Kuva: Markku Tanni /arkisto

Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen mukaan raskausajan D-vitamiinipuutoksella on yhteys lapsen kohonneen ADHD-riskiin.

Lasten tarkkaavaisuus- ja yliaktiivisuushäiriön osuus oli 34 prosenttia suurempi lapsilla, joiden äidit kärsivät D-vitamiinivajeesta kuin lapsilla, joiden äitien veren D-vitamiinipitoisuus oli riittävällä tasolla.

–Raskaudenaikainen D-vitamiinivaje voi vaikuttaa sairastumiseen esimerkiksi perimän, tupakoinnin ja sosiaalisten tekijöiden ohella, kertoo lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen väitöskirjatutkija Minna Sucksdorff Turun yliopiston tiedotteessa.

Kyseessä on ensimmäinen väestötason tutkimus, jossa selvitettiin ADHD:n yhteyttä äidin veren D-vitamiinipitoisuuteen alku- ja keskiraskauden aikana.

Tutkimuksessa oli mukana 1067 ADHD-diagnoosin Suomessa vuosina 1998–1999 saanutta lasta ja vastaava määrä verrokkeja.

D-vitamiinin puutos on edelleen ongelma

Tutkimusta johti lastenpsykiatrian professori Andre Sourander. Hänen mukaansa D-vitamiinin puutos on suosituksista huolimatta ongelma maailmanlaajuisesti.

Suomessa monissa maahanmuuttajaryhmissä D-vitamiinin saanti ei ole riittävällä tasolla.

Surander korostaa, että ADHD on yksi yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia, jolloin tutkimuksen tuloksilla on huomattava kansanterveydellinen merkitys.

– Tämä tutkimus on vahvin näyttö siitä, että raskaudenajan alhainen D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä jälkeläisen tarkkaavaisuus- ja keskittymisvaikeuksiin, Sourander toteaa.

Tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään äidin raskausajan terveydentilan yhteyttä ADHD:hen. Tavoitteena on tuottaa tietoa, jolla voidaan tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa ADHD-riskissä olevat lapset ja kehittää ennaltaehkäisevää hoitoa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin poikkeuksellisen kattavaa äitiysneuvolaseerumikokoelma Finnish Maternity Cohort (FMC) -kokoelmaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic