Lounais-Häme

Äidit suosivat tyttäriään, isät poikiaan, paljastaa tuore suomalais-amerikkalainen tutkimus

Arkistokuva Mansikista, missä kaikilla oli mukavaa.

Uusi suomalais-amerikkalainen evoluutiobiologian tutkimus paljastaa, että naiset suosivat ja todennäköisesti panostavat enemmän tyttäriinsä ja miehet taas poikiinsa.

Tutkijat testasivat erityisesti Trivers–Willard-hypoteesia, jonka mukaan paremmissa olosuhteissa vanhemmat panostavat enemmän poikiin, kun taas huonommissa olosuhteissa he panostavat enemmän tyttöihin.

– Tutkimuksemme ei kuitenkaan osoittanut, että vanhempien asema, varallisuus, koulutustausta tai lapsuusajan ympäristö vaikuttaisi tietyn sukupuolen suosimiseen. Havaitsimme, että taustamuuttujien sijaan vanhemman oma sukupuoli näyttäisi vaikuttavan sukupuolen suosimiseen, kertoo tutkijatohtori Robert Lynch Turun yliopiston biologian laitokselta.

Naiset kaikista sosioekonomisista ryhmistä ilmaisivat suorasti ja epäsuorasti suosivansa tyttäriä: he lahjoittivat enemmän rahaa tyttöjä tukeville hyväntekeväisyysjärjestöille ja adoptoivat mieluummin tyttöjä.

Miehet puolestaan suosivat johdonmukaisesti poikia, vaikkakin vähäisemmissä määrin.

Turun yliopiston tutkijatohtori Robert Lynchin lisäksi tutkimukseen osallistui tutkijoita yhdysvaltalaisista Rutgers University ja Arizona State University -yliopistoista.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic