Lounais-Häme Forssa

Aika guru lukiolaiseksi: Forssalainen Ella Heikkilä lakitietokilpailun finaaliin

Forssan yhteislyseon Ella Heikkilä finaaliin Oikeusguru 2019 -kilpailussa.
Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat Oikeusguru-kilpailussa menestynyttä Ella Heikkilää. Hän uskoo, että voisi juristina vaikuttaa yhteiskuntaan ja auttaa ihmisiä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat Oikeusguru-kilpailussa menestynyttä Ella Heikkilää. Hän uskoo, että voisi juristina vaikuttaa yhteiskuntaan ja auttaa ihmisiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan yhteislyseon abiturientti Ella Heikkilä ylsi finaaliin Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ja Suomen Lakimiesliiton järjestämässä Oikeusguru-kilpailussa. Temppu ei ole helpoimmasta päästä, sillä alkukilpailussa oli mukana 125 lukiota ja vain 8 parasta lukiolaista kelpuutettiin finaaliin.

Heikkilä kertoo yllättyneensä loppukilpailupaikasta, vaikka koe tuntui sujuneen hyvin. Valtakunnallinen sähköinen alkukilpailu järjestettiin 6. marraskuuta.

– Koe oli ymmärrettävä, ja minulle jäi siitä hyvä fiilis. En silti osannut ajatella, että voisin olla yksi niistä kahdeksasta, jotka valitaan finaaliin, Heikkilä kertoo.

Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Oikeusguru-kilpailussa mitataan lukiolaisten tietämystä lakiasioissa. Kisan kysymykset pohjautuvat yhteiskunnallisiin aiheisiin sekä lukion yhteiskuntaoppiin ja lakitietoon.

Vapaaehtoinen kisa mittaa yhteiskunnallista ja oikeudellista ajattelukykyä, eikä edellytä lakikirjan pänttäämistä.

– En varsinaisesti valmistautunut alkukilpailua varten. Kirjoitin syksyllä historian ja yhteiskuntaopin, ja ajattelin, että sillä pohjalla voi pärjätä tässäkin, Heikkilä sanoo.

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Jani Mäkivalli kehuu Heikkilää lahjakkaaksi opiskelijaksi.

– Hän kirjoitti juuri laudaturin yhteiskuntaopista, joten siinä mielessä kisassa pärjääminen ei ollut minulle yllätys. Finaalipaikka on hieno saavutus, sillä kyseessä on valtakunnallinen koe, jonka taso oli erittäin korkea, Mäkivalli kertoo.

Kisassa paljon panosta

Finaali mitellään 9. joulukuuta Helsingissä korkeimman oikeuden tiloissa. Kisassa on aivan oikeaa panosta, sillä kaksi finaalissa menestynyttä saa oikeustieteellisen alan opiskelupaikan Lapin ja Itä-Suomen yliopistoihin.

Lisäksi kolmelle parhaalle on luvassa 1000 euron, 500 euron ja 250 euron stipendit.

– Olen ihan innoissani. On hieno kokemus päästä finaalitilaisuuteen, aion ottaa siitä kaiken irti, Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan Forssan yhteislyseo on tarjonnut hyvät pohjat Oikeusguru-kisassa menestymiseen. Yhteislyseo on tasokas lukio, jossa on mahdollista valita monia mielenkiintoisia kursseja.

Samaa mieltä on Mäkivalli.

– Resurssit ovat pysyneet täällä riittävän hyvinä. Täytyy kiittää siitä Forssan kaupunkia ja seudun lähikuntia, Mäkivalli sanoo.

Juristi pystyy vaikuttamaan

Heikkilän mukaan finaali jännittää jo nyt, ja varmasti lähempänä vielä enemmän. Hän aikoo lähteä Helsinkiin tekemään parhaansa ja nauttimaan tilaisuudesta.

– Aion valmistautua hyvin ja tehdä finaalissa sen minkä pystyn. Olen varma, että finaali on kokemuksena hieno, vaikkei opiskelupaikkaa olisikaan tuomisina kotiin.

Turku olisi opiskelupaikkakuntana Heikkilälle jo sijaintinsa takia mieluinen, mutta hän on myös valmis lähtemään Rovaniemelle tai Joensuuhun, jos Oikeusguru-kisasta paikka sinne aukeaa.

– Haluan opiskella sellaista alaa mikä minua kiinnostaa, paikkakunnalla ei ole niin paljon merkitystä.

Laki on yksi hyvistä vaihtoehdoista.

– Sillä alalla pystyisi vaikuttamaan yhteiskuntaan ja auttamaan ihmisiä, nuori nainen näkee.

Hyvä nähdä kuplan ulkopuolelle

Historia ja yhteiskuntaoppi ovat Heikkilän lempiaineita.

– Etenkin teollistuminen 1700–1800-luvuilla on mielenkiintoista aikaa. Yhteiskunta muuttui silloin paljon, ja moni kehityssuunta sai alkunsa, kuten esimerkiksi ilmastonmuutos, Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan historia on kiinnostanut häntä aina. Hänestä on mielenkiintoista tietää, miten ihmiset ovat eläneet ennen ja miksi asiat ovat tapahtuneet juuri niin kuin ovat tapahtuneet.

Kiinnostus historiaan ja yhteiskunnallisiin asioihin on tuttua jo kotoa.

– Meillä on kotona aina puhuttu politiikkaa ja oltu kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista.

Moni näkee, että yhteiskunta on nykyisellä sosiaalisen median aikakaudella mustavalkoistunut. Somesta haetaan omaa näkemystä tukevia mielipiteitä ja toisenlaiset näkemykset koetaan vääriksi.

Puhutaan niin sanotuista somekuplista. Kupla voi syntyä, kun hakee tukea omille mielipiteilleen ja hyväksyy vain sellaista tietoa, joka sopii omaan maailmankuvaan.

– Nämä kuplat ovat tosi vaikeita. Olisi hyvä, jos pystyisi näkemään oman kuplansa ulkopuolelle. Tärkeää olisi, että pystyisi kuuntelemaan toista ja kunnioittamaan tämän mielipidettä, vaikka ei olisikaan itse asiasta samaa mieltä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic