Lounais-Häme Urjala

Raikon kartanolla kunnostetaan majoitustiloja leiriläisiä ja lammaspaimenia varten

Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys suunnittelee varjellulle alueelle leiri- ja lammaspaimentoimintaa.
Heikki Järvinen ja Vilma Lehtovaara raivaavat Jokisen palatsia tyhjäksi. Ensi kesänä mökissä saattaa jo majoittua leiriläisiä ja lammaspaimenia. Rakenteellisesti Raikon kartanon piharakennukset ovat hyvässä kunnossa, sillä niiden katot on kunnostettu kymmenen vuoden sisällä. Kuva: Tapio Tuomela
Heikki Järvinen ja Vilma Lehtovaara raivaavat Jokisen palatsia tyhjäksi. Ensi kesänä mökissä saattaa jo majoittua leiriläisiä ja lammaspaimenia. Rakenteellisesti Raikon kartanon piharakennukset ovat hyvässä kunnossa, sillä niiden katot on kunnostettu kymmenen vuoden sisällä. Kuva: Tapio Tuomela

– Kaikki on käyty aikaisemmin tarkkaan läpi, joten mitään hirveän arvokasta tuskin löytyy, Forssan luontomuseon vt. museonjohtaja Heikki Järvinen arvelee nostaessaan pahvilaatikosta esiin vanhoja luontolehtiä.

Ne päätyvät roskalavalle, niin kuin Raikon kartanon pihamökin villin vihreät pinkopahvitkin. Niin sanotun Jokisen palatsin loputkin hirsiseinät on tarkoitus ottaa esiin.

Alkuviikolla talkoolaiset aloittivat jo risujen kasaamista Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen omistaman kartanon pihamaalla.

Tekemistä riittää niin paljon, että yhdistys järjestää kaikille avoimia talkoita tällä viikolla joka päivä kello 9–19. Sunnuntaina lopetetaan vähän aikaisemmin.

– Tarjoamme pientä purtavaa, mutta omaa evästä ja varsinkin juotavaa kannattaa ottaa mukaan, sillä kartanolla on kantovesi, hankevetäjä Vilma Lehtovaara kertoo.

Talkoot tarjoavat harvinaislaatuisen tilaisuuden päästä kurkistamaan Raikon kartanoon ja sen pihapiiriin, jonne kulkeminen on normaalisti estetty puomein.

Kartanolla on kiehtova historia. Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja, professori Torild Brander peri 1940-luvulla Nuutajärven kartanoon kuuluneen Raikon kartanotilan, josta tuli hänen elämäntyönsä: hän harjoitti tilalla luomuviljelyä, hoivasi loukkaantuneita lintuja ja rauhoitti valtaosan yli 1 000 hehtaarin maista luonnonsuojelualueiksi.

Alli-puolison kuoltua 2010 tila siirtyi testamentilla luonnonsuojeluyhdistykselle, joka on miettinyt, miten tiukasti säädellyn tilan kanssa toimitaan. Taakan sijaan se on päättänyt nähdä mahdollisuuden.

– Aika harvalla yhdistyksellä on tällaista paikkaa. Olemme hölmöjä, jos emme hyödynnä sitä, Järvinen sanoo.

Yhdistyksellä on käynnissä vuoden kestävä Luonto lähellä -hanke, johon Lehtovaara on palkattu hankevetäjäksi LounaPlussan rahoituksella.

Hankkeessa lapsille ja nuorille suunnitellaan ja toteutetaan ympäristökasvatusta, jonka yksi osa ovat kartanolla järjestettävät luontoleirit. Siksi Jokisen palatsia kunnostetaan nyt majoituskäyttöön sopivaksi.

– Ensimmäinen päiväleiri pidetään loppukesällä. Koetamme saada lapsia innostumaan luonnosta. Kun luonto tulee lähelle, herää arvostus luontoa kohtaan, mikä on myös yhdistystoiminnan ultimaattinen tavoite, Lehtovaara toteaa.

Myöhemmin suunnitelmissa on kunnostaa muun muassa sauna, karjakoiden asuintalo ja uimapaikka Kivijärven rantaan.

– Tarkoitus ei ole tehdä valtavaa hiekkabiitsiä vaan paikka, josta pääsisi helposti veteen.

Kartanon päärakennuksessa on asuttu viimeksi 1960-luvulla, minkä jälkeen siellä on pidetty vain jokunen kokous ja kesäkirkko. Toimintaa lisäämällä yhdistys pyrkii saamaan myös tuloja, joilla voitaisiin kattaa esimerkiksi öljylämmityksestä aiheutuvia ylläpitokuluja.

– Lammaspaimeniksi olisi ollut innokkaita tulijoita jo tänä kesänä, Järvinen kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic