Lounais-Häme

Aikalisä toisen asteen yhdistämiseen

Toisen asteen koulutuksen yhdistämisessä Forssan seudulla näytetään ottavan aikalisä, mikäli tarkasteluun ottaa kaupunginhallituksen linjaukset. Kaavailuissa on ollut Forssan ammatti-instituutin ja Forssan yhteislyseon yhdistäminen.

Forssan kaupunginhallituksen viime maanantaisessa kokouksessa poistettiin esityslistalta kirjaus siitä, että kaupunki edellyttää suunnitelmien laadinnan käynnistämistä välittömästi toisen asteen koulutuksen yhdistämiseksi ja periaatepäätöksen tekemisestä asiassa ensi vuoden aikana.

Hallitus antoi lausuntonsa Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän ensi vuoden talousarviosta ja lähivuosien toimintasuunnitelmasta.

Vuosi sitten kaupunginhallitus oli sitä mieltä, että yhdistämisen suunnittelu piti aloittaa välittämästä ja periaatepäätökset olisi pitänyt tehdä jo tämän vuoden aikana.

Fain kuntayhtymän johtaja Tuula Koivula ei lähde arvailemaan syitä kirjauksen muuttamiseen. Hänen mukaansa nyt ehkä halutaan edetä hitaammin kaavailuissa Fain ja Forssan yhteislyseon toiminnan yhdistämisessä. 

Kaupunginhallituksen lausunnossa painotetaan sitä, että seudun nuorten monipuoliset koulutusmahdollisuudet ja seudun elinkeinoelämän kehittämisedellytykset sekä osaavan työvoiman saanti turvataan parhaiten pitämällä koulutuksen järjestäminen ja siihen liittyvä päätöksenteko ja hallinto seutukunnalla.

Koivulan mukaan näyttää myös sitä, ettei nyt ole haluja edetä nopeasti myöskään kaavailluissa Fain ja Loimaan koulutuskuntayhtymän yhdistämiskaavailluissa, koska lausunnossa korostetaan paikallista näkökulmaa.

Lausunnossa todetaan, että ikäluokkien pienenemiseen tulee varautua. Tällä hetkellä Faissa on noin 850 perustutkinnon opiskelijaa ja 200 ammatillisen lisäkoulutuksen opiskelijaa. 

Forssan seudulla syntyi 1990 kaikkiaan 436 vauvan ikäluokka, vuonna 2000 kaikkiaan 380 vauvan ikäluokka, 2015 kaikkiaan 218 lapsen ikäluokka. Näin vuonna 2030 toisen asteen koulutuksessa tästä 218 nuoren ikäluokasta kilpailevat tasaväkisesti ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus. 

Laskennallisesti kummassakin koulussa olisi vuoden 2030 jälkeen noin 350 oppilasta, jollei paikkakunnalle saada reilussa vuosikymmenessä lisää nuoria.

Koivulan mukaan yhdistettynäkin organisaationa Fai ja lukio olisivat mittakaavaltaan tulevaisuudessa pieni yksikkö. Hyödyt yhdistymisessä ovat ilmeiset niin henkilöstöresurssien kuin tilojen käytössä.

Koivulan mukaan Faissa on hyvät kokemukset yhdistymisestä Faktian kanssa.

Koivula ei ole huolissaan toisen asteen koulutuksen tulevaisuudesta aivan lähivuosina. Hän uskoo, että koulutus saa aikanaan ministeriöstä järjestämisluvan mutta 2020-luvun muutokset tarjoavat uudet haasteet. Koivulan mukaan niihin pitäisi varautua hyvissä ajoin, etteivät ongelmat kaatuisi syliin aikanaan ”yllätyksinä”.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) ei viime maanantaina ollut enää läsnä kaupunginhallituksen kokouksessa, kun lausunnosta päätettiin. Hänen varajäsenenään oli Keijo Koskimies (vihr.). 

Penttilän mukaan pallo on nyt Fain yhtymähallituksella ja lukion johtokunnalla. Hallinnollisen käskytyksen sijaan nyt Forssa tarjoaa naapurikunnille yhteistyötä. Penttilän mukaan kokonaisuutta pitää viedä eteenpäin eikä käyttää aikaa ajanpeluuseen.

– Fain hallituksen ja lukion johtokunnan pitäisi päästä nyt yhteisen pöydän ääreen neuvottelemaan yhdistymisen eduista ja haitoista, Penttilän sanoo.

Kaupunginhallituksen kokouksessa mukana ollut Marjo Kotioja-Partanen (kok.) sanoo, ettei lausunnon antoon sisälly mitään dramatiikkaa. Hänen mukaansa ympäristökuntien visio toisen asteen koulutukseen ei ole tällä hetkellä kovin selkeä. Kotioja-Partasen mukaan voimavarojen yhdistäminen on edelleen ajankohtainen ja kaupunginhallituksessa se tulee esille taas ensi vuoden talousarvion laadinnan yhteydessä.

Lukion rehtori Simo Veistola toteaa, että lukio on rankattu kärkisijalle taloudellisessa tehokkuudessa tuoreessa opetushallituksen vertailussa. Veistolan mukaan lukion talouden näkökulmasta yhdistyminen ei ole kovin ajankohtainen asia.

– Vaikea nähdä, että lukon näkökulmasta olisi löydettävissä enää lisää tehokkuutta. Ryhmäkokoja ei enää voi kasvattaa. Kiirettä yhdistymiselle ei ole, Veistola toteaa. 

Hänen mukaansa yhteistyötä lukion ja Fain välillä kehitetään koko ajan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti