Lounais-Häme

Aikuinen,kuuntele lasta herkällä korvalla

Forssan kouluissa on jatkunut opiskelu normaalisti ja turvatoimet ovat pysyneet ennallaan, vaikka turvapaikanhakijat ja kantasuomalaiset ovat ottaneet viimeaikoina yhteen aiempaa rajummin.

Esimerkiksi Heikan koulun johtajan Olavi Ulmosen mukaan Forssan tilanne ei ole herättänyt kauhistusta oppilaissa.

-Jos tekisimme kyselyn, niin jokunen lapsi saattaisi vastata kokevansa ahdistusta. Emme kuitenkaan koe tällaisen kyselyn tekemistä ammattimaiseksi, Olavi Ulmonen sanoo.

Forssan kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen huomauttaa, että Forssan yleinen rauhattomuus saattaa vaikuttaa kielteisesti lapsiin ja aiheuttaa turvattomuuden tunteita sekä järkytystä. Hänen mukaansa lapsen arki saattaa järkkyä pienemmästäkin.

Kemppainen kehottaa vanhempia ja lasten kanssa työskenteleviä kuuntelemaan lapsia nyt erityisen herkällä korvalla. Lapset yleensä ilmaisevat, jos he ovat huolestuneita tai pelossaan. Tällaisiin merkkeihin on reagoitava.

-Aikuisten asenteet ja tunteet tarttuvat lapsiin. Aikuisen pitää olla lapselle turva.

Kemppaisen mukaan lapsi näkee maailman hyvin eri tavalla kuin aikuinen. Aikuinen kykenee asettamaan tapahtumia suurempiin kokonaisuuksiin, mutta lapsi ei pysty.

Lapsi saattaa tulkita hätääntynyttä tai tuohtunutta aikuista siten, että vaara koskisi myös lasta itseään. Toisinaan lapsi saattaa ottaa syyn vanhemman tuohtumuksesta omille niskoilleen.

-Turvallisuus ei ole vain fyysinen asia. Se on myös turvallisuudentunteen luomista. Siinä aikuisilla on vastuu, kasvatus- ja opetuspäällikkö sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että lasten kokemukset ovat erittäin yksilöllisiä, eivätkä kaikki ime vaikutteita niin herkästi kuin toiset.

Forssan kouluissa lasten hyvinvointi näyttää kuitenkin säilyneen pitkälti ennallaan. Ainakaan Heikan ja Kuhalan koulujen johtajat eivät ole nähneet merkkejä siitä, että lapset oirehtisivat paikkakunnan rauhattoman tilanteen vuoksi.

Molemmissa kouluissa Forssan levottomuuksista on kuitenkin keskusteltu.

Heikan kouluun on ottanut yhteyttä pari huolestunutta vanhempaa ja Kuhalan koulussa oppilaat ovat kyselleet opettajien mielipiteitä tapahtumista. Kuhalassa johtaja kertoi keskusradion kautta levottomasta tilanteesta ja kehotti lapsia puhumaan opettajien kanssa, jos keskusteluntarvetta syntyy.

Myös Tiina Kemppainen kannustaa aikuisia puhumaan tapauksista, jos lapsi kokee siihen tarvetta. Lasten kanssa jutellessa pitää kuitenkin ottaa huomioon heidän ikänsä ja kehitysasteensa.

Forssan kouluissa toimitaan yleisesti sillä periaatteella, että lasten kanssa puhutaan, jos lapset niin haluavat. Levottomuuksista ei tehdä numeroa, mikäli oppilaat eivät itse nosta aihetta esille. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti