Lounais-Häme Forssan seutu

Aikuispsykiatriaa uhkaa lääkärivaje – Pula erikoislääkäreistä tekee vakanssien täyttämisen haastavaksi

Erikoislääkäreiden saaminen aikuispsykiatriaan on vaikeaa koko maassa. Hykyssä kaksi vakanssia tulee kesän aikana avoimeksi. Myös hoitajia haetaan.
Terveydenhuollon ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden palvelualuejohtaja Merja Kanervisto-Jokinen uskoo, että auki olevat sairaanhoitajan paikat saadaan täytettyä kivuttomasti. Lääkärien löytäminen voi olla hankalaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Terveydenhuollon ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden palvelualuejohtaja Merja Kanervisto-Jokinen uskoo, että auki olevat sairaanhoitajan paikat saadaan täytettyä kivuttomasti. Lääkärien löytäminen voi olla hankalaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (Hyky) aikuispsykiatrian yksikköä uhkaa tekijäpula.

Aikuispsykiatrialla on ylilääkärin vakanssin lisäksi kolme erikoislääkärin vakanssia, joista yhteen on haku avoinna.

Paikalla olevista erikoislääkäreistä toinen jää tänä kesänä eläkkeelle, ja poliklinikalta eläköityy sairaanhoitaja vuodenvaihteessa.

Toukokuussa irtisanoutuneen mipa-sairaanhoitajan (psykiatrinen sairaanhoitaja) paikka on sisäisesti auki. Lisäksi tiedossa on muita tilapäisiä poissaoloja, kuten opintovapaita.

Terveydenhuollon ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden palvelualuejohtaja Merja Kanervisto-Jokinen uskoo, että sairaanhoitajien virkojen täyttäminen ei tuota ongelmaa.

Erikoislääkärien rekrytoiminen on sen sijaan ollut jo pitkään haastavaa valtakunnallisestikin.

– Heitä on määrällisesti liian vähän tarpeeseen, yhtymäjohtaja Katariina Korhonen toteaa.

Kanervisto-Jokinen sanoo tietysti toivonsa, että erikoislääkärien virat saadaan täytettyä, mutta eri asia on, onko toive realistinen.

– Isoillakin kaupungeilla on ollut haasteita. Toisaalta nopea hoitoon ja tutkimuksiin pääsy on meidän etumme.

”Tilanne on hallinnassa”

Mikäli vakansseja ei saada täytettyä ja sijaisia hankittua lakisääteisiin vapaisiin, pahimmassa tapauksessa hoidon laatu voi kärsiä, hoitotakuu vaarantua eikä käyntitavoitteisiin päästä.

Ensisijainen lähtökohta on, että toiminta pysyy lakisääteisenä.

– Jos erikoislääkäreitä ei saada rekrytoitua, se tuo pitkällä tähtäimellä lisähaastetta ja kuormittavuutta yksikköön. Tarvittaessa mietitään, tarvitaanko ostolääkäripalveluja tai saadaanko palveluja muuten muokattua, Korhonen kertoo.

Tällä hetkellä Kanervisto-Jokinen kuvaa tilanteen olevan hallinnassa: henkilöstö kokoontuu viikoittain keskustelemaan, missä mennään.

Akuuteissa tapauksissa asiakas saa päivystysajan samana tai seuraavana arkipäivänä. Lähetteen saaneille annetaan aika lähetteeseen kirjatun ja lähetteen käsittelyssä vielä arvioidun kiireellisyyden mukaan.

Ensimmäisen arvioajan saa useimmiten kuukauden sisällä, jos kyseessä ei ole selvästi kiireetön tutkimuslähete.

– Henkilöstö on tehnyt hyvää työtä, että potilaat on saatu hoidettua.

Kesä supistaa toimintaa

Psykiatrian osasto 11 ja lastenpsykiatrian poliklinikka ovat suljettuina 26. heinäkuuta saakka. Myös tehostetun avohoidon yksikkö Purola, aikuispsykiatrian poliklinikka ja A-klinikka ovat avoinna supistetusti koko kesän.

Kanervisto-Jokinen sanoo, etteivät kiinniolot johdu henkilöstöpulasta.

– Toiminta on ollut aiemminkin kesäisin supistettua. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic