Lounais-Häme

Aina ei mene kuten suunnitellaan

Kestävyysurheilijakaksikko Sami Kuusi-Tuula Nieminen on hakenut rajojaan toinen toistaan vaativammissa ultrajuoksu- ja seikkailutapahtumissa. Joku raja tuli vastaan Transalpine Run -alppien ylijuoksussa, joka jäi Niemiseltä kesken. Kuusi jatkoi kisan maaliin toisessa joukkueessa, mutta Niemisen keskeytyksen takia kaksikon Team DA-Group jäi ilman loppuaikaa ja hyväksyttyä suoritusta.

Sitkeä parivaljakko ei ole juuri kisoja keskeytellyt. Nieminen muistaa, että vuonna 2011 Saksassa jäi kisa kesken, mutta silloin hänelle oli tehty iso leikkaus vain paria kuukautta aikaisemmin.

Kuusi ei ole tainnut keskeyttää kuin viime vuonna Ylläs-Pallas-polkujuoksun akillisjännevaivan takia.

 

Ensimmäiset etapit 277 kilometrin mittaisessa kisassa menivät vielä kohtalaisesti, vaikka Niemisen korkean paikan kammo muistutti olemassa olostaan jyrkimmillä vuoristopoluilla. Stoppi tuli 4. päivän raskaalla nousuosuudella. Kun ruoka ei ollut kunnolla maistunut koko kisan aikana, uni ei ollut tullut silmään, sykkeet olivat tapissa, polveen sattui ja kaiken päälle huimasi ja heikotti, joutui Nieminen toteamaan huoltopisteessä, että tämä oli nyt tässä.

-Siinä vaikutti rasitus, huonot yöunet, korkean paikan kammo, kaikki varmaan yhdessä. En vaan jaksanut. En ole kokenut sellaisia tuntemuksia aiemmin, kertoo Nieminen.

Kuusi päätti jatkaa kisaa ja löysi onnekseen suomalais-ruotsalaisen Icebug-tiimin, jonka kanssa jatkoi taivalta. Yksin ei vaarallisilla vuoristopoluilla kulkevaa kilpailua olisi saanut jatkaa.

Kuusi taivalsi kisan läpi, ja voimiaan takaisin saanut Nieminenkin osallistui jo viimeiselle 7. etapille, vaikka korkealla taas huimasi. Tiiminä kisaa ei läpi päästy, henkilökohtaisen Finisher-paidan Kuusi toki urakastaan sai.

-Kun sain kisan jälkeen osallistujamitalin, se lensi kassin pohjalle. Silloin kun pääsin jatkamaan kisaa toisen tiimin kanssa, fiilikset olivat vielä hyvät. Maalissa alkoi kuitenkin harmittaa. Yllätyin, että otin tämän niin henkilökohtaisesti, vaikka minullekin olisi voinut sattua jotain matkan varrella ja keskeytys tulla yhtä hyvin minun takiani. Näköjään tämä on tapani reagoida tällaisiin tilanteisiin, selvittää Kuusi ristiriitaisia tunnelmiaan.

-En ole pettynyt. Keskeytyspäivä oli vaikea, mutta kun sain olla rauhassa ja viestitellä miehelle ja veljelle, niin alkoi helpottaa. Samin puolesta tietysti harmittaa, hänelle olisi ollut tärkeää, että olisimme tiiminä päässeet maaliin, Nieminen sanoo.

 

Ystävykset aikovat jatkaa ultrajuoksu- ja seikkailuharrastustaan, mutta tiiminä kilpaileminen on auki. Kuusi aikoo kilpailla jo kolmen viikon päästä Kolin 134 kilometrin Vaarojen maratonilla, joka on viimeinen osa hurjaa Ultra Trail Tour Finland -kokonaiskisaa. Nieminen ei ole vielä lyönyt lukkoon seuraavaa koitostaan.

-Kolilla on elämäni korkein kynnys keskeytykselle. Aika paljon saa mieheen sattua, että jätän siellä matkan kesken, Kuusi tuumi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic